Banner 980x90

Šoreiz pašvaldību vēlēšanās balsu skaitīšana rit nepārskatāmāk

Šajās pašvaldību vēlēšanās, atšķirībā no 2009.gadā notikušajām, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā internetā ir nepārskatāmāk izsekot, kā vēlēšanu sarakstiem ir veicies katrā novadā.

Pašlaik CVK mājaslapā nav īsti izsekojams, cik daudz iecirkņos saskaitītas balsis un kāds ir procentuālais sadalījums jau saskaitītajām balsīm. Tā vietā ir pieejama informācija vien par kopējo balsotāju aktivitāti, kas gan joprojām nav pilnīga. Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās šajās nakts stundās jau parādījās pirmās balsojumu tendences.

CVK pārstāve Kristīne Bērziņa aģentūrai LETA skaidroja, ka CVK speciāli savā mājaslapā neuzrāda, cik balsis katra partija procentuāli ir ieguvusi, "lai neradītu lieku ažiotāžu". Šie dati parādīsies tikai tad, kad būs apkopoti dati no visiem iecirkņiem konkrētā pašvaldībā. Pretējā gadījumā šie dati var mainīties ar katrā iecirknī saskaitīto balsu skaitu un vienā brīdī var uzrādīties, ka partija ir pārvarējusi 5% barjeru, bet drīz pēc tam - ka nav.

Savukārt informācija par to, cik iecirkņos no kopējā iecirkņu skaita ir saskaitītas balsis par partijām nav uzrādīta, jo šai informācijai ir sekundāra loma un tas nemaina vēlēšanu rezultātu, aģentūrai LETA skaidroja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Tomēr viņš ir uzdevis tehniskajiem speciālistiem šo problēmu risināt, un, ja tas būs iespējams, tad šāda funkcija būs pieejama.

Informācija par vēlēšanu rezultātiem pienāk vēlāk, jo tās nav Saeimas vēlēšanas, kad sarakstu noslēgšana notiek krietni ātrāk, jo balsot ir iespējams jebkurā iecirknī. Tikmēr pašvaldību vēlēšanās katrā vēlēšanu iecirknī ir jāpārskata visi balsotāju saraksti un jāapkopo informācija - cik ir piedalījušies vēlēšanās no konkrētajā iecirknī balsojušo skaita, un tikai tad iespējams sākt balsu skaitīšanu par partijām, skaidroja Bērziņa.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)