Banner 980x90

Madonā viesosies somu dzejniece

23.janvārī somu dzejniece Heli Lāksonena un latviešu dzejnieks un tulkotājs Guntars Godiņš viesosies Madonas 1.vidusskolā un Madonas novada bibliotēkā, pilsētas informācijas portālu Madona24.lv informēja pasākuma organizatori.

2012.gada rudenī apgādā "Mansards" iznāca somu dzejnieces Heli Lāksonenas (Heli Laaksonen) dzejas izlase "Kad gos smei". Grāmatu sastādījis un, izmantojot Vidzemes lībisko izloksni – runas veidu, ko lieto Igaunijas pierobežā ap Ainažiem un Salacgrīvu –, atdzejojis Guntars Godiņš. Ilustrācijas grāmatai zīmējusi Aija Zariņa.

Heli Lāksonena ir viena no populārākajām dzejniecēm Somijā. Publiku viņa iekarojusi un apbūrusi gan ar rakstīto tekstu, gan šarmu, ko liek lietā, lasot savus dzejoļus uzstāšanās reizēs. Heli grāmatas un klausāmgrāmatas (CD) Somijā iznāk desmitos tūkstošu eksemplāru, parasti tām ir papildu metieni. Dzejniece bieži tiek aicināta uzstāties dažādās pilsētās un apdzīvotās vietās Somijā. Nesen viņa piedalījās ilgā tūrē pa 15 Somijas pilsētām, kuru zāles bija pārpildītas.

Heli Lāksonena dzimusi 1972.gadā Turku, bērnību pavadījusi Ūsikaupunki pilsētā, studējusi Turku Universitātē somu valodu, ieguvusi maģistra grādu filozofijā. 1992. un 1999.gadā līdztekus studijām Turku Universitātē Heli Lāksonena Tartu Universitātē mācījās arī igauņu valodu.

Pēc pirmo dzejoļu krājumu panākumiem Heli Lāksonenas popularitāte Somijā arvien aug. Katrs nākamais krājums tiek uzņemts ar ļoti atzinīgām recenzijām un lasītāju simpātijām. Grāmatā "Rabarbersirc" (Raparperisyrän, 2002) ir dzejoļi, kas atgādina nelielas noveles, asprātīgus dialogus, dramatiskus notikumus. Bet dzejoļu krājumos "Pakusuš sviest" (Sulavoi, 2006) un "Žubit nes" (Peippo vei, 2011) dzejniece veiksmīgi apvienojusi seno zemnieku dzīves filozofiju ar mūslaiku ikdienu, humoru un runas veidu, tas turklāt darīts viņas savdabīgajā valodā, izmantojot arī mūsdienu slengu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)