Banner 980x90

Noslēdzies "ZAAO" vides izglītības projekts "Cilvēks vidē"

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Ceturtdien, 5.maijā Valmieras sākumskolā izzinošā atmosfērā, eksperimentējot kopā ar zinātnes centru "Z(in)oo", bērni no vairāk nekā 70 izglītības iestādēm atzīmēja SIA "ZAAO" (ZAAO) vides izglītības projekta "Cilvēks vidē" noslēgumu, pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informē ZAAO sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Leimane.

Pasākumā godināti radošākie un aktīvākie projekta konkursu laureāti.

ZAAO valdes priekšsēdētājs Aivars Sirmais: "Jau 15 gadus piedāvājam vides izglītības aktivitātes. Nereti mācību aktivitātēs satiekam jauniešus, kuri mūsu padomos klausījušies kā pirmsskolnieki un tagad jau izauguši par lieliem cilvēkiem, ar kuriem varam diskutēt par nopietnām vides tēmām. Prieks par ikgadējo lielo atsaucību un labajiem darbiem, kurus kopā paveicam vides saudzēšanā".

2015./2016. mācību gadā projekta 8 konkursos piedalījās 85 skolas un 53 pirmsskolas izglītības iestādes un pirmsskolas grupas no ZAAO darbības reģiona. Bērni un jaunieši zīmēja pastkartes, komiksus, veidoja instalācijas, filmēja pamācošus video, meklēja atbildes uz mēneša jautājumiem, vāca PET pudeles un makulatūru gan parādot, ka no jau reiz lietota materiāla var tapt mākslas darbi, gan paužot savas sajūtas par vidi kādā dzīvo, gan uzrunājot sev apkārt esošos cilvēkus kopīgiem dabas saudzēšanas pasākumiem.

Balvas – dāvanu kartes izzinošām ekskursijām un kancelejas preču iegādei, somas, penāļus, mācību materiālus, kurus darinājis džinsa pārstrādes uzņēmums, attīstošās spēles, kā arī grāmatas par dabu - turpmākam veiksmīgam mācību procesam, konkursu laureāti saņēma no ZAAO, AS "Latvijas Zaļais punkts", kā arī no vairākām pašvaldībām, kuras sarūpējušas simpātiju balvas savu novadu pirmsskolas un skolas vecuma bērniem. Balvu fonds pārsniedz 7000 eiro.

AS "Latvijas Zaļais punkts" direktora vietniece Laura Berga: "Izglītības projekts "Cilvēks vidē" gadu gaitā ir kļuvis par vērtību, jo tā pastāvēšanas 15 gados ir mainījušās paaudzes, kas ir apguvušas jaunus paradumus – šķirot atkritumus. Latvijas Zaļais punkts arī turpmāk atbalstīs šo lielisko un absolūti nepieciešamo ideju – mācīt par vides saudzēšanu, kurā pašiem jādzīvo. Ziemeļvidzeme pamatoti var lepoties ar labi attīstītu atkritumu šķirošanas infrastruktūru, kas ir svarīgs priekšnosacījums, lai iedzīvotāji – kā bērni, tā pieaugušie vēlētos un varētu šķirot".

Pašvaldību atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums ZAAO jau no savas darbības pirmsākumiem realizē vides izglītības aktivitātes, lai dažādām interešu grupām dotu iespēju caur radošām un izzinošām aktivitātēm izprast cilvēka un vides mijiedarbību, kā arī uzrunātu līdzdalībai vides kvalitātes uzlabošanā.

Suminātie konkursu laureāti

"ZAAO svētku rotājumi":
* Priekuļu novada Jāņmuižas pirmsskolas izglītības iestādes 4.grupa;
* Burtnieku novada pirmsskolas izglītības iestāde "Burtiņš" I grupa;
* Valmieras 2.vidusskolas pirmsskolas sagatavošanas grupa.

Īpaša balva par radošo izdomu un aktivitāti izglītības iestādē piešķirta Viļakas novada Žīguru pirmsskolas izglītības iestādei "Lācītis".

"ZAAO pastkarte":
Laureāti pirmsskolu grupā:
* Ernests Kārlis Nonbergs, Valkas novada Ērģemes pamatskolas pirmsskolas grupa;
* Beāte Unda Priede, Valmieras pilsētas 6. pirmsskolas izglītības iestāde "Kārliena";
* Marta Liepa, Naukšēnu novada vidusskolas pirmsskolas grupa "Mārītes".

Laureāti skolu grupā:
* Ralfs Laurinovičs, Amatas novada Sermūkšu pamatskola, 6.klase;
* Herta Balode, Limbažu novada Umurgas pamatskola, 6.klase;
* Valters Vasiļjevs, Līgatnes novada vidusskola, 6.a klase.

Konkurss "ZAAO mēneša jautājums"
* Aktīvākā skola konkursā – Valmieras Valsts ģimnāzija

Konkurss "ZAAO glezna" 

1. līdz 6.klase:
* Cēsu novada Cēsu internātpamatskolas rehabilitācijas centra 5.klases skolnieces – Arita Mieze un Laine Alksnīte;
* Valmieras 5.vidusskolas 6.klases skolēni – Dita Alma Ābelīte, Eliza Marta Buņķe, Inese Dreijere, Nikola Dundure, Kristiāna Kitija Kalīte, Liene Mālniece, Nikola Ņikitina, Īrisa Saviele;
* Apes novada Gaujienas internātpamatskolas 1.a klase skolēni – Endijs Elvijs Cielavs, Aivis gasners, Ignasijo Malnacis, Dāvids Meiss, Valentīns Ozols, Karīna Petrova, Darja Vjazovceva un Ēriks Zelčs.

7.-9.klase:
* Valkas novada Vijciema pamatskolas 8.un 9.klases skolēni – Zane Rozenberga, Eva Melbārde, Laura Pakalna, Samanta Keiša, Artis Ozoliņš, Orlando Hāns;
* Burtnieku novada Matīšu pamatskolas 9.klases skolēni – Arta Logina, Samanta Mušperte, Kristiāna Devjatņikova, Jana Akmeņkalne, Linsija Drille, Oskars Ūdris, Artūrs Luste, Aldis Līsmanis, Jānis Zaķis;
* Valkas novada Valkas ģimnāzijas 7.b klase.

Konkurss "Pamācība-komikss "Saudzēsim dabu":
* Sigita Skudriņa, Balvu novads Bērzpils vidusskolas Krišjāņu filiāle;
* Elīna Zariņa, Rūjienas novada Rūjienas vidusskola;
* Katrīna Alute, Limbažu novada Limbažu 3.vidusskola.

Konkurss "Vides instalācija – Vide man apkārt"
* Limbažu novada Limbažu sākumskolas 3.a klase;
* Rūjienas novada Rūjienas vidusskolas 8.a klases skolēni – Marta Zanda Bāliņa, Marta Aija Žīgure, Emīls Ķīkulis, Klāvs Kristians Sproģis;
* Salacgrīvas novada jaunatnes iniciatīvu centrs "Bāka".

Video konkurss "Es iesaistos "Bez atkritumiem" kustībā":
* Apes novada Vidagas Sikšņu pamatskolas līdzpārvalde;
* Pārgaujas novada Stalbes vidusskolas 8.klase;
* Jaunpiebalgas novada Jaunpiebalgas vidusskolas 11.klase.

Otrreizējo materiālu vākšanas akcija "Dabai labu darīt"

Pirmsskolas grupā:
* 1.vieta Valkas novada Valkas pirmsskolas izglītības iestādei "Pasaciņa", savāktas 9,1 t makulatūras;
* 2.vieta Priekuļu novada Veselavas speciālā pirmsskolas izglītības iestāde "Vālodzes", savāktas 5,6 t makulatūras un 17,5 m3 PET;
* 3.vieta Smiltenes novada Smiltenes pirmsskolas izglītības iestāde "Pīlādzītis", savāktas 4 t makulatūras un 6 m3 PET.

Skolu grupā:
* 1.vieta Smiltenes novada Smiltenes Trīs pakalnu sākumskola, savāktas 25,32 t makulatūras un 7 m3 PET;
* 2.vieta Valmieras Viestura vidusskola, savāktas 23,72 t makulatūras;
* 3.vieta Limbažu novada Limbažu sākumskola, savāktas 20.20 t makulatūras un 21,0 m3 PET.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)