Banner 980x90

5 apskates vērtas pilis Latvijā 

Adam Pyrkosz/ flickr.com
Adam Pyrkosz/ flickr.com
Mūsu mazā un skaistā Latvija ir mājvieta daudzām viduslaiku pilīm un muižām, un vairākām no tām celšanas gads tiek datēts ar krustnešu ienākšanu Baltijā, kamēr daudzas citas saistāmas jau ar muižniecības laikiem. Daudzas no šīm senajām celtnēm kalpo kā vēsturiski orientieri, un katra no tām ir unikāla ar savu stilu, arhitektūru un kultūrvēsturi. Turklāt vairākas pilis un muižas ir atvērtas publiskai apskatei, kā arī ekskursijām un interesantām aktivitātēm.

Raksta turpinājumā 5 skaistas pilis Latvijā, kuras noteikti ir vērts apmeklēt!

Rundāles pils

Rundāles pils, kas atrodas Rundāles novada Pilsrundālē, ir viena no divām lielākajām baroka stila pilīm Latvijā. Tā celta 18. gadsimta beigās Kurzemes un Zemgales hercoga Ernsta Johana Bīrona vajadzībām, proti, kā viņa vasaras rezidence. Rundāles pils ar tās krāšņo baroka un rokoko arhitektūru ir īsts dārgakmens skaisto Zemgales līdzenumu vidū. Vēstures mīļotājus noteikti iepriecinās arī pilī izvietotais muzejs, kura ekspozīcijas veltītas Latvijas vēsturei. Savukārt izstāžu zālē iespējams apskatīt gan tēlotājmākslas, gan lietišķās mākslas un vēstures ekspozīcijas.

Siguldas viduslaiku pils

Jāsaka, ka Gaujas senleja ir mājvieta vairākām senām akmens pilīm, un Siguldas pils ir viena no tām. Tā celta 13. gadsimta pašā sākumā, Zobenbrāļu ordeņa mestra Venno laikā. Pils sākotnēji tika uzcelta, lai kontrolētu Gaujas senlejas ūdensceļus, taču desmitgadi vēlāk pāvesta legāts Vilhelms no Modenas to pārveidoja par baznīcu. Lai arī līdz mūsdienām no agrākās celtnes lielākoties saglabājušās drupas, Siguldas viduslaiku pils ir valsts nozīmes arheoloģijas un arhitektūras piemineklis.

Groundhopping Merseburg/ flickr.comGroundhopping Merseburg/ flickr.com

Turaidas pils

Turaidas pils, no kuras 27 metrus augstā torņa paveras ļoti gleznaini skati uz Gaujas senleju, ir viena no senākajām viduslaiku pilīm Latvijā. Tā ir Turaidas muzejrezervāta sastāvdaļa, un celta 1214. gadā bīskapa Alberta vajadzībām. Turaidas akmens pils vietā pirms tam atradusies koka pils, kurā valdījis Turaidas līvu vadonis Kaupo – taču tā tikusi nodedzināta. Turaidas pils ir saistīta arī ar kādu mīlas stāstu – leģendu par Turaidas Rozi jeb Turaidas Maiju, kas dzīvojusi 17. gadsimta sākumā.

Sergei Gussev/ flickr.comSergei Gussev/ flickr.com

Cēsu pils

Cēsu pils, kas ir vislabāk saglabātā viduslaiku pils Latvijā, un tās skaistā un romantisma pilnā arhitektūra gan vilina apmeklētājus no Latvijas, gan ir populārs tūrisma galamērķis interesentiem no visas pasaules. Pils tikusi uzcelta pirms apmēram 800 gadiem Zobenbrāļu ordeņa pārraudzībā, 13. gadsimta sākumā. Tai ir augsts tornis, pa kuru iespējams uzkāpt, lai baudītu brīnišķīgu skatu uz Cēsu pilsētu. Neskaitot Viduslaiku pili, Cēsu pils kompleksā iespējams apskatīt arī Jauno pili un Izstāžu namu.

Adam Pyrkosz/ flickr.comAdam Pyrkosz/ flickr.com

Bauskas pils

Skaistā Bauskas pils ir izvietota uz zemes strēles ļoti gleznainā vietā, kur satiekas divas upes – Mūsa un Mēmele –, veidojot Lielupi. Bauskas pils sastāv no divām sekcijām: viena no tām ir vecā Livonijas ordeņa pils, kas celta 15. gadsimtā, un otra – jaunākā daļa, kas celta 16. gadsimtā – kalpoja kā Kurzemes hercogu rezidence. Pils iekšpusē apskatāma gan aizsardzības sistēma, tai skaitā vairāki lielgabali, gan 16. un 17. gadsimta Kurzemes hercogistei raksturīgie apģērbi un rotājumi.

Kasadors/ flickr.comKasadors/ flickr.com

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)