Banner 980x90

Madonā veiks samaksas piedziņu par ārpusģimenes aprūpes centrā esošajiem bērniem

Madona24.lv
Madona24.lv
Madonas novada pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu, ka turpmāk tiem vecākiem, kuru bezatbildības dēļ bērni ir nonākuši ārpusģimenes aprūpes un atbalsta centrā "Ozoli" Liezeres pagastā, par bērnu uzturēšanu iestādē būs jāmaksā, pilsētas informācijas portāls Madona24.lv uzzināja Madonas novada pašvaldībā. 

Kā norāda Liezeres pagasta pārvaldnieks Viktors Abramovs, šobrīd situācija ir tāda, ka bāriņtiesa izraksta rēķinus, bet vecāki par tiem neliekas ne zinis un līdz ar to parāds aug. Bērnu tiesību aizsardzības likuma 30.panta pirmā daļa nosaka, ka vecākiem ir pienākums samaksāt par ārpusģimenes aprūpes pakalpojumiem un samaksas kārtību un apmēru nosaka Ministru kabinets. Šī paša likuma otrā daļa nosaka, ka apstāklis, ka vecāki nevar samaksāt par bērna ārpusģimenes aprūpi, nevar būt par pamatu ārpusģimenes pakalpojumu nesniegšanai. Maksa par ārpusģimenes aprūpes pakalpojumiem šādos gadījumos tiek segta attiecīgi no valsts vai pašvaldības budžeta un pēc tam atgūstama no vecākiem Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, pamatojoties uz iestādes izpildrīkojumu.

Samaksas apmērs katram bērna vecākam mēnesī par bērnam sniegto pakalpojumu ir naudas summa, kas vienāda ar Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam.

Ir noteikts, ka, ja bērns ievietots pašvaldības finansētā ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, samaksu par pakalpojumu no bērna vecākiem pieprasa attiecīgā pašvaldība. Tāpat noteikumos ir minēts, ka, ja pakalpojuma samaksas parāds netiek segts noteiktajā termiņā, pašvaldība bērna vecākam nosūta brīdinājumu par parādsaistību piespiedu izpildi. Ja brīdinājumā noteiktajā termiņā pakalpojuma samaksas parāds netiek samaksāts, pašvaldība izdod izpildrīkojumu un iesniedz to izpildei tiesu izpildītājam.

Ņemot vērā valstī pastāvošo likumdošanu, turpmāk Liezēres pagasta pārvaldei būs tiesības izsniegt brīdinājumus par piespiedu izpildi un izdot izpildrīkojumus par ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu samaksas piedziņu no vecākiem, kuru bērniem ārpusģimenes aprūpes pakalpojumi tiek sniegti Bērnu un jauniešu ārpusģimenes aprūpes un atbalsta centrā "Ozoli".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)