Banner 980x90

Valdība atbalsta VM priekšlikumu valstij pārņemt slimnīcu parādsaistības 170 miljonu eiro apmērā

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Lai risinātu valsts galvoto aizdevumu saņēmušo veselības aprūpes iestāžu finanšu problēmas, valdība ceturtdien, 18.augustā, atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu pārņemt slimnīcu kredītsaistības 170 miljonu eiro apmērā.

Veselības ministre Anda Čakša pēc sēdes medijiem skaidroja, ka šis risinājums ļauj atbrīvot nozarei trūkstošos 7 miljonus eiro.

VM valdībai sagatavotajā ziņojumā skaidroja, ka, pārņemot valsts galvoto aizdevumu saistības no ārstniecības iestādēm, tiks ievērojami samazināts finansiālais slogs ārstniecības iestādēm un tiks novērsts iespējamais risks, ka ārstniecības iestādes nevarēs nodrošināt aizdevuma un procentu maksājumu atmaksu pilnā apmērā. Šo kredītu atmaksa ir būtiski ietekmējusi slimnīcu finansiālo situāciju.

Ja valsts pārņems saistības, ārstniecības iestādēm būs iespēja pilnvērtīgāk sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, nesamazinot pakalpojumu sniegšanai paredzētos līdzekļus, ar kuriem pretējā gadījumā būtu jānodrošina valsts galvoto aizdevumu saistību segšana. Ieguvēji būšot gan pacienti, gan tautsaimniecība kopumā, uzsvēra ministrija.

Ministrija vērsa uzmanību arī uz to, ka ārstniecības iestādes, kam ir izsniegti valsts galvotie kredīti, galvenokārt sniedz valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus un to iespējas nopelnīt papildu līdzekļus, kurus tās varētu novirzīt valsts galvoto aizdevumu saistību atmaksai, ir ierobežotas.

Lai pārņemtu slimnīcu kredītsaistības, VM kā iespējamo risinājumu piedāvāja valsts galvoto aizdevumu kapitalizāciju, veicot pamatkapitāla palielināšanu ar finanšu vai mantisku ieguldījumu. Ņemot vērā, ka valsts vārdā galvotās ārstniecības iestāžu saistības radušās finanšu darījumu rezultātā, tad saistību kapitalizācijas caurskatāmākais variants būtu īstenojams ar finanšu ieguldījumu, gadskārtējā valsts budžeta likumprojektā nosakot attiecīgus deleģējumus Finanšu ministrijai un VM, skaidroja ministrija.

Valdība šo priekšlikumu atbalstīja.

Valdības rīkojuma projektā paredzēts, ka no VM budžeta programmas "Valsts galvoto aizdevumu atmaksa" 7 miljoni eiro tiks pārdalīti budžeta apakšprogrammām, kas paredz ambulatoro un plānveida stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)