Banner 980x90

Tūristu plītiņas evolūcija: kā atšķiras gāzes, degvielas un multifunkcionālie degļi

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Vai iespējams uzpildīt gāzes baloniņus, kas domāti tūristu plītiņām, kuras lieto arī šoferi? Varbūt šādām plītiņām ir kādas alternatīvas? Andrejs Auziņš Madonā.

Vairākums ceļotāju ir novērtējuši degļu un plītiņu priekšrocības pārgājienos vai izbraukumos ar automašīnu, bet gadu desmitiem tūristu, makšķernieku un atpūtnieku ekipējuma neatņemama sastāvdaļa bija prīmuss.

Tūrisma preču veikala "Ceļotājs" konsultants Matīss Valdbergsstāsta, ka "Primus" ir tikai viens no pazīstamākajiem zīmoliem, kurš mūsdienās piedāvā degļus un kura nosaukums sen kļuvis par apzīmējumu kompaktām ēdiena pagatavošanas ierīcēm.

Degļi atšķiras pēc izmantotā kurināmā veida, izmēra, svara, komplektācijas un cenas. Tos var vērtēt arī pēc ekonomiskuma principiem. Vienus var aizšķilt automātiski, citiem nepieciešami sērkociņi. Degļa izvēlē nav viena galvenā kritērija, taču jāņem vērā kurināmā un, protams, atpūtas veids, jo vieni vairāk domāti pārgājienam, kad tos nes mugursomā, citi – lietošanai kempingā. Katram ražotājam degļi un tiem piemēroti gāzes baloni vai degvielas tvertnes ir vairākos izmēros. Vairākums ierīču der 20 cm diametra katliņiem.

Degļa efektivitāti var vērtēt pēc jaudas – laika, kurā bezvēja apstākļos var uzvārīt litru ūdens. Daļa šo ierīču neprasa īpašas iemaņas. Lietošanas instrukcija un vēlāk arī pašu pieredze pateiks priekšā, kuri degļi kādiem apstākļiem – salam, vējam – nav piemēroti. Taču tāpēc ir pieejami dažādi papildu aksesuāri: kājiņas stabilitātei, aizsargi pret vēju, aizslietņi, kas atstaro siltumu utt.

Gāzes degļi

Pārgājieniem laba izvēle būs sašķidrinātās gāzes degļi, jo tie ir visvieglākie un gatavi tūlītējam darbam. Atliek izvēlēties tikai pamatni – novietot uz kājiņām vai uz gāzes balona platformas.

Šiem degļiem izmanto nelielus 100 g, 250 g vai 500 g propāna un butāna gāzes maisījuma baloniņus. Darbinot maksimālajā režīmā, 100 g gāzes pietiek aptuveni vienai stundai. Ar lielāko baloniņu var sa­sniegt aptuveni četru stundu limitu. Protams, deglim var regulēt gāzes padevi un liesmas lielumu, tāpēc ekspluatācijas laiks mainās.

Šiem degļiem gāzes baloni jāpērk – tos nav iespējams uzpildīt. Vidēja lieluma (250 g) balons maksā, sākot no 5,40 eiro. Tos var noņemt un pievienot pavisam vienkārši – pieskrūvēt vai iestiprināt (klikšķa sistēma). Balonos ir iestrādātas visas nepieciešamās drošības sistēmas, lai nenotiktu gāzes noplūde.

Diemžēl gāzes degļi nav parocīgi zemā temperatūrā (mazāk par -4…-5 °C), jo ziemā gāze labāk deg, ja tās sastāvā ir vairāk propāna, bet vasarā – lielāks butāna daudzums. Izmantošanu ierobežo arī atmosfēras spiediens kalnos – to nosaka gāzes fizikālās īpašības.

Gāzes degļi maksā no 20 līdz 140–200 eiro.

Degvielas degļi

Nedaudz smagāki ir degļi, kas darbojas ar degvielu – benzīnu, dīzeļdegvielu vai petroleju. Speciālā pudele ir atsevišķi pievienojama vai arī jau iestrādāta vienkāršajā konstrukcijā.

Šo degļu lielākā priekšrocība – kurināmais, kas jebkurā valstī ir viegli pieejams ārpus specializētajiem tūrisma preču veikaliem, tas nav jāņem līdzi, turklāt daudzviet degviela nopērkama pat par zemāku cenu nekā Latvijā.

Degvielas deglis pretēji gāzes deglim darbojas dažādā gaisa temperatūrā. Tāpat kā gāzes baloniem, arī speciālajām degvielas tvertnēm – pudelēm – ir vairāki izmēri (no 0,35 līdz 1 litram).

Degvielas degļi ilgtermiņā ir visizdevīgākais pirkums, jo tie ir ļoti ekonomiski – ar litru benzīna degs krietni ilgāk nekā gāzes degļi, maltītes pagatavošanai būs nepieciešams īsāks laiks, lai gan konstrukcijas dēļ tie ir vieni no dārgākajiem un maksā ap 120–150 eiro.

Tiesa, darbā ar degvielas degli vajadzīgas nelielas iemaņas, bet to visu var uzzināt, rūpīgi izlasot instrukciju.

Trūkums – iespējamais nelielais degvielas smārds un sūces risks, reizumis nepieciešama apkope (tīrīšana, smērēšana), taču remonts ir ļoti vienkāršs.

Multifunkcionālie degļi

Šīs ierīces darbojas ar benzīnu, dīzeļdegvielu, petroleju un jebkuru citu degošu šķidrumu vai ar gāzi – tikai jānomaina dīzīte. Tomēr ne visi ir tik universāli, un dažiem papildus gāzei piemērots tikai noteikts degmaisījuma veids, piemēram, benzīns.

Tomēr ne vienmēr ir racionāli pārnēsāt vai pārvadāt abus degvielas veidus – degļa konfigurāciju izvēlas, plānojot atpūtas veidu.

Uzziņa

Kempingu plītiņām nepieciešamos 5 litru gāzes balonus iegādāties vai tukšos apmainīt pret pilniem var "Latvijas propāna gāzes" autogāzes uzpildes stacijās visā Latvijā un pie uzņēmuma oficiālajiem pārstāvjiem. Šo vietu saraksts pieejams mājaslapas "www.lpg.lv" sadaļā "Gāzes baloni" ("Gāzes balonu iegādes vietas").

Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas Avīzi"

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)