Banner 980x90

Urbanovičs: varam gaidīt jaunu uz krievvalodīgajiem orientētu spēku

Nākamajā Saeimā varam gaidīt ievēlētu jaunu uz krievvalodīgajiem orientētu spēku, šādu viedokli pirmdien, 26.maijā, telekanālā LNT pauda "Saskaņas centra" (SC) līderis Jānis Urbanovičs.

Pēdējos Saeimas sasaukumos par krievvalodīgo vēlētāju vienīgo pārstāvi tiek uzskatīts SC, kas no šīs nišas Latvijā ir izspiedis Tatjanu Ždanoku un viņas politiskos atbalstītājus, kuriem nav sekmējies ne parlamenta, ne pašvaldību līmeņa vēlēšanās Latvijā.

Politiķis biedēja, ka nākamajā Saeimā Latvijā būs jāpiedzīvo jauns, radikālāks uz krievvalodīgajiem orientēts spēks, kas veidosies ap Ždanokas vadīto Latvijas Krievu savienību (LKS), kas spēja uzrādīt reitingiem neatbilstoši labus panākumus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās un saglabāt EP deputāta vietu Ždanokai.

Pēc Urbanoviča vārdiem, šāda situācija būšot sekas sekas tam, ka cilvēki Latvijā tiek biedēti "ar Ukrainas scenāriju". "Man ir bažas, ka krīze Ukrainā turpināsies, bet "Vienotība" turpinās to izmantot cilvēku Latvijā biedēšanai," sacīja Urbanovičs, piebilstot, ka tas var izprovocēt "to, ko es negribu nosaukt". "Acīmredzot, esam to pelnījuši," turpināja SC līderis.

Urbanovičs atzina, ka EP vēlēšanas "Saskaņai", kas ir viena no SC ietilpstošajām partijām, bija neveiksme. "Tā bija laba mācība īstajā laikā," teica politiķis, "mēs redzam savas kļūdas un mēs tās labosim." Urbanoviča vērtējumā, lielākā SC neveiksme bija nespēja mobilizēt savus vēlētājus: "Mūsu vēlētājs izvēlējās atpūsties. Ceram, ka līdz rudenim viņi būs labi atpūtušies."

Gana kritisks par EP vēlēšanu rezultātiem bija arī "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš uzsvēra, ka EP vēlēšanās bija dramatiskai zema vēlētāju aktivitāte, tāpēc pēc šīm vēlēšanām nevar izdarīt nekādus secinājumus par vēlētāju noskaņojumu rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, līdz ar to "Vienotības" rezultātu nevar vērtēt kā ļoti lielu uzvaru, bet tā vietā parlamenta vēlēšanām jāgatavojas ļoti rūpīgi.

Zaķis stāstīja, ka uz Saeimas vēlēšanām "Vienotība" vairāk startēs nevis ar atsevišķām personībām un līderiem, bet gan ar komandu un paveicamo darbu piedāvājumu. Politiķis novērojis, ka aizvadītajās vēlēšanās lielākā vēlētāju aktivitāte bijusi vietās, kur ir labāka ekonomiskā situācija, līdz ar to viņš secina, ka svarīgākais uzdevums politiķiem ir strādāt pie nevienlīdzības mazināšanas.

Zaķis domā, ka politisko spēku sadalījums nākamajā Saeimā paliks līdzīgs esošajam, kad SC ir ap trešdaļas vēlētāju atbalsts, bet pārējās balsis sadala labējās partijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)