Banner 980x90

Politiskā situācija Krimā nosacīti kļuvusi mierīgāka

Ziņo speciālkorespondents Krimā Atis Klimovičs:
Pēc Krimas parlamenta pieņemtā lēmuma par pievienošanos Krievijai, šodien Kiev24.lv korespondents varēja novērot mierīgāku ļaužu izturēšanos. Pie Sevastopoles vienā no posteņiem, kur dežūrā prokrieviski noskaņotie Sevastopoles iedzīvotāji šādu viedokli arī varēja dzirdēt. Viņi ir ļoti apmierināti ar vakardienas lēmumu. Tas esot gaidīts ilgi.

Tagad visi cerīgi skatās uz 16.martā paredzēto referendumu. Tajā tiks skatīti divi jautājumi - viens par pieviesošanos Krievijai, bet otrs par 90.gadu konstitūcijas atjaunošanu, kas paredz Krimas atrašanos Ukrainas sastāvā.

Te pat nav vajadzīgas analītiskas spējas, lai saprastu kāds rezultāts ir gaidāms šādā referendumā. Kā vakar Kiev24.lv pateica Krimas tatāru kopienas vadītājs Refats Čubarovs - pat, ja uz šādu referendumu atnāks 15% cilvēku, tik un tā uzrakstītu, ka bija ieradušies 85% un visi draudzīgi nobalsojuši par pievienošanos Krievijai.

Pie Sevastopoles Kiev24.lv iegriezās ukraiņu aviācijas armijas daļā, kur dislocēta ukraiņu taktiskās aviācijas eskadrija. Pretēji situācijai citur, tā netiek bloķēta. Militārās personas var brīvi pārvietoties. Vienīgi teritoriju ap lidlauku un tur, kur atrodas lidmašīnas, apsargā Krievijas karavīri. Tur gan dežūrē arī ukraiņi, bet faktiski viņi šo aviāciju izmantot nevar.

Var redzēt kā teritoriju gaisā pārlido krievu helihopteri. Ukrainas karavīri ir lielā neziņā par to, kas notiks. Viens no virsniekiem izteicās, ka, visticamāk, tad, kad notiks referendums un tajā tiks pieņemts lēmums par iestāšanos Krievijas federācijā, karavīri dosies projām uz Ukrainu.

Ukraiņu virsnieki atklāja, ka viņiem ir piedāvāts pāriet Krimas republikas pusē, taču viņi to noraidījuši. Viņi ir zvērējuši uzticību Ukrainas valstij un tautai un no šī zvēresta atkāpties negrasās. Kā zināms, tie kas nodod vienreiz, tie var nodot arī otreiz. Nodevējus neciena nekur.

Kopumā situācija ir politiski mierīgāka. Pārsvarā Krimas iedzīvotāji ir patrioti un viņi ir noskaņoti uz pievienošanos, un, acīmredzot, par to arī nobalsos. Līdz ar to, pēc vakardienas lēmuma viņiem ir liels gandarījums.

To gan nevar teikt par Krimas tatāriem. Līderis Čubarovs izteicās ļoti skeptiski - viņš pieļāva, ka uz tādu referendumu varētu atnākt aptuveni 35% . Protams šis pieredzējušais politiķis uzskata par pilnīgi neleģimitīvām visas rīcības un darbības, ko veikusi pašpasludinātā Krimas valdība.

Kā zināms, nevienu no šiem lēmumiem nav atzinis arī Ukrainas parlaments, taču tas jau ir cits stāsts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)