Banner 980x90

Saeimas apakškomisijas vadītājs sagaida e-veselības sistēmas kapacitātes palielināšanos

Rīga, 3.janv., LETA. Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (V) sagaida, ka ar laiku e-veselības sistēmas kapacitāte palielināsies, lai nodrošinātu informācijas apriti nepieciešamajā apjomā.

Taujāts par problēmām, kas e-veselības sistēmā tika konstatētas 2.janvārī, Ražuks norādīja, ka tie ir jautājumi, kurus iespējams atrisināt tehniskā līmenī. Viņš skaidroja, ka, lai e-veselība atbilstoši darbotos, vajag laiku sistēmas pilnveidošanai, tāpat jāņem vērā, ka daļa ārstu negribīgi iesaistoties tās īstenošanā.

Pašlaik uzmanība tiek pievērsta slimības lapu un recepšu izrakstīšanai, bet ļoti svarīga lieta būs pacienta datu bāze, kas ļaus jebkurā Latvijas vietā ārstam sniegt medicīnisko palīdzību cilvēkam, pirms tam iepazīstoties ar viņa veselības stāvokļa vēsturi. Šāda mediķu pieeja pacientu datiem varētu palīdzēt glābt cilvēku dzīvības, akcentēja Ražuks.

Apakškomisija nesen uzklausīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvjus un rekomendēja nodrošināt, ka sistēmas tehniskā atbalsta dienests strādā ilgāk par plkst.17 - vismaz divās maiņās, jo arī vakarā ārstiem var būt nepieciešamība izmantot sistēmu. Politiķis atzina, ka e-veselības jomā daudz kas vēl ir pilnveidojams gan no sistēmas, gan pašu lietotāju viedokļa. Ja tehniskās problēmas turpināsies, tad apakškomisija varētu vēlreiz aicināt NVD pārstāvjus uz iztaujāšanu, piebilda Ražuks.

Kā ziņots, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide aģentūrai LETA pastāstīja, ka e-veselības sistēmas traucējumu dēļ 2.janvārī ģimenes ārstiem bija traucēta un apgrūtināta pacientu pieņemšana,

Veide sacīja, ka otrdien savā darbavietā viņai e-veselības sistēmas traucējumu dēļ nav izdevies aizpildīt nevienu darbnespējas lapu. "Receptes pat nemēģināju," vērtējot sistēmas darbību, norādīja Veide, piebilstot, ka "šodien ar e-veselību nebija iespējams strādāt".

Viņa uzsvēra, ka visu dienu sistēma strādājusi lēni, kā arī ar kļūdām. "Lai uzrakstītu darba nespējas lapu, nepieciešams uzspiest trīs taustiņus, bet arī tas sistēmā patērē 10 minūtes un noslēdzas ar to, ka sistēma dokumentu neakceptē," pastāstīja ģimenes ārste, uzsverot, ka šādā situācijā ārstu darbs ir apgrūtināts un neērtības izjūt arī pacienti.

NVD norāda, ka traucējumi e-veselībā ir īslaicīgi, taču tuvākajās dienās var atkārtoties. Kā aģentūru LETA informēja NVD pārstāve Evija Štālberga, traucējumi ir saistīti ar strauji pieaugušo sistēmas lietotāju skaitu - salīdzinot ar decembra sākumu, šobrīd tas ir četrkāršojies. "Pielāgojot sistēmas darbību jaunajam lietotāju skaitam, atsevišķu lietotāju darbs sistēmā var būt īslaicīgi traucēts," sacīja Štālberga, norādot, ka būtiski pieaudzis izrakstīto e-recepšu un e-darbnespējas lapu skaits.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)