Banner 980x90

Madonas novadā plašs bioloģiskās produkcijas klāsts

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Madonas novadā un tā apkaimē atrodas vairāk nekā 140 bioloģiskās saimniecības, produktu ražotnes un cita veida bioloģiskie uzņēmēji, pilsētas informācijas portāls Madona24.lv uzzināja Madonas novada pašvaldībā.

Populārākie bioloģiskie operatori Madonas novadā ir A/S "Lazdonas piensaimnieks", SIA "TD Sveķi", IK "55 MĀRĪTES IK", kā arī Z/S "Priežukalns". Bio produktus Madonas novadā var iegādāties veikalos "Rimi", "Maxima", "Viļāni" un I/K "55 mārītes". Tāpat var sameklēt vietējo bioloģisko zemnieku un iegādāties bio pārtiku gandrīz vai tieši no lauka. Bioloģiskos zemniekus var meklēt šeit, bet sev tuvāko tiešās pirkšanas pulciņu šeit. Madonai tuvākais tiešās pirkšanas pulciņš ir Gulbenē.

Bioloģiskā lauksaimniecība ir tāda sistēma, kas ražo pārtiku, ievērojot augu un dzīvnieku dabīgo dzīves ciklu un procesus. Bioloģiskā lauksaimniecības principi, kas ir aprakstīti likumdošanā, nosaka, ka lauksaimnieki, kuri vēlas saimniekot bioloģiski, tiek sertificēti, kontrolēti un uzraudzīti. Saimniecību un tās produktus par bioloģiskiem vai ekoloģiskiem, vai saīsināti – bio vai eko – drīkst saukt tikai tad, ja to ir pārbaudījuši neatkarīgi inspektori un atzinuši, ka var piešķirt bioloģisko sertifikātu. Par bioloģisko sertifikātu liecina zaļās ekolapiņas marķējums  – Eiropas Savienības vienoto ekomarķējumu. "Dabīgs", "dabisks", "roku darbs" u.tml. vārdi uz iepakojuma nav aizliegti jebkuram produktam, bet tie nenozīmē to pašu, ko ‘’bio’’, ‘’eko’’.

Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 3500 bioloģiski sertificētas saimniecības, un kopējā bioloģiski sertificētā lauksaimniecības platība ir gandrīz 12% no visas lauksaimniecības platības. Tātad Latvija ir par vienu desmito daļu bioloģiska jau tagad, tomēr lielākā daļa šīs teritorijas ir ganības – visvairāk pie mums bioloģiski ražo pienu un gaļu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)