Banner 980x90

Kā saglabāt auto akumulatoru darba kārtībā ilgi?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Jūs no rīta iesēžaties savā automašīnā, pagriežat aizdedzes atslēgu, taču nekas nenotiek. Pastāv ļoti liela iespēja, ka pie vainas ir bojāts akumulators. Šādi brīži pirms darba dienas sākuma mēdz novest līdz nevajadzīgam satraukumam un pat izbojāt atlikušo dienu. Auto akumulatoram ir ļoti svarīga loma transportlīdzekļa uzbūvē, jo tas nodrošina automašīnas iedarbināšanu. Pastāv neliela iespējamība, ka akumulators nedarbojas kā nākas, jo tam ir kāda ražošanā radusies vaina, taču, lielākoties, problēmas rodas autovadītāju paradumu un rīcības dēļ. Tālāk apskatīsim dažus faktorus, kas šo enerģijas nesēju var novest līdz izsīkumam!

Braukšana ar slikti nostiprinātu akumulatoru 
Ja akumulators nav kārtīgi nostiprināts vai arī tā izmērs īsti neatbilsts paredzētajam, tad braukšanas laikā radušās vibrācijas var novest pie baterijas bojāejas. To vēl vairāk paātrina braukšana pa nelīdzeniem vai bedrainiem ceļiem. Šādas pārlieku lielas vibrācijas nodara bojājumus akumulatora iekšējām sastāvdaļām, kā rezultātā rodas plaisas un korozija. 

Bieža īsu distanču mērošana
Jo mazāk Jūs braucat ar savu auto, jo īsāks būs akumulatora mūžs. Lielu daļu no enerģijas akumulators patērē tieši auto iedarbināšanai, tāpēc svarīgi ir ļaut tam atkal uzlādēties brauciena laikā. Piemēram, izmantojot savu auto vienīgi īsiem pārbraucieniem no mājām uz darbu, pastāv risks, ka ģenerators nespēs to pietiekami uzlādēt. Ja tas atkārtojas periodiski, baterijas bojājumi var kļūt neizbēgami.

Lukturu vai citu enerģijas patērētāju neizslēgšana 
Šādi gadījumi nav nekas rets un ir viens no biežākajiem iemesliem, kādēļ tiek "iztukšoti" auto akumulatori. Pārrodoties no darba jūs, iespējams, ir pārņēmis nogurums un Jūs aizmirstat izslēgt auto lukturus vai salona gaismu. Šādā veidā auto baterija samērā ātri izlādējas. Retāk tas notiek ar jaunākām automašīnām, jo par neizslēgtiem lukturiem brīdina skaņas signāls. Tas pats attiecas arī uz radio vai mobilajām ierīcēm, kas atstātas lādēties. Ja auto neatrodas kustībā, pārlieku liela elektriskā slodze ātri vien izsmels bateriju.


Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Lukturu ieslēgšana pirms auto iedarbināšanas
Nereti autovadītāji piekopj šādu praksi pat nenojaušot, ka tas var radīt baterijas bojājumus. Kad gaismas tiek ieslēgtas pirms dzinēja, akumulatoram tiek uzlikta papildu slodze. Lai gan šāda darbība nerada tūlītējus bojājumus, tas var būtiski ietekmēt akumulatora mūža garumu ilgtermiņā. 

Slikts automašīnas vai akumulatora tehniskais stāvoklis 
Lai akumulators darbotos kā nākas, ieteicams būtu regulāri pārbaudīt tā tehnisko stāvokli. Uzmanība ir jāpievērš akumulatora kontaktu vietām un vadiem, pārliecinoties, vai nav izteikti manāmas korozijas pēdas. Pie vainas var būt arī citi auto tehniskie elementi, kā, piemēram, ģenerators vai starteris. Ja tie nedarbojas kā nākas vai arī ir bojāti, tad akumulators var izlādēties un bojāties, arī automašīnai atrodoties kustībā. Ja startera bojājumu dēļ tas tiek pārāk ilgi darbināts, akumulatorā notiek pastiprināta izlāde un samazinās tā mūžs.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Izvēloties automašīnai akumulatoru, noteikti vērā jāņem tā kvalitāte. Tam ir jāatbilst gan veiktspējas, gan izmēra ziņā. Mūsdienās pat nav nepieciešams doties uz specializētu servisu, jo interneta veikali piedāvā iespēju tos pasūtīt no mājām.

Neskatoties uz to, ka auto baterija ir kvalitatīva ražojuma, uzmanība vienmēr ir jāpievērš savai braukšanas manierei. Pārsvarā auto akumulatori tiek bojāti tieši kļūdainu darbību rezultātā, kas noved pie biežas to nomaiņas, pat nedomājot par cēloņiem. Apzinoties galvenos bojājumu iemeslus un mainot savus paradumus, iegādāties labus akumulatorus plašā izvēlē iespējams lielākajā interneta veikalā Latvijā – 1a.lv!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)