Banner 980x90

Vēstnieks: Pēc Trampa ievēlēšanas Latvija var tikai priecāties par Kanādas lēmumu kļūt par NATO kaujas grupas ietvarvalsti

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ņemot vērā ar Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) saistīto nenoteiktību un Donalda Trampa neprognozējamo ASV administrācijas pārņemšanu, Latvija pilnīgi noteikti nav zaudētāja, Kanādai kļūstot par tās "vadošo valsti", uzskata bijušais Latvijas aizsardzības ministrs, pašreizējais Latvijas vēstnieks Francijā Imants Lieģis.

Vēstnieks Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) publikācijā "Latvijas ārējā un drošības politika. Gadagrāmata 2017" atminas, ka, gatavojoties Varšavas samitam, norisinājās ievērojami spraigas aizkulišu diskusijas par to, kura NATO valsts uzņemsies vadošo lomu katrā no četrām austrumu flanga valstīm.

"Izkristalizējoties ziņai par Vācijas "vadošās valsts" funkciju uzņemšanos Lietuvā un Lielbritānijas - Igaunijā, Kanāda piekrita uzņemties šo būtisko lomu Latvijā," atgādināja Lieģis.

Vēstnieks atminējās, ka bija brīži, kad šķita, ka šo lomu Latvijā varētu uzņemties ASV, bet tika pieņemts lēmums, ka ASV būs Polijas "vadošā valsts". Līdz ar to, ņemot vērā ar Lielbritānijas izstāšanos no ES saistīto nenoteiktību un Trampa neprognozējamo ASV administrācijas pārņemšanu šā gada janvārī, vēstniekam šķiet, ka Latvija pilnīgi noteikti nav zaudētāja, Kanādai kļūstot par tās "vadošo valsti".

LETA jau vēstīja, ka 8.jūlijā NATO samitā Varšavā tika apstiprināta vienošanās par NATO sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā rotācijas kārtībā. Tika pieņemts lēmums, ka 2017.gadā Latvijā, Polijā, Igaunijā un Lietuvā izvietos daudznacionālas bataljona lieluma kaujas grupas un Latvijā izvietotās kaujas grupas ietvarvalsts būs Kanāda.

Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Pēc Spānijas lēmuma iekļauties NATO kaujas grupā Latvijā šī grupa ir pilnībā noformēta. Kanādas vadītajā kaujas grupā būs Kanāda, Albānija, Itālija, Spānija, Slovēnija un Polija.

Kanādai atturēšanas misija Eiropā, tostarp arī Latvijā, trīs gadu periodā izmaksās 348,6 miljonus Kanādas dolāru jeb aptuveni 245 miljonus eiro.

Kanādas spēki Latvijā sāks ierasties šī gada pavasarī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)