Banner 980x90

Būvvaldes speciālistu atstādināšana no amata Varakļānu novada pašvaldībā netiek plānota

Ilustratīvs foto/ Foto: Madona24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Madona24.lv

Būvvaldes speciālistu atstādināšana no amata Varakļānu novada pašvaldībā pagaidām netiek plānota, aģentūrai LETA pastāstīja Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Māris Justs ("Vienoti novadam").

"Negribētos pirms laika, pirms nav beigusies traģiskā negadījuma izmeklēšana, kādu vainot. Pašvaldība nav liela, un speciālisti rindā šeit arī nestāv. Atstādinot no amata pašreizējos būvvaldes speciālistus, kas savus pienākumus pilda jau gadiem, viņu vietā mēs varam piedāvāt darbu tikai mazāk profesionāliem speciālistiem," skaidroja Justs.

Izvērtēt būvvaldes speciālistu rīcību pašvaldībai varētu būt visai sarežģīti, jo tā šajā jomā tomēr nav pietiekami kompetenta, uzskata pašvaldības vadītājs. Savukārt, kas attiecas uz paziņojumiem par aprūpes centrā atklātajiem citiem pārkāpumiem, tad tie, pēc Justa domām, varētu būt arī pārsteidzīgi.

"Nav šaubu, ka Varakļānu veselības aprūpes centrā notikušais negadījums, kurā, iekrītot lifta šahtā, dzīvību zaudēja divgadīgs zēns, ir briesmīgs, jāveic tā izmeklēšana un vainīgie jāsauc pie atbildības. Taču diez vai ir pareizi tagad mākslīgi censties uzturēt ažiotāžu ap šo iestādi un censties meklēt trūkumus pat tur, kur to, iespējams, nemaz nav," skaidroja pašvaldības vadītājs.

Jau vēstīts, ka Varakļānu veselības aprūpes centrā, kur, iekrītot lifta šahtā, dzīvību zaudēja divgadīgs zēns, atklāts jauns pārkāpums - pagrabā izbūvēts baseins, pārkāpjot būvniecības prasības, piektdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas sešos".

Baseina būvprojektam nav veikta ekspertīze, un tas pieņemts ekspluatācijā bez Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta atzinuma. Te pie vainas esot vietējā būvvalde, kas ļāvusi baseinu pieņemt ekspluatācijā bez dokumentiem, norāda Būvniecības valsts kontroles birojs. Tā speciālistiem tāpēc šobrīd nav pārliecības, ka baseins nav ietekmējis arī ēkas nesošās konstrukcijas.

"Attiecībā uz baseinu būs nepieciešams veikt tehnisko apsekošanu, tāpēc ka izbūves laikā attiecīgās ekspertīzes nav veiktas un šobrīd nav pārliecības par tiem būvdarbiem, kas tur izdarīti, - ka tie neietekmē ēkas konstrukcijas," raidījumam stāstīja Būvniecības valsts kontroles biroja direktors Pēteris Druķis.

Birojs konstatējis atsevišķas bīstamas pazīmes ēkas lietošanā kopumā trīs pozīcijās - liftam, evakuācijas durvīm un baseinam. Taču patlaban nav gūti pierādījumi, ka ēka nebūtu droša.

"Tomēr konstatētās pazīmes liecina par to, ka ir nepieciešams veikt attiecīgos pasākumus, lai gūtu pārliecību, ka ēka ir droša," piebilda Druķis.

Birojs licis nekavējoties pārtraukt lifta lietošanu, kā arī aizliedzis izmantot evakuācijas durvis, bet ēkas īpašniekiem mēneša laikā jāatrod risinājums.

LNT noskaidroja, ka Varakļānu veselības aprūpes centra būvprojekta autors ir SIA "Vidzeme 90", būvdarbus veica SIA "Jēkabpils būve" un uzraudzīja Juris Jakunovs, bet būvprojektu vadīja Pēteris Imants Broks.

Traģiskais negadījums, kurā gāja bojā puisēns, Varakļānu veselības aprūpes centrā notika 10.augustā. Vecāki ar zēnu centrā apciemoja vecmāmiņu, un, dodoties prom, zēns ieskrējis liftā, kurā nebija nolaistas drošības žalūzijas. Liftā starp kabīni un sienu ir sprauga, kurā zēns iekrita. Viņš guva politraumu un naktī uz 11.augustu Rēzeknes slimnīcā nomira.

Kā LETA jau ziņoja, saistībā ar traģisko negadījumu iestādes vadītājai varētu izteikt aizrādījumu.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Justs, pašvaldība šobrīd vēl gaida negadījuma izmeklēšanas rezultātus, taču tiek pieļauts, ka aizrādījumi centra vadītājai un domes deputātei Dinai Inķēnai ("Vienoti novadam") tiks izteikti.

Policijā sākts kriminālprocess. Pašreiz notiek izmeklēšana, tajā iesaistīti arī Patērētāju tiesību aizsardzības birojs un Valsts darba inspekcija, un tuvākajā laikā tiek gaidīts atzinums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)