Banner 980x90

"Raiņa un Aspazijas pasta kaste" Madonas muzejā

Jau 11.gadu Latvijas muzejos notiek Eiropas Muzeju nakts. Šī gada tēma veltīta Latvijas dižgaru – Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai. 16.maijā no plkst.19.00 līdz plkst.1.00, kad daudzi Latvijas muzeji aicinās klejot pa dzejnieku dramatiskajiem līkločiem, arī Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā atzīmēsim to ar pasākumu "Raiņa un Aspazijas pasta kaste".

Kāda Madonas muzejam saistība ar Raini un Aspaziju? Izrādās, ir vairāki mazāk zināmi fakti, kas saista muzeja pirmo direktori Elzu Rudenāju ar Aspaziju, Raini ar Kusu u.t.t. Kādi tie ir? Jānāk Muzeju naktī atklāt šos noslēpumus.


Muzeju nakti atklāsim plkst.19.00 ar kara dziesmu koncertu "Vārna krāca ozolā", atverot izstādi "Pirmais pasaules karš" par latviešu strēlniekiem. Visu laiku no plkst.19.00 līdz plkst.1.00 darbosies dažādas radošās darbnīcas, kuras vadīs muzeja darbinieki, Madonas pilsētas 2.vidusskolas skolēni, izstādes "Īstenība, Labestība, Pacietība mākslā" autori. Būs iespējams rakstīt vēstules un zīmēt zīmējumus Raiņa un Aspazijas literārajiem tēliem, piedalīties lielās gleznas "Stikla kalns" veidošanā, savukārt tie, kuriem patīk fotografēties un iejusties citu lomās, varēs fiksēt mirkli fotosalonā "7 kraukļi".

Vērosim ķīniešu deju "Tīrais lotosa zieds" debesu feju izpildījumā, kā arī izmēģināsim senās tradicionālās ķīniešu pašpilnveidošanās prakses Faluņguņ vingrojumus. Madonas Bērnu un Jauniešu centra teātra studija "IemīlēTS" piedāvās savu redzējumu par Raiņa un Aspazijas daiļradi.

Plkst.23.30 muzejā satiksies rakstnieku "laikabiedri", kas pastāstīs klātesošajiem "Kā tas toreiz bija, kad Rainis Madonā bija?". Paralēli Muzeju naktij Madonas Tūrisma Informācijas centrs no plkst.17.00 līdz plkst.22.00 organizē aktivitāti "150 auto-foto mirkļi līdz Rainim un Aspazijai".

Visu dienu būs iespēja apskatīt muzejā esošās izstādes: "Pirmais pasaules karš", "Īstenība, Labestība, Pacietība mākslā", Ziemeļvalstu laikmetīgās arhitektūras izstādi "Nordic ID", "Podniecība no muzeja krājuma", pastāvīgo ekspozīciju "Novada arheoloģija" un "Māksliniecei Vitai Mālniecei – 55" un atgādinām, ka šajā dienā ieeja ir bezmaksas.

Visu dienu, arī Muzeju nakts ietvaros, bibliotēkas telpās, Skolas ielā 12, darbosies kafejnīca.

Aicinām ikvienu, kurš vēlas saistoši pavadīt vakaru nākt uz Madonas muzeju.

Savukārt pavisam drīz -18.maijā tiek atzīmēta Starptautiskā muzeju diena un šī gada devīze ir "Muzeji ilgtspējīgai attīstībai". Arī šajā dienā izstāžu apmeklējums ir bezmaksas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)