Banner 980x90

Zanei Lazdiņai pēc plaušu transplantācijas valsts pilnībā nekompensē zāles


Ziņai pievienots LTV Ziņu dienesta sagatavotais video sižetas

Ērgļu pusē dzīvojošajai Zanei Lazdiņai pavisam nesen Vīnē veica plaušu transplantāciju, taču šobrīd sievieti uztrauc fakts, ka valsts pilnībā nevar kompensēt zāles, kas nepieciešamas, lai sievietes organisms neatgrūstu donora plaušas, vēsta portāls Lsm.lv.

Zane ir pirmās grupas invalīde, turklāt viņai piešķirts trūcīgā statuss. Lai pilnībā nodrošinātu zāles, kas ikdienā nepieciešams, sievietei pašai jāpiemaksā 400 eiro, kas diemžēl nav viņas spēkos.

Kā raksta Lsm.lv, ārsti norāda, ka Zanes sirds ir pilnībā vesela un arī elpošanas funkcija viņai ir kā veselam cilvēkam, tikai šobrīd sievietei katru dienu jālieto imūndepresijas zāles, lai viņas organisms neatgrūstu donora plaušas.

Augusta sākumā Nacionālais Veselības dienests Zani informēja - zāles nav iekļautas valsts kompensējamo zāļu sarakstā, tāpēc tās apmaksā individuālās kompensācijas ietvaros, kam valsts noteikusi griestus - līdz 14 200 eiro gadā vienam pacientam. Taču Zanei zāles izmaksā vairāk nekā 18 800 eiro. Proti, četrarpus tūkstoši eiro gadā viņai jāsedz pašai.

Zanes ārsts kardiologs Andris Skride portālam Lsm.lv norāda, ka bez zālēm sieviete nevar iztikt un izmaksas samazināt nevar: "No sākuma šo terapiju ir izrakstījuši ārsti Vīnē un šeit terapiju uzraugu es. Turpinām terapiju. Šobrīd iespējas mainīt zāles nav. Ja kāds no ministrijas vai Nacionālā veselības dienesta var to izdarīt, es jau viņus esmu aicinājis, lai nāk strādāt manā vietā."

Pēdējos divus mēnešus ar jaunās sievietes zāļu apmaksu palīdzēja Pulmonālās Hipertensijas biedrība, taču biedrības vadītāja Ieva Plūme uzskata, ka nepieciešams ilgtermiņa risinājums.

Atbildes vēstuli no Veselības ministrijas biedrība vēl nav saņēmusi.

Plašāk skatieties LTV Ziņu dienesta sagatavotajā video sižetā.

Madona24.lv jau vēstīja, ka Zanei, kas dzīvo Ērgļu pusē, pirms trīs gadiem atklāja retu slimību. Lai Zane atveseļotos bija nepieciešama plaušu transplantācija, ko valsts atteicās līdzfinansēt.

Tāpat Madona24.lv jau vēstīja, ka 19.jūlijā pēc trīs mēnešu prombūtnes savās mājās Ērgļos ir atgriezusies Zane Lazdiņa - pirmā Latvijas iedzīvotāja, kurai ir veikta plaušu transplantācija.

Pilsētas informācijas portāls Madona24.lv jau vēstīja, ka pateicoties iedzīvotāju atbalstam, kuri saziedoja nepieciešamo summu, Zane atkal dzīvo un sūta visiem lielu paldies.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)