Banner 980x90

Pēc pieminekļu sargu iejaukšanās pārceļ Braku meža izsoli

Rīga, 15.nov., LETA. Ērgļu novada pašvaldība uz 30.novembra plkst.11 pārcēlusi šonedēļ plānoto Braku meža cirsmu izsoli, jo pretēji normatīvajos aktos noteiktajam nav saņēmusi Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) saskaņojumu, noskaidroja aģentūra LETA.

Nenotiekot izsolei, savu piketu uz 30.novembra plkst.10.30 pārcēluši arī kailcirtes pretinieki, kas vietējos iedzīvotājus aicina sekot informācijai par izsoli. Opozīcijas deputāti priecājas, ka viņu iniciatīva apturēt kailcirti pašlaik ir vainagojusies vismaz ar "nelielu rezultātu".

NKMP Vidzemes reģionālās nodaļas valsts inspektore Sarmīte Dundure aģentūrai LETA stāstīja, ka pārvalde reaģējusi uz informāciju masu medijos, laikus nosūtot pašvaldībai vēstuli ar brīdinājumu, ka izsole ir jāsaskaņo ar NKMP. Plānots, ka nākamās nedēļas beigās pārvaldes speciālisti apsekos mežu pie rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa memoriālā muzeja "Braki" un vēlāk sniegs savu atzinumu.

Dundure nevarēja prognozēt, vai NKMP lēmums varētu būt negatīvs. Viņa pieļāva, ka pašvaldībai no pārvaldes puses saņems atļauju, taču ar nosacījumiem, kas pašvaldībai būs jāizpilda. Vienlaikus kultūras pieminekļu sargi aicinājuši pašvaldību izvērtēt, vai kailcirte ir labākais meža apsaimniekošanas veids.

Jau vēstīts, ka vairāki aktīvi Ērgļu novada iedzīvotāji nav apmierināti ar pašvaldības lēmumu izsolīt Braku meža cirsmu pie rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa dzimtajām mājām un cer nosargāt mežu no izciršanas. Vēlētāju apvienības "Kopā ir spēks" savā "Facebook" vietnē iepriekš rosināts sasaukt ārkārtas domes sēdi un piketu par Braku meža cirsmu izsoles atcelšanu. Ar atklātu vēstuli pie Ērgļu novada pašvaldības vērsusies arī režisore Māra Ķimele, aicinot Braku mežu nepārvērst kailcirtē.

Ērgļu novada pašvaldības informācijas speciāliste Ilze Daugiallo aģentūrai LETA pauda nostāju, ka Braku meža apsaimniekošana notiek saskaņā ar normatīvajiem aktiem un profesionālu speciālistu atzinumiem.

Šā gada augustā novada dome, pieciem deputātiem balsojot par, bet četriem opozīcijas deputātiem - pret, nolēma atsavināt atklātā izsolē Ērgļu novada pašvaldības kustamo mantu - cirsmas Braku mežā, kur aptuvenais izcērtamās koksnes apjoms ir 4160 kubikmetri.

Mežs, par kura saudzēšanu iestājas aktīvisti, ir nozīmīgs ar to, ka tas atrodas pie latviešu rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa memoriālā muzeja "Braki". Laikraksts "Latvijas Avīze" iepriekš vēstīja, ka Blaumaņa memoriālajam muzejam "Brakos" nepieciešama jauna administratīvā ēka, bet, lai rastu līdzekļus tās celtniecībai, Ērgļu novada pašvaldība apsver koku ciršanu blakus "Brakiem" esošajā mežā.

Pašvaldība plāno celt muzeja administrācijas ēku par līdzekļiem, kurus tā iegūtu, izstrādājot novada teritorijā esošu mežu. Daļa no šī meža ainaviski un tematiski saistīta ar Brakiem - tajā atrodas gan zibens šķeltais akmens, gan Edgara skulptūra, gan krēsls Annai Brigaderei. Sākotnēji mežu bija plānots nocirst kailcirtē, taču pret to asi iebilda domes opozīcijā esošā apvienība "Kopā ir spēks", kuru pārstāv deputāti Māris Olte, Inga Bite un Andris Spaile.

Muzeja vadītāja Zinta Saulīte gan skaidrojusi, ka Blaumaņa laikā meža blakus viņa mājām vispār nav bijis, un tam pierādījumi esot atrodami rakstnieka darbos. Tādējādi kailcirte, pēc Saulītes domām, nebūtu pretrunā vēsturiskajai ainavai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)