Banner 980x90

Madonā skatāma izstāde "Brīvības cīņas Andreja Liepiņa fotogrāfijās"

No 17.februāra līdz 29.martam Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zālēs aplūkojama izstāde "Brīvības cīņas Andreja Liepiņa fotogrāfījās", kas uz muzeju atceļojusi no Ogres vēstures un mākslas muzeja.

Kolēģi Ogres Vēstures un mākslas muzejā mums atvēlēja parādīšanai Madonā pagājušajā rudenī sagatavoto izstādi "Brīvības cīņas Andreja Liepiņa fotogrāfijās". 30 liela formāta attēlos redzam Latvijas armiju 1919.-1921.gadā. Uzņēmumu autors Andrejs Liepiņš (1894-1978) dzimis un lielāko mūža daļu nodzīvojis Lazdonas "Cepliniekos", kas gan tagad "piekrīt" Praulienas pagastam. Pasaules karā viņš dienēja frontē pret Austriju, bet Latvijas armijā – 1.(4.) Valmieras, tad 6.Rīgas kājnieku pulkā. Savulaik lazdonietis pat gatavojies kļūt par profesionālu fotogrāfu, tomēr vajadzēja saimniekot tēva mājās. Taču saglabājušās daudzas viņa uzņemtas stikla fotoplates. Šobrīd tām būtiska liecinājuma nozīme , jo attēlu no tā laika (pie tam kvalitatīvu) nav pārāk daudz. Andreja Liepiņa mazmazmeita Jolanta Āboltiņa tagad ir negatīvu glabātāja. Svarīgi, ka ar kara vēstures zinātāju palīdzību viņai izdevies attēlus arī aprakstīt, nosaukt notikumus un redzamos cilvēkus.

Muzeja otrajā stāvā Žaņa Bezmera fotoizstādē redzamo daudzi atceras kā līdzdalībnieki, jo no fotografēšanas laika pagājuši 20-30 gadi. Liepiņa uzņēmumi daudz senāki, arī vietas ne no tiešās Madonas puses. Te gan atgādināšu – interneta portālā "Zudusī Latvija" ir daudz viņa fotogrāfiju no mierlaika dzīves Lazdonā, Praulienā un citur apkārtnē.

Kara jēdzienu mums tagad televīzijā ik dienu atgādina notikumi Ukrainā. Andreja Liepiņa uzņēmumos tiešo kauju skatu ir maz. Viņš jau toreiz nebija fotokorespondents, arī fotografēšana bija krietni sarežģītāka kā mūsdienās. Fotogrāfijās mēs redzam savu vectēvu un vecvectēvu paaudzes cilvēkus, kas Latviju izcīnīja.


Informāciju sagatavoja
Madonas muzeja vadošais pētnieks Indulis Zvirgzdiņš

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)