Banner 980x90

VPR piedalās "MedHackathon" un kopā ar partneriem izstrādā atvērto datu risinājumu demo versijas

Publicitātes foto
Publicitātes foto
 Aizvadītajā nedēļā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) komanda projekta "SDI4Apps" ietvaros piedalījās "MEDHackathon" konferencē Grieķijā par atvērto datu izmantošanu un hakatonā. Pasākumā bija pulcējušies programmētāji, uzņēmēji, studenti, Eiropas Savienības projektu pārstāvji un citi interesenti no dažādām Eiropas valstīm, lai kopīgi veidotu problēmsituāciju risinājumus loģistikas, transporta, tūrisma, medicīnas un citās jomās, izmantojot atvērtos datus. 

Kā pilsētas informācijas tīklu Pilseta24.lv informē Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā Kristaps Ročāns, VPR komanda strādāja pie divām idejām – teritoriju kartēšanas un skolu centralizēto eksāmenu rezultātu teritoriālās analīzes rīka. Konference un hakatons izgaismoja Latvijā aktuālo problēmu – ja būtu publiski pieejams plašāks klāsts atvērto datu, tas pavērtu plašākas iespējas privātā un publiskā sektora pārstāvjiem tos izmantot efektīvākai plānošanai, aplikāciju izstrādei un pakalpojumu uzlabošanai.

Konferencē uzstājās Grieķijas ministriju pārstāvji, uzņēmēji un ES projektu pārstāvji, kuri veido dažādus risinājumus, kas balstīti uz atvērtajiem ģeogrāfiskajiem datiem. Grieķijas Iekšlietu un administratīvo reformu ministrijas pārstāve iepazīstināja ar Grieķijas valsts pārvaldē īstenoto caurspīdīgas pārvaldības principu, kas paredz visu datu atvēršanu. Princips "atvērts pēc noklusējuma" darbojas vietējā, reģionālā un valsts līmeņa pārvaldē, paredzot, ka visi lēmumi un citi dokumenti vispirms tiek publicēti tiešsaistē, un tikai pēc tam tie var stāties spēkā. 

Uzņēmumu un organizāciju pārstāvji dalījās savos pieredzes stāstos, kā atvērtie dati izmantoti viņu biznesā transporta, tūrisma, kultūras, lauksaimniecības un pārtikas, kā arī plānošanas un pārvaldības jomās. Vidzemei, kā lauksaimniecības reģionam, noderīga būtu Grieķijas uzņēmēju pieredze precīzajā lauksaimniecībā, kas ļauj, izmantojot tehnoloģijas un noteiktus datus, fiksēt, analizēt un atbilstoši rīkoties, lai uzlabotu ražību un efektivizētu saimniekošanu.

Savukārt hakatonā, kas sākās pēc konferences, kopā attīstītas 12 idejas, no kurām divas bija VPR iniciētas:

*Kopā ar "SDI4Apps" projekta partneriem programmētājiem no Norvēģijas tehnoloģiju kompānijas Asplan Viak Internet izstrādāta demo versija rīkam, kas ļaus Latvijas un citu Eiropas valstu kartēs telpiski atlasīt un vizualizēt dažāda tipa teritorijas atkarībā no to attāluma līdz noteiktiem punktiem, piemēram, industriālās teritorijas, no kurām 5 km rādiusā ir restorāni. Šāds rīks būtu noderīgs dažāda veida teritoriju un objektu analīzei, piemēram, dzīvojamie masīvi pēc to attāluma no skolām, pakalpojuma saņemšanas vietām utt. Demo versija balstās uz atvērtajiem datiem, kas pieejami projekta "SDI4Apps" platformā un tās pilotaplikācijās "Smart Points of Interest" un "Open Land Use Map". 

*Ideja, kas radusies Latvijas Pašvaldību savienībā, attīstīta kopā ar programmētājiem no Čehijas Rietumbohēmijas Universitātes. Izstrādāti divi demo risinājumi, kas ļauj kartē vizualizēt Latvijas vidusskolu centralizēto eksāmenu rezultātus pa pašvaldībām un mācību priekšmetiem. Šāds risinājums varētu palīdzēt vecākiem izvēlēties bērnam piemērotu skolu, ļautu salīdzināt eksāmenu rezultātus starp Latvijas pašvaldībām, to pilsētām un skolām, kā arī starp mācību priekšmetiem.

Šobrīd izstrādātās demo versijas parāda projekta "SDI4Apps" platformas piedāvātās iespējas radīt interesantus risinājumus gan ar jau tur esošajiem datiem par zemes izmantojumu, transportu un interešu punktiem, gan izmantojot citus datus.

Šajā hakatonā izstrādātās demo versijas iecerēts attīstīt par funkcionāliem un praktiski pielietojamiem instrumentiem nākamajos SDI4Apps hakatonos, no kuriem viens jau novembrī norisināsies Rīgā.

Projekts "Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)" realizēts Eiropas Savienības Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas "Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma (ICT PSP)" ietvaros. Projekta mērķis ir ar pilota aplikāciju palīdzību sniegt izpratni pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem un citiem interesentiem par Inspire direktīvas principiem un citām Eiropas Komisijas iniciatīvām, kas vērstas uz datu brīvu pieejamību un to atkārtotu izmantošanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)