Banner 980x90

Oktobra sākumā Latvijā notiks vairāk nekā 30 Eiropas putnu vērošanas dienām veltīti pasākumi

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Sestdien, 1.oktobrī un svētdien, 2.oktobrī, notiks Eiropas putnu vērošanas dienas, kuru laikā Latvijā interesentiem būs iespēja pievienoties kādā no vairāk nekā 30 piedāvātajiem bezmaksas pasākumiem, informēja Latvijas Ornitoloģijas biedrības sabiedrisko attiecību koordinators Agnis Bušs.

Putnu vērotāji šajās dienās var izvēlēties putnus vērot arī, neiesaistoties kādā no piedāvātajiem pasākumiem, par veiktajiem novērojumiem ziņojot portālā "Dabasdati.lv".

Rudenī miljoniem gājputnu šķērso Eiropu, lai dotos uz ziemošanās vietām Āfrikā.

Šogad 36 "BirdLife" organizācijas Eiropas un Centrālāzijas valstīs kopā ar partneriem ielūdz uz vairākiem simtiem putnu vērošanas un izzināšanas pasākumu. Putnu novērošanas vietās novērotie putni, kā arī cilvēki, kuri piedalījušies pasākumā, tiek saskaitīti, un nacionālās organizācijas sniedz par tiem informāciju Eiropas centram, kas šogad atrodas Šveicē. Tāpēc ikviens tiek aicināts ziņot par novērotajiem putniem portālā "Dabasdati.lv" vai uz e-pastu "putni@lob.lv".

Iepriekšējā gadā Eiropas Putnu vērošanas dienās vairāk nekā 32 000 cilvēku 1093 pasākumu laikā no 41 valsts vienas nedēļas nogales laikā saskaitīja vairāk nekā 5 miljonus putnu. Savukārt Latvijā ap 900 putnu draugu reģistrēja vairāk nekā 109 000 putnu no apmēram 150 sugām.

Putni migrācijas laikā saskaras ar dažādiem apdraudējumiem. Nesens starptautiskās putnu aizsardzības organizāciju apvienības "BirdLife International" pētījums liecina, ka 25 miljoni migrējošo putnu katru gadu tiek noķerti Vidusjūras reģiona valstīs. Pēc tam vairumam putnu tālāk vēl jāpārvar nedraudzīgais Sahāras tuksnesis un citas briesmas divas reizes gadā.

Migrējošajām putnu sugām ļoti nozīmīgas ir ne tikai ligzdošanas vietas ziemeļos, bet arī piemērotas atpūtas un barošanās vietas migrācijas ceļā, kā arī piemērotas dzīvotnes ziemošanas vietās. Eiropas putnu vērošanas dienu jeb "EuroBirdwatch 2016" mērķis ir pievērst uzmanību putnu migrācijas brīnumam un migrējošo putnu vajadzībām ceļošanas laikā un ziemošanas vietās Vidusjūras reģionā un Āfrikā.

Bušs skaidroja, ka ikviens interesents var arī pats izspēlēt baltā stārķa vai bezdelīgas migrācijas spēli, lai labāk saprastu, ar kādām briesmām jāsastopas putniem migrācijas laikā. Spēles atrodamas Latvijas Ornitoloģijas biedrības interneta vietnē "www.lob.lv" sadaļā "Skolotājiem".

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)