Banner 980x90

Ziemassvētku galds – ko gatavosim šogad?

Lai būtu bagāts nākamais gads, tradicionālā Ziemassvētku galdā saimniecei jāceļ deviņi ēdieni. Vai jums jau ir padomā, kādus ēdienus pasniegsiet šogad?

Ikvienā ģimenē ir savi īpašie Ziemassvētku ēdieni, bez kuriem nav iedomājams svētku mielasts. Godājot tradīciju, uz galda iederēsies sautēti kāposti, zirņi un galvenais svētku ēdiens – cepetis. Uzkodu galdā – pīrādziņi, dažādas pastētes, “siļķe kažokā”, marinētas sēnes un gurķīši, neiztikt bez piparkūkām, svētku kēksa, kanēļmaizītēm un dažādiem cepumiem. 

Ja ir vēlme tradicionālam ēdienam piešķirt mūsdienu garšu, esam sagatavojuši dažas receptes un praktiskus ieteikumus drosmīgām un eksperimentēt gribošām saimniecēm.

Pelēkie zirņi pie cepeša

Ziemassvētkos jāēd daudz zirņu, jo tad būs daudz naudas. (Tautas ticējums)

Zirņus var pasniegt kartupeļu vietā pie tradicionālā Ziemassvētku cepeša. Cepetis ar zirņiem garšos lieliski.

Zirņus vispirms vismaz diennakti izmērcē; liek katliņā un apvāra pusmīkstus. Kad cepetim līdz gatavībai atlikusi nepilna stunda, pusgatavos zirņus saber rinķī taukajā suliņā un, šad tad apmaisot, ļauj gatavoties mīkstiem. 

Sarkani sautēti kāposti

Ziemassvētkos uz galda jābūt  kāpostiem, lai būtu spēks. (Tautas ticējums)

Ziemassvētku mielastā izmēģiniet jaunu sautēto kāpostu recepti – apelsīnu sulā un medū sautētus sarkanos kāpostus.

Lai pagatavotu šo krāsaino ēdienu, būs nepieciešama 1 galviņa sarkanā kāposta, 1 glāze apelsīnu sulas, 1 glāze sarkanvīna, 100 g sviesta, 2 ēd. karotes medus un garšvielas: ~8 krustnagliņas, 1 kanēļa standziņa, 3 anīsa zvaigznes, sāls un pipari. 

Smalki sagriestu kāpostu liek katliņā, kurā izkausēts sviests un sautē uz mazas uguns. Kad kāposti nedaudz pasautējušies, pielej sarkanvīnu un turpina sautēt. Kad kāposti gandrīz mīksti, pielej apelsīnu sulu, katlā ieber kanēli, krustnagliņas un anīsa zvaigznes. Turpina lēni sautēt. Beigās pievieno medu un vēl pāris minūtes pasautē. Pēc garšas pieber sāli un piparus.

Ziemassvētkos tradicionāli ēda pēc formas apaļus dārzeņus (krāsnī ceptus kartupeļus, vārītus zirņus) un krāsainus dārzeņus (sautētus kāļus un burkānus), kas simbolizē sauli.

Mūsdienu  latviešu virtuvē kālis ir atgriezies ar savu autentisko garšu, kas var patikt vai nepatikt, taču ar prasmīgu garšvielu izmantojumu pat lielākie kāļu noliedzēji būs pārsteigti par rezultātu. Vērts pamēģināt!

Kāļu pūtelis

Nomizotus kāļus sagriež gabalos, applaucē, ļauj ūdenī atdzist; pēc tam kāļus vāra mīkstus, atdzesē un samaļ. Ja virtuvē ir tvaika katls, tad kāļu pamatmasu var pagatavot daudz ātrāk. Masā iemaisa 2 olu dzeltenumus, rīvmaizi, krējumu un ar sāli saputotus olu baltumus. Atsevišķi traukā sviestam pievieno 1 ēd. karoti medus, visu vienmērīgi samaisa un izkausē. Kāļu masu lej ar sviestu ieziestā veidnē, pārkaisa ar rīvmaizi un pārlej ar sviesta un medus maisījumu. Cep cepeškrāsnī 20–25 minūtes. Pasniedz kā dipi mērci pie grauzdētām ķimeņu maizītēm, pie cepta siera vai putnu gaļas cepeša.

Pēc sātīgām vakariņām laiks desertam.

Viegls Ziemassvētku deserts

Šī mazkaloriju slāņotā deserta pagatavošanā izmanto saldētas ogas (kazenes vai meža avenes), 200 ml vājpiena, 15 g želatīna, pašu ceptu piparkūku drumslas. Saldinātāju pievieno pēc garšas.

Pirmā kārta: sablenderē ogas, pievieno saldinātāju un 5–6g želatīna.

Otrā kārta: pienam pievieno saldinātāju un želatīnu, lej virsū pirmajai kārtai, kad tā ir nedaudz sastingusi. Pa virsu sadrupina piparkūkas.

 

Ziemassvētku galda klājums ir īpašs baudījums acīm. Kad esat izdomājuši, kādus ēdienus šogad pasniegsiet svētku mielastā, laiks pārliecināties, vai svētkiem ir piemēroti šķīvji un glāzes. Idejas svētku galda klājumam atradīsiet mūsu sagatavotajā ceļvedī.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)