Banner 980x90

Skolotāju streikā piedalīsies teju visas Madonas novada izglītības iestādes

Foto: Madona24.lv
Foto: Madona24.lv

Piektdien, 27.novembrī, Latvijā norisināsies skolotāju streiks, kurā piedalīsies teju visas Madonas novada izglītības iestādes, pilsētas informāciajs portālu Madona24.lv informēja LIZDA Madonas starpnovadu arodbiedrības organizācijas priekšsēdētāja Dace Caune.

Jau ilgstoši valdība izturas vienaldzīgi un nievājoši pret pedagogiem. Jaunais pedagogu atalgojuma modelis ir iztrādāts nekvalitatīvi un  draud pasliktināt situāciju  daudziem izglītībā strādājošajiem. Tas neveicinās kvalitatīva mācību procesa nodrošināšanu, tam ir ļoti sarežģīta aprēķinu sistēma un draudi palielināt pedagogu slodzi. Arodbiedrība  vēlās,  lai valdība ieklausās un nekavējoties uzlabo situāciju tiem izglītībā un zinātnē strādājošajiem, kuri jau gadiem saņem neadekvāti zemu atalgojumu. 

Pašreizējais pedagogu atalgojuma modelis ir panācis to, ka atalgojums ir krasi atšķirīgs viena un tā paša darba veicējiem. Pirms pieciem gadiem, kad tas tika pieņemts, arodbiedrības brīdināja par iespējamajiem riskiem, bet valdība tos neņēma vērā. Tagad atkal ir tāda pati situācija. Arodbiedrība ir iesniegusi daudzus priekšlikumus, bet tie netiek uzklausīti.

2009.gadā pirms ekonomiskās krīzes zemākais pedgoga atalgojums bija 340,00 līdz 350,00 Ls, kas eiro  būtu aptuveni 480,00 līdz 495,00 eiro, atkarībā no pedagoģiskā darba stāža. Pašreizējais zemākais atalgojums ir 405,00 līdz 420,00 eiro.

Pirmsskolas pedagogiem algas palielinājums tiek plānots tikai 2018.gadā. Ja minimālā alga valstī katru gadu paaugstināsies, tad nav cerību, ka uz vakantajām vietām šajā jomā būs pretendenti. Jau pašlaik ir brīvas vakances, it īpaši lielajās pilsētās.

Visi bērni ir pelnījuši kvalitatīvu izglītību gan mazajas, gan lielajās skolās. Valsts ir noteikusi, ka obligāta ir pamata izglītība un nākotnē ir vēlme, lai obligāta būtu vidējā izglītība. Tā ir jāstiprina, lai katram tā būtu vienlīdz pieejama un laba. Bērnu skaits valstī samazinās, bet izmaksas uz vienu bērnu palielinās.

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) 2015.gada 11.novembrī ir pieņēmusi  lēmumu par izglītības un zinātnes nozares vienas dienas brīdinājuma streiku š.g. 27.novembrī.

Brīdinājuma streika forma ir darba pārtraukšana uz vienu dienu, atrodoties savā darba vietā, taču nepildot savus tiešos darba pienākumus.

Izglītības iestādēs ir notikušas darbinieku sapulces par pievienošanos streikam. Madonas novadā streikam pievienojas 471 pedagogi un darbinieki 25 izglītības iestādēs. Streikā nepiedalās Mārcienas pamatskola, Dzelzavas pamatskola, kā arī interešu izglītības iestādes J.Simsona Madonas mākslas skola, J.Norviļa Madonas mūzikas skola un Bērnu un jaunatnes sporta skola.

Savukārt Cesvaines novadā streikā vienosies 73 pedagogi un darbinieki  trīs izglītības iestādēs, Lubānas novadā 37 pedagogi un darbinieki divās izglītības iestādēs un Varakļānu novadā gatavību streikot apliecinājuši 37 pedagogi un darbinieki divās izglītības iestādēs.

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība izvirzījusi divas streika prasības:

1.pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus, kā arī novirzīt likumprojektā "Par valsts budžetu 2016.gadam" rezervētos 9 milj. euro  pārejas periodam Ministru kabineta noteikumu Nr. 1616 un Nr. 836 pilnveidei, paredzot darba samaksas nosacījumu uzlabošanu pirmsskolas izglītības iestādēs, mazajās izglītības iestādēs (izglītojamo skaits līdz 100) strādājošajiem, atbalsta personālam, kā arī nepieļaut darba samaksas pasliktināšanu nozarē strādājošajiem;

2.paredzēt zinātnes un augstākās izglītības darbinieku darba samaksas paaugstināšanu, nodrošinot Augstskolu likuma 78.panta  septītās daļas pakāpeniskai izpildei likumprojektā "Par valsts budžetu 2016.gadam" papildus finansējumu 6 milj. euro un Zinātniskās darbības likuma 33.panta otrās daļas pakāpeniskai izpildei likumprojektā "Par valsts budžetu 2016.gadam" papildus finansējumu 3,6 milj. euro.

Lēmums par streiku nav vēršanās pret skolēniem un to vecākiem, bet sauciens valdībai uzņemties atbildību par pastāvošo situāciju un gadiem nepildītajiem solījumiem. 

Pašvaldības, sabiedrību, vecākus un skolēnus aicina atbalstīt pirmsskolas un vispārizglītojošo izglītības iestāžu pedagogus, kuri 27.novembrī piedalīsies brīdinājuma streikā. Lūdzam vecākus solidarizēties ar skolotājiem un rast iespēju bērnus šajā dienā nevest uz izglītības iestādi, tā paužot savu atbalstu un cieņu skolotājiem! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)