Banner 980x90

5 unikāli fakti par spāņu valodu

400 miljoni cilvēku. Tik neaptverami daudz pasaulē ir cilvēku, kuriem spāņu valoda ir dzimtā valoda un ir vēl vairāk tādu, kuri prot tajā sarunāties. Spāņu ir otrā lielākā valoda pasaulē pēc runātāju skaita, un interesanti, ka spāniski runā gan Eiropā, gan Amerikas kontinentā, gan Āfrikā un Āzijā, un pat Okeānijā. Spāņu ir oficiālā valoda 21 valstī.

Tā ir plaši lietota valoda ar daudzām interesantām iezīmēm, kuras ir unikālas tieši spāņu valodai. Rakstā uzziniet, kāpēc spāņi apvērš pieturzīmes kājām gaisā, un kāpēc gan angļu, gan latviešu grāmata, kas pārtulkota spāniski, būs biezāka!

Spāņu valodas dialekti
Ņemot vērā, ka spāņu valoda ir izplatīta dažādās pasaules vietās, tai ir radušies dažādi varianti jeb dialekti. Vārdu krājums un gramatika atšķiras tai valodai, ko lieto Spānijas pilsētā Madridē un Barselonā, taču vēl vairāk atšķiras tai valodai, ko lieto Latīņamerikā. Tāpēc, ja ir vēlme iemācīties spāņu valodu, lai, dodoties ceļojumā, varētu sarunāties ar vietējiem, vispirms noderīgi noskaidrot, kādā dialektā konkrētajā vietā runā.

Spānijā ir aptuveni 10 dialektu, izplatītākais no tiem, kā arī literārais un tas, ko māca skolās un runā televīzijā, ir kastīliešu dialekts. Populāri ir arī tādi valodas varianti kā katalāņu un valensiešu. Savukārt Latīņamerikā ir atšķirīgāks spāņu valodas variants, ko mēdz dēvēt par meksikāņu spāņu valodu.

Fonētiska izruna – nav nemaz tik sarežģīti!
Angļu valoda nereti rada problēmas tiem, kas to mācās, jo izruna ir atkarīga no burtu secības vārdā. Vairāki burti rada vienu skaņu, kura ir vienkārši jāiemācās no galvas. Lai gan angļu un spāņu valodām ir gana daudz līdzību, jo tām abām ir daudz kopīga ar latīņu valodu, tomēr spāņu valodai ir liela priekšrocība – fonētiskā izruna. Vārdus raksta un lasa tā, kā izrunā. Piemēram, vārdu flores ("ziedi") izrunā tieši tā, kā raksta. Taču dažiem burtiem tomēr jāatceras atšķirīga izruna, piemēram, burtu j izrunā kā h. Tātad naranja ("apelsīns") izrunā naranha.

Ekspresīva un detalizēta valoda
Tulkojot tekstu no angļu uz spāņu valodu, tas būs aptuveni ceturtdaļu garāks. Interesanti, kāpēc tā?
Spāņu valodā ir vairāk garu vārdu, tā ir ekspresīva, detalizēta un emocionāla, līdz ar to, ko angļu valodā varētu aprakstīt vienā vārdā, spāņu valodā apraksta vairākos un vēl pievieno kādu īpašības vārdu, lai būtu skaistāk. Piemēram, frāze en el sentido de las agujas del reloj - gan latviski, gan angliski to var pateikt īsāk. Latviski "pulksteņrādītāja virzienā", angliski clockwise. Var novērot, ka spāņu valodā vārdu salikums ir garāks, jo pirms lietvārda ir artikuls, kas norāda uz vārda dzimti un skaitli. 


Viens no pirmajiem romāniem
Spāņu autors Migels de Servantess ir uzrakstījis romānu "Atjautīgais idalgo Lamančas Dons Kihots" jeb vienkārši "Dons Kihots". Tas tiek uzskatīts par vienu no pirmajiem romāniem, un tā autors par Rietumu literatūras aizsācēju jeb pamatlicēju. Romāns ir gandrīz tikpat populārs kā Bībele.

Mūsdienās Dons Kihots ir plaši zināms dažādu valstu kultūrās. Latviešu valodā to pat izmanto kā lietvārdu "donkihots", lai pateiktu, ka cilvēks ir sapņotājs, kas cīnās ar nereāliem, paša iedomātiem šķēršļiem.

Apvērstās pieturzīmes
Spāņu valodā pirms teikuma daļas, kurā ir jautājums vai izsauciens, ievieto apvērstu pieturzīmi. Piemēram, šajā teikumā Jose, ¿adónde vas? tiek uzrunāts Hosē, taču pirms jautājuma, parādās jautājuma zīme, kura ir apvērsta otrādi. Latviešu valodā teikums skanētu šādi: "Hosē, kur tu dodies?" 

Šāds risinājums ir izdomāts tāpēc, ka spāņu valodā neizmanto jautājamos vārdus (kāpēc, kur, kā), tālab, lai rakstītā tekstā saprastu, ka teikuma daļa lasāma kā jautājums, ir paredzēta atsevišķa pieturzīme.

Ja vēl neprotat spāņu valodu, bet vēlaties iztulkot kādu tekstu vai ierakstu, vērsieties pie tulkošanas biroja Tulkot.lv, kurš atradīs labāko spāņu valodas tulkotāju konkrētajam tekstam!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)