Banner 980x90

Plāno vērienīgas izmaiņas veselības aprūpes organizēšanas kārtībā, tostarp tarifu pārskatīšanu

Rīga, 14.marts, LETA. Veselības ministrija (VM) izstrādājusi vērienīgas izmaiņas Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā, tostarp iecerēts pārskatīt vairākus tarifus, uzlabot pakalpojumu pieejamību pacientiem ar diagnosticētiem psihiskiem traucējumiem, kā arī veikt citas izmaiņas, liecina valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi.

Grozījumi paredz virkni dažādu uzlabojumu cilvēkiem ar psihiskiem traucējumiem, tostarp plānots mākslas terapeita un uztura speciālista sniegtos veselības aprūpes pakalpojumus apmaksāt arī ārpus multiprofesionālās komandas, ja šie pakalpojumi tiek sniegti psihiatriskās ārstēšanas ietvaros.

Tāpat pārskatīts bērnu psihiatra un psihiatra sniegto veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas modelis, tostarp pārskatīti attiecināmo aprūpes epizožu tarifi, bet, lai mazinātu nepamatotus stacionēšanas gadījumus, psihoneiroloģiskām slimnīcām tiks nodrošināta observācijas gultu apmaksa.

Noteikumu projektā iekļauta arī norma, kas paredz pacientiem ar pirmās invaliditātes grupu, kas noteikta psihisko un uzvedības traucējumu dēļ, apmaksāt vispārējo anestēziju zobu izraušanai akūtos gadījumos.

Tāpat paredzēts, ka no 2020.gada ārstiem, kuri strādā pašvaldības ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās, būs tiesības nosūtīt personu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai vai izrakstīt ambulatorajai ārstēšanai paredzētās kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces.

Noteikumu projektā vairākas izmaiņas attiecas tieši uz primāro veselības aprūpi. Piemēram, noteikta kārtība, kādos gadījumos ģimenes ārsts nodod praksi jaunajam ārstam, neievērojot gaidīšanas saraksta secību, bet gan pats izvēloties prakses pārņēmēju.

Savukārt, lai veicinātu agrīnu onkoloģisko saslimšanu diagnostiku, no 1.aprīļa ģimenes ārstiem plānots paaugstināt maksājuma apmēru līdz 75 eiro par laikus atklātu vēzi 1. vai 2.stadijā.

Atsevišķas izmaiņas Veselības organizēšanas kārtībā attiecas arī uz sekundāro un terciāro veselības aprūpi. Lai izvairītos no situācijas, kad endoprotezēšanas rindās tiek iekļauti pacienti, kuriem operācija vēl nav nepieciešama, bet ir prognozējama tās nepieciešamība tālākā nākotnē, tiks izstrādāti vienoti šo pakalpojumu rindu veidošanas principi. Izmaiņas paredz, ka turpmāk pacients rindā tiek iekļauts tikai gadījumos, kad operācija jāveic pēc iespējas ātri, savukārt situācijās, kad operācija paredzama tālākā nākotnē, pacientam jāveic veselības stāvokļa dinamiska novērošana.

Saskaņā ar informatīvo ziņojumu par veselības aprūpes reformas pasākumu īstenošanu 2019.gadā tiks palielināts arī pacientu skaits, kam nodrošināti akūtās un subakūtās medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi, skaidro VM. Tāpat tiks nodrošināta iespēja stacionārā saņemt fizikālās un rehabilitācijas ārsta konsultāciju, lai novērtētu medicīniskās rehabilitācijas turpināšanas nepieciešamību, izrakstoties no stacionāra.

Paredzēta arī deviņu jaunu diabēta apmācību kabinetu izveide reģionālās slimnīcās un ārstniecības iestādēs, kuras nodrošina lielāko endokrinoloģijas pakalpojumu apjomu iedzīvotājiem un kurās pakalpojumu var nodrošināt diabēta aprūpes māsa.

Lai atslogotu pacientu plūsmu slimnīcu uzņemšanas nodaļās, plānotas arī izmaiņas, kas paredz pediatru kabinetu izveidi. Vienlaikus no 1.jūlija iecerēts paplašināt jaundzimušo ģenētiski iedzimto slimību skrīningu ar jauniem izmeklējumiem agrīnai ārstējamu patoloģiju atklāšanai.

Savukārt, lai piesaistītu papildusspeciālistus atsevišķās veselības aprūpes jomās, līdz ar to uzlabojot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un mazinot gaidīšanas laikus, plānots palielināt aprūpes epizodes tarifus, piemēram, dzemdniecībā, psihiatrijā un citās jomās. Kā norada VM, palielinot aprūpes epizodes tarifus, iespējams veicināt speciālistu iesaisti valsts apmaksāto speciālistu nodrošināšanā.

Lai Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā varētu nodrošināt kvalitatīvu un savlaicīgu neatliekamās palīdzības sniegšanu uzņemšanas nodaļā, tiks apmaksāts 27 speciālistu diennakts darbs, kas ir par deviņām speciālistiem vairāk nekā 2018.gadā.

Savukārt, lai nodrošinātu pakalpojuma pieejamību bērniem, kuriem ir perinatālajā periodā radušies veselības traucējumi, tiks noteikta apmaksa par papildu pediatru vai neonatologu diennakts dežūrām Liepājas reģionālā slimnīcā, Jēkabpils reģionālā slimnīcā un Vidzemes slimnīcā.

Tāpat VM sadarbībā ar ārstniecības iestādēm noteikumu projektā pārskatījusi slimnīcu līmeņus un stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu profilus, kā rezultātā Siguldas slimnīcu no plānotā 2.līmeņa slimnīcas paredzēts pārcelt pie specializētām slimnīcām, savukārt Saldus medicīnas centram plānots arī turpmāk apmaksāt steidzamās medicīniskās palīdzības punktus un aprūpes gultas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)