Banner 980x90

Zaļā partija: Izdevies panākt mikrolieguma izveidi Braku meža bioloģiski vērtīgajā daļā

Rīga, 29.jūl., LETA. Latvijas Zaļajai partijai (LZP) ir izdevies panākt, ka Braku meža bioloģiski vērtīgajai daļai vairāk nekā nekā piecu hektāru platībā ir noteikts mikrolieguma statuss un "tas ir pasargāts no iznīcības", aģentūru LETA informēja LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Pēc LZP nolīgto ekspertu atzinuma, attiecīgais lēmums par mikrolieguma izveidi Braku meža bioloģiski vērtīgajā daļā pieņemts Valsts meža dienesta (VMD) Centrālvidzemes virsmežniecībā, pavēstīja LZP. "Process, lai pierādītu, ka Braku mežs ir bioloģiski vērtīgs, bija garš un sarežģīts, nonākot pat līdz tiesu darbiem ar VMD," pauda Tavars.

Politiķis norādīja, ka LZP iesaiste īpaši aizsargājamās dabas teritorijas izveidē esot atklājusi nozīmīgas sistēmiskas kļūdas un problēmas VMD struktūrā attiecībā pret dabas aizsardzības prasību ievērošanu. Par to pašlaik pret VMD rit tiesvedības process, pavēstīja Zaļā partijā.

"Pašlaik, kad Braku mežā mikroliegums ir izveidots, partijas iekšienē vērtēsim par vai pret tiesvedības turpināšanu. LZP mērķis ir Latvijas dabas aizsardzības sistēmas sakārtošana, tāpēc apsvērsim arī citas alternatīvas kā to sasniegt," pavēstīja Tavars, pateicos dažādu jomu atbalstītājiem šajā jautājumā.

Tavars atgādina'ja, ka aktualizējoties "rezonansei" par Braku meža plānoto izciršanu un risku, ka bojā var iet dabas vērtības, notika vēršanās Ērgļu novada domes pašvaldības, aicinot neizsolīt Braku mežu. "Kad izsole tomēr notika, sniedzām pieteikumu VMD par mikrolieguma izveidi meža vērtīgākajā daļā, kur atrodas veci vai dabiski boreāli meži. Pēc pieteikuma noraidīšanas to atkārtoti apstrīdējām," pauda politiķis.

Viņš norādīja, ka koalīcijas vairākums Saeimā esot noraidījis deputātes Andas Čakša (ZZS) priekšlikumu par līdzekļu piešķiršanu mikroliegumu pieteikumu vērtēšanai. Tāpēc LZP vērsās tiesā, lai panāktu dabai labvēlīgu lēmumu, pavēstīja politiķis.

Lai izvairītos no situācijas, ka laika periodā, kamēr rit tiesvedība, Braku potenciālā mikrolieguma teritorija "tiek iznīcināta", LZP nolīga sertificētus dabas ekspertus, kuri Braku mežu mikrolieguma teritorijā veica sastopamo dabas vērtību inventarizāciju un sniedza atzinumu, norādīja Bulmeistere.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)