Banner 980x90

KM: Latvijas masu medijiem jāiesaistās iedzīvotāju medijpratības veicināšanā

Rīga, 17.okt., LETA. Latvijas sabiedriskajiem un komerciālajiem masu medijiem ir jāiesaistās iedzīvotāju medijpratības veicināšanā, aģentūrai LETA pauda Kultūras ministrijas (KM) Mediju politikas nodaļas eksperte Klinta Ločmele.

Viņa norādīja, ka, saskaņā ar KM veikto pētījumu par iedzīvotāju medijpratību, 85% Latvijas iedzīvotāju pauduši nostāju, ka masu medijiem ir jābūt tiem, kas sniedz informāciju par medijpratības prasmēm. Atlikušie 15% uzskata, ka šis uzdevums ir jāpilda bibliotēkām.

Taujāta par nepieciešamību medijpratības veicināšanu iekļaut sabiedrisko mediju publiskajā iepirkumā, Ločmele norādīja, ka šovasar notikušajā Reģionālo un vietējo mediju atbalsta programmā bija atvēlēta kategorija, kurā mediji varēja pieteikties uz melu dekonstrukcijas un medijpratībās veicināšanas aktivitātēm. Taču uz šo kategoriju tika pieteikti vien daži projekti, kas arī pašlaik tiekot realizēti.

"Uz mediju kritikas žanru vai medijpratības veicināšanu, uz to ir mazāka atsaucība, jo prasa lielāku piepūli, lielāku ekspertīzi šajos jautājumos, kā arī tas ir jautājums, cik lielā mērā mediji ir gatavi sevi viens pret otru konfrontēt, parādot, ka citu mediju ziņa ir viltus ziņa vai tendencioza," skaidroja Ločmele.

Viņa arī pauda viedokli, ka kvalitatīvu komerciālo mediju interesēs ir nodrošināt, ka lasītāji spēj atpazīt patiesu informāciju no safabricētas. Pēc viņas domām, arī zināšanas par to, kā mediji veic savu ikdienas darbu, var palīdzēt veicināt iedzīvotāju izpratni par kvalitatīvas un uzticamas informācijas atlasi.

Šodien notikušajās diskusijās par bibliotēku un bibliotekāru lomu medijpratības veicināšanā tika arī apspriests, kā masu mediji var iesaistīties medijpratības veicināšanā. Kā piemērs no KM un nevalstisko organizāciju pārstāvju puses šādai iesaistei izskanēja mediju pārstāvju dalība dažādās darba grupās un diskusijās, kā rezultātā iedzīvotāji uzzinātu par ziņu veidošanas procesu un mediju darba ikdienu.

Kā ziņots, šodien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) norisinājās diskusija par bibliotēku un bibliotekāru lomu medijpratības veicināšanā.

Pasākumā piedalījās LNB pārstāvji, KM, Izglītības un zinātnes ministrijas, izglītības jomas nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī mediju pārstāvji. Diskusija ir daļa no UNESCO Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļas pasākumiem. Šogad nedēļas centrālā tēma ir "Medijpratība un informācijpratība kritiskā laikā - pārdomājot mācību un informācijas vides".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)