Banner 980x90

Vidzemes iedzīvotāji palikuši bez valsts apmaksāta bērnu neirologa

Vidzemes reģionā bērnu neirologa konsultācijas par valsts līdzekļiem līdz gada beigām varētu nebūt pieejamas, otrdien, 23.septembrī, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē informēja Vidzemes bērnu veselības centra "Apelsīns" direktors Dainis Treijs.

Centra vadītājs skaidroja, ka vienīgā reģionā strādājošā sertificētā bērnu neiroloģe Baiba Treija neapmierinošu darba apstākļu dēļ no 1.jūlija nolēmusi atstāt darbu SIA "Valmieras veselības centrs", kurā viņas sniegtos pakalpojumus bērniem apmaksāja valsts, un sākusi darbu jaunizveidotā veselības centrā "Apelsīns".

Mediķe lūgusi Nacionālajam veselības dienestam (NVD) novirzīt valsts noteikto finansējumu pakalpojuma sniegšanai jaunajā prakses vietā, kam NVD piekritis, tomēr tikai sākot ar 2015.gadu.

Tikmēr "Valmieras veselības centrs" ir vienīgā ārstniecības iestāde Vidzemes reģionā, ar kuru NVD šogad noslēdzis līgumu par bērnu neirologa pakalpojuma nodrošināšanu, un dienesta pārstāvjiem nav informācijas, vai centra vadība ir pieņēmusi darbā citu bērnu neirologu. Centra rīcībā bērnu neirologa pakalpojuma nodrošināšanai gada otrajam pusgadam atlikuši vēl aptuveni 25 000 eiro no valsts līdzekļiem.

Jaunizveidotā veselības centra "Apelsīns" vadītājs sēdē pārliecināti sacīja, ka jauns bērnu neirologs darbā neesot pieņemts. Par to liecinot tas, ka kopš 1.jūlija, kad neiroloģe Baiba Treija pārcēla savu praksi uz jauno veselības centru, vecāki ar bērniem pie viņas vērsušies 611 reizes un par katru vizīti no savas kabatas samaksājuši 20 eiro.

NVD direktors Māris Taube sēdē skaidroja, ka Latvijā valsts apmaksātu aprūpi sniedz 38 bērnu neirologi, kas esot liela greznība. Viņš aicināja iedzīvotājus vērsties pēc pakalpojuma Rīgā vai citās tuvākās pilsētās, kur tas ir pieejams, kā arī sākotnēji konsultēties ar ģimenes ārstu, kura pienākumos ietilpst neiroloģisku problēmu novērtēšana.

Taube skaidroja, ka reģionos ar iedzīvotāju skaitu virs 25 000 jābūt vismaz vienam neirologam, bērnu neirologs ir subspecialitāte, tāpēc tā pieejamība normatīvos nav atrunāta. "Minimālo standartu mēs nepārkāpjam," sacīja Taube.

Viņš arī izteicās, ka NVD nebūtu žēl jau tagad pārdalīt valsts līdzekļus jaunajai neiroloģes praksei, tomēr ar "Valmieras veselības centru" līgums par pakalpojuma sniegšanu noslēgts līdz 2014.gada beigām, līdz ar to centram ir dotas garantijas, ka nauda pakalpojumam būs. Viņš gan solīja, ka ārstniecības iestāde nesaņems naudu par pakalpojumu, kas netiek nodrošināts.

Vienlaikus NVD ir pieņēmis lēmumu slēgt līgumu ar Vidzemes bērnu veselības centru "Apelsīns" par bērnu neirologa pakalpojuma nodrošināšanu no 2015.gada 1.janvāra, kad beigsies līgums ar "Valmieras veselības centru".

Taube uzsvēra, ka šis ir rets izņēmuma gadījums, jo parasti līgumi par ambulatoro pakalpojumu nodrošināšanu par valsts līdzekļiem tiek slēgti, virzoties uz medicīniskās palīdzības centralizāciju, proti, apmaksājot pakalpojumus iestādēs, kuras ir spēcīgākās, ar plašāko arī citu pakalpojumu klāstu. Kopumā valstī par valsts apmaksātu pakalpojumu sniegšanu konkurē apmēram 400 iestādes, viņš norādīja.

NVD vadītājs atgādināja, ka šogad stājušies spēkā noteikumi, kas nosaka detalizētus nosacījumus, pie kādiem speciālists drīkst pārcelt savu praksi no ambulatorās ārstniecības iestādes, līdzi "ņemot" valsts finansējumu.

Šādas normas pieņemtas, jo pērn virkne speciālistu vērsušies NVD, norādot, ka nejūtas komfortabli šajās ārstniecības iestādes, jo darba devēji ne vienmēr respektējot dažādas viņu vēlmes, piemēram vēlamo atalgojumu. Viņi izteica vēlmi strādāt individuāli, skaidroja Taube.

Veselības ministrijas (VM) lielākie partneri, tostarp Latvijas slimnīcu biedrība un Veselības aprūpes un darba devēju asociācija, kategoriski iebilduši tam, ka speciālisti brīvi pamet darbu slimnīcās, jo viņi iestādēm esot stratēģiski svarīgi.

Vēloties rast kompromisu, VM pieņēmusi virkni nosacījumu, kurus, iestāžu vadībai neievērojot, speciālists ir tiesīgs pārcelt savu praksi citur līdz ar valsts finansējumu. Piemēram, tad, ja viņam nodrošinātais atalgojums ir mazāks par 846,61 eiro mēnesī.

Minētais gadījums starp neiroloģi Baibu Treiju un "Valmieras veselības centru" ir pirmais valstī, kad speciālistam iepriekšminēto iemeslu dēļ ļauts pārcelt praksi, sacīja Taube. Bijuši vēl divi līdzīgi pieprasījumi, tomēr tie noraidīti.

NVD vadītājs skaidroja, ka nekontrolēta šādu speciālistu plūsma radītu veselības aprūpes pakalpojumu decentralizāciju, kas iet pretrunā ar virkni veselības plānošanas dokumentu. "Mēs uzskatām, ka esam pieņēmuši labāko scenāriju. Kad viens vai divi speciālisti nevarēs rast labu sadarbību ar savām poliklīnikām, viņi varēs iziet no tām ārā. Politiskā līmenī lielāka decentralizācija nav paredzēta," uzsvēra Taube.

Klātesošie deputāti pauda sašutumu par pakalpojuma nepieejamību, tomēr arī konkrētus risinājumus nepiedāvāja. Deputāte Elīna Siliņa aicināja NVD pārliecināties, vai "Valmieras veselības centram" piešķirtais finansējums bērnu neirologa nodrošināšanai netiks izmantots citiem mērķiem.

Savukārt komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC) solīja mēģināt palīdzēt veselības centra "Apelsīns" vadībai gadījumā, ja viņus neapmierinās līgumā ar NVD nākamgad paredzētais pakalpojuma apjoms.

Deputāts Arvils Ašeradens (V) kritizēja aicinājumu vērsties pēc pakalpojuma Rīgā, uzsverot, ka liela daļa iedzīvotāju nevar atļauties segt tam nepieciešamās transporta izmaksas, bet deputāts Romualds Ražuks (RP) minēja, ka VM šis gadījums varētu draudēt ar zaudētu lietu Satversmes tiesā, jo pakalpojums vienkārši netiek nodrošināts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)