Banner 980x90

Madonas muzejā atklāj izstādi par Pirmo pasaules karu

Sestdien, 16.maijā, Muzeju nakts ietvaros, Madonas muzeja Izstāžu zālēs tika atklāta jauna tematiskā izstāde par Pirmo pasaules karu un latviešu strēlniekiem.

Madonas muzejs atkal atgriežas pie simtgadus senas pagātnes. 2013.gadā sagatavojām izstādi "Pirms pasaule mainījās". 1913.gads bieži izmantots kā atskaites laiks politiskai, saimnieciskai, arī gara dzīvei pirms Pirmā pasaules kara. Divus gadus vēlāk tiešā kara darbība atnāca līdz Latvijas teritorijai. Izstādei par karu un latviešu strēlniekiem nosaukumā likām Raiņa dzejas rindu

…tik cīņa vien dos visu mums.

Vispirms pārskatījām, kas muzeja pastāvēšanas laikā iegūts par šīm tēmām. Izrādījās – ir daudz fotoattēlu, arī dokumenti, lietisko materiālu gan pamaz. Ar tiem palīdzēja P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs un Ikšķiles novada kultūras mantojuma centrs "Tīnūžu muiža", arī kolekcionāri.

Lielākā daļa Madonas muzeja attiecīgo materiālu nu ierakstīti kopkatalogā, pēc skatītāju papildinājuma jau izstādes laikā esam varējuši ierakstus precizēt. Gandrīz visas tā laika fotogrāfijas izstādes telpā iespējams noskatīties arī slaidrādē. Kolēģi no Ikšķiles novērtēja, ka lielākā daļa portretos redzamo karavīru ir zināmi, arī grupu kopbildēs parasti vizmaz kāds ir ar vārdu un uzvārdu.

Latviešu strēlnieku cīņas Pierīgas frontē bija ar noteiktu mērķi par savas tautas apdzīvotās zemes atbrīvošanu no ienākušā ienaidnieka spēkiem. Mūsu izstāde visumā beidzas ar 1917.gadu.

Turpmākais laiks bija pilsoņu karš ne vien Krievijā, bet arī Latvijā. Tad sabiedroto un pretinieku noteikšana kļuva krietni sarežģītāka. Par to būtu jārunā kādā citā izstādē.

Izstāde atvērta apmeklētājiem būs līdz 2016.gada 13.janvārim.

Informāciju sagatavoja:
Indulis Zvirgzdiņš - Madonas muzeja vadošais pētnieks

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)