Banner 980x90

Piena ražotājiem sāk izmaksāt valsts ārkārtas atbalstu

LETA
LETA
Rīga, 24.maijs, LETA. Lauku atbalsta dienests (LAD) šodien piena ražotājiem sāk izmaksāt valsts ārkārtas pielāgošanas atbalstu kopumā septiņu miljonu eiro apmērā, aģentūru LETA informēja LAD.

LAD norāda, ka piena ražotājiem atbalsta likme ir 16,14 eiro par tonnu piena. Piena ražotājiem, kuri ir atzīto kooperatīvu biedri, kuri pārstrādā pienu un ražo piena produktus vai kuriem pieder vairāk nekā 50% pamatkapitāla daļu kompānijā, kas ražo piena produktus, atbalsta likme ir 17,75 eiro par tonnu piena. Lauksaimnieki maksājumus saņems tuvāko dienu laikā.

Lai saņemtu atbalstu, klientiem atbalsta pieteikumi LAD nav jāiesniedz. LAD atbalstu aprēķina un izmaksā, pamatojoties uz Lauksaimniecības datu centra rīcībā esošo informāciju par piena ražotāju atbilstību nosacījumiem.

LAD informē, ka valsts ārkārtas pielāgošanas atbalstu saņems piena ražotāji, kuriem 2017. gada 1. februārī ganāmpulkā bija reģistrētas slaucamas govis un kuri noteiktā laikposmā īstenoja vismaz vienu no šīm aktivitātēm - nepalielināja vai samazināja ražošanu, nodarbojās ar maza mēroga lauksaimniecību (ne vairāk kā 50 slaucamās govis), iesaistījās sadarbības projektā, piegādājot pienu kooperatīvam, īstenoja kvalitātes shēmu, kuras mērķis ir veicināt kvalitāti un pievienoto vērtību vai arī piemēroja videi vai klimatam draudzīgas ražošanas metodes.

LAD atbalsttiesīgajiem piena ražotājiem atbalstu piešķirs par laikā no 2016. gada marta līdz augustam pirmajam pircējam piegādāto piena daudzumu, kas nav mazāks par 500 kilogramiem.

Jau ziņots, ka 3.maijā valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos, kas nosaka Eiropas Savienības (ES) ārkārtas pielāgošanas atbalsta piešķiršanas kārtību piena ražotājiem. Tādējādi Latvijas piena ražotājiem piešķirts papildu septiņu miljonu eiro valsts atbalsts, lai mazinātu būtiskos ieņēmumu samazinājumus kopš importa embargo noteikšanas 2014.gada augustā.

Izmaiņas noteikumos paredz papildināt ES ārkārtas pielāgošanas atbalstu ar papildu atbalstu no valsts budžeta, lai sekmētu tirgus stabilizāciju un veicinātu saimniecību ekonomisko ilgtspēju. Atbalsts no valsts budžeta paredzēts, jo līdzšinējie ES un valsts ārkārtas atbalsta pasākumi tikai nelielā apmērā kompensēja ieņēmumu samazināšanos un piena ražotāji izjuta nopietnas finanšu grūtības. Tāpat atbalsts piešķirts saistībā ar atsākušos piena iepirkuma cenas pazemināšanos pēc vairāku mēnešu ilga kāpuma. Paredzams, ka, iestājoties vasaras sezonai, piena iepirkuma cena samazināsies vēl vairāk, saasinot piena ražotāju finansiālo situāciju.

Tāpat vēstīts, ka valdība pagājušā gada 25.oktobrī atbalstīja ES noteikumu projektu, kas nosaka kritērijus par 9,76 miljonu eiro atbalsta piešķiršanu Latvijas piena ražotājiem, lai sekmētu tirgus stabilizāciju un veicinātu saimniecību ekonomisko ilgtspēju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)