Banner 980x90

"Gjensidige Baltic" : 40% Madonas skolēnu nodrošinājušies ar atstarotājiem

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Aicinot cilvēkus rūpēties par savu drošību diennakts tumšajās stundās, AAS "Gjensidige Baltic" jau otro gadu, organizē sociālo kampaņu, lai informētu cilvēkus par atstarotāju lietošanas nozīmi, šogad arī Madonā. Tikšanās laikā ar Madonas 1.vidusskolas skolēniem noskaidrots, ka 40% skolēnu nodrošinājušies ar atstarotājiem.

Kā pilsētas informācijas portālu Madona24.lv informēja akcijas organizatori, lai atgādinātu par ceļu satiksmes drošības noteikumiem jaunākajai paaudzei, AAS "Gjensidige Baltic" šogad sarūpējusi īpašas drošības lekcijas skolās, kā arī atstarotājus dāvanās. Par to, kā pareizi uzvesties uz ceļa, caur dažādām spēlēm un konkursiem, Madonas 1.vidusskolas 1. – 4.klases skolēniem stāstīja atraktīvās TV personības Gustavs Terzens un Marta Selecka.

Bērniem bija jāatbild uz jautājumiem par to, vai, viņuprāt, atstarotāji ir nepieciešami, lai izvairītos no ceļu satiksmes negadījumiem. Piekrītoši uz šo jautājumu atbildēja 85% no vairāk nekā 200 skolēniem, turpretim, kad viņiem jautāja, vai atstarotāji ir sarūpēti pašiem un tie ir līdzi, roku pacēla aptuveni 40% bērnu.

Savukārt aptaujājot Madonas iedzīvotājus pilsētas ielās, noskaidrojām, ka atstarotāji ir tikai 8% respondentu. Lielākoties ar atstarotājiem ir nodrošinājušies bērni un sievietes, reti kad tos nēsā pusaudži un vīrieši. Arī autovadītāji uzskata, ka viņiem atstarotāji nav nepieciešami, jo viņi ikdienā pārvietojas ar automašīnu, lai gan lielākā daļa no viņiem atzīst, ka vienmēr līdzi ir atstarojošā veste, gadījumam, ja tumsā jāiziet uz ceļa.

Jautāti par to, kā varētu mudināt cilvēkus nēsāt atstarotājus, aptuveni trešdaļa aptaujāto uzskata, ka tos vajadzētu dāvināt uz ielām, līdzīgu akciju veidā. Tāpat kā citās pilsētās, arī Madonā iedzīvotāji uzskatīja, ka vajadzētu piemērot sodus par atstarotāju nelietošanu diennakts tumšajā laikā.

Ināra Bērziņa, AAS "Gjensidige Baltic" Madonas filiāles vadītājs: "Šogad Madonā akciju organizējām pirmo reizi, tāpēc īpašs prieks, ka ielās satiktie cilvēki bija atsaucīgi un priecīgi. Sievietes apjautājās vai iespējams paņemt pa atstarotājam arī bērniem, jaunieši lūdza priekš māsām un brāļiem. Redzam, ka cilvēkiem atstarotāji ir nepieciešami. Kaut arī tumšais laiks jau klāt, lielākā daļa vēl paši nebija iegādājušies savu atstarotāju. Ikviens sastaptais atzina, ka atstarotājs var izglābt dzīvību, tā pat uzskatām arī mēs. Jāatceras, ka atstarotāji jānēsā arī pilsētās, ne tikai ārpus apdzīvotām vietām."

Ieva Kerēvica, dziedātāja: "Atstarotājus nelietoju, jo esmu aktīvs auto vadītājs, taču bagāžas nodalījumā veste ar atstarotājiem man ir. Nekad nevar zināt, kad tā būs vajadzīga. Gājējiem un riteņbraucējiem, manuprāt, atstarotāji ir obligāti. Īpaši diennakts tumšajā laikā. Tas ļoti palīdz, man kā autovadītājam, laikus pamanīt gar ceļa malu ejošo cilvēku. Arī es esmu saskārusies ar situācijām, kad ir nācies diezgan strauji bremzēt, jo gājējs nav izmantojis atstarotāju."

Jāatceras, ka atstarotāji jānēsā ne tikai tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām, bet arī apdzīvotās vietās. Slikti apgaismotās vietās, gājējiem un velosipēdistiem ir jālieto atstarojošs apģērbs - vislabāk īpašā, atstarojošā veste.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)