Banner 980x90

Kā izvēlēties savu Ziemassvētku eglīti? 

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Šis zaļais, ar dažnedažādiem skaistiem rotājumiem izdekorētais, kociņš ir ļoti svarīga, un pat neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa. Tas ir simbols, kas šos svētkus pavadījis cauri gadu simtiem un pavadīs arī turpmāk. Nereti cilvēki apgalvo, ka tieši eglītes ienešana mājās, rada to īpašo gaisotni un sajūtu, ka svētki ir klāt! Kā izvēlēties savu Ziemassvētku eglīti? Kādas ir piedāvātās iespējas, un, kas kurā gadījumā jāņem vērā – par to šoreiz!

Četri veidi, kādos tikt pie savas eglītes

Kad sākam lūkoties pēc sava svētku kociņa, pirmais un pats galvenais ir tikt skaidrībā, ko tad mūs īsti vēlamies – īstu dzīvu kociņu, īstu, taču cirstu kociņu, vai varbūt kociņu, kas pagatavots no mākslīgiem materiāliem, un tādējādi kalpo vairākus gadus pēc kārtas? Variācijas ir dažādas, piedāvājums pat ļoti plašs un, līdz ar to, izvēle tiešām var nebūt viegla, jo, kā jau vienu no svarīgākajiem Ziemassvētku simboliem, mūs eglīti mājās vēlamies likt goda vietā un, saprotams, ka tai jābūt pareizā izmēra, formas un visādi citādi gana skaistai, lai svētkos, kopā ar saviem mīļajiem, ap to pulcētos un nodotos svētku burvībai!

Ir četri dažādi veidi, kā tikt pie savas Ziemassvētku eglītes, no kuriem vienu tev jāizvēlas, kā savējo! 

Pirmais kociņa izvēles veids ir iepriekš nocirsts un pārdošanā nogādāts kociņš. Šādas eglītes pirmssvētku laikā var iegādāties ļoti daudzās tirdzniecības vietās. Tiek veidoti pat veseli eglīšu plači, piemēram, pie lielveikaliem, uz kuriem tad varam doties un lūkoties pēc sava īpašā svētku kociņa, kā arī, piemēram, kociņu iznomāt. Šeit piedāvājums parasti ir ļoti plašs, lai spētu apmierināt visdažādākās prasības – eglīšu izmēri, formas un pat šķirnes ir ļoti daudzveidīgas! Tev atliek vien saprast, ko vēlies un ņemt ciet savu izvēlēto kociņu! Turklāt, šādās eglīšu tirdzniecības vietās vienmēr ir padomāts arī par pienācīgu un ērtu eglītes transportēšanu – kociņš tiek īpaši sagatavots ceļam uz jaunajām mājām, tiek darīts viss, lai zari transportēšanas laikā neaplūztu, lai mašīna netiktu piegružota, lai rokas nebūtu saskrāpētas, utt. Taču, ir lietas, kas noteikti jāņem vērā pērkot eglīti šādā egļu placī! Pirmkārt, nekad nevar īsti zināt, pirms cik ilga laika kociņš ir ticis nocirsts, vēl jo vairāk, ja ārā valda īsta ziema ar sniegu un salu, tad noteikt eglītes pavadīto laiku nocirsta kociņa statusā ir ļoti grūti. Te nu nākas runāt ar pārdevējiem un konsultantiem, un uzticēties viņu teiktajam, pretējā gadījumā var gadīties, ka mājās atvestais kociņš atsilstot tīri ātri var sākt mest nost savu zaļo rotu – skujas, un kļūt par ne visai pievilcīgu svētku simbolu. Pašu spēkos ir aplūkot eglīti tīri vizuāli – cik kupli ir tās zari, cik zaļi un svaigi tie izskatās? Vai eglīte nokļūstot līdz pārdošanas placim nav kādā veidā deformēta, utt. Svarīgi ir kociņu aplūkot tādā veidolā, kāds tas izskatīsies pēc izpakošanas, tas nozīmē – nepirkt jau transportēšanai sagatavotu kociņu, neaplūkojot, kāds tas ir izpakotā veidā!

Otrais veids, kā tikt pie eglītes, ir doties uz mežu un lūkoties pēc sava svētku kociņa pašiem. Arī mežā eglīšu ir gana daudz, lai būtu iespējas izvēlēties sev tīkamāko gan izmēru, gan formas ziņā. Turklāt, šāda došanās uz mežu pēc svētku kociņa, var izvērties par veselu ģimenes ikgadēju tradīciju, kas ir gana jautrs, veselīgs un svētku sajūtu tikai vairojošs pasākums! Taču, ja tiešām tiek nolemts lūkoties pēc eglītes pašiem dodoties uz mežu, ir ļoti daudz lietu, kas jāņem vērā, lai negadītos nekādi sarežģījumi, kas var sabojāt svētkus. Pirmkārt, ļoti svarīgi ir noskaidrot, vai izvēlētais mežs gadījumā nav privātīpašums, kurā eglītes ciršana ir aizliegta. Otrkārt, kad īstais mežs ir atrasts, svarīgi ir uzvesties ētiski un videi draudzīgi. Nereti pēc svētkiem mežos paveras nepatīkami skati – lielākām eglēm nogrieztas galotnītes, bet pārējais stumbrs atstāts. Skaidrs, ka cilvēkiem gribas pašu skaistāko un kuplāko svētku kociņu, taču vienmēr vajadzētu padomāt arī par to, vai ceļā uz tā gūšanu, mūs nekaitējam apkārtējai dabai! Ieteicams jau mājās izmērīt un nospriest, cik tad augsts un plats kociņš nepieciešams un ar mērlenti doties arī uz mežu, lai nesanāk tā, ka mājās pārvestā eglīte ir pārlieku liela vai maza, vai kā citādi nepiemērota vēlamajai novietošanas vietai. 

Starp citu, AS Latvijas valsts meži nosaka - eglītes celma caurmēram jābūt mazākam par 12 cm, kas parasti atbilst 2-3 m garai eglei, eglītes kategoriski aizliegts zāģēt jaunaudzēs, eglītes drīkst zāģēt uz stigām, grāvmalās, zem elektrolīnijām un cita veida komunikācijām. Kā arī, piebilde, AS Latvijas valsts meži, apsaimniekotajos valsts mežos katram Latvijas iedzīvotājam personiskām vajadzībām atļauj nocirst vienu eglīti.

Kopumā šim svētku kociņa iegūšanas veidam ir savi zināmi plusi, jo šādu kociņu mūs nocērtam paši, līdz ar to varam prognozēt, cik ilgi tas priecēs mūsu acis, pirms sāks mest nost savu zaļo rotu, turklāt varam izvēlēties tieši savām vēlmēm atbilstošu svētku eglīti – gan izmēra, gan formas ziņā! 

Trešais svētku eglītes izvēles veids ir tā saucamais zaļākais, no visiem piedāvātajiem. Tās ir eglītes podiņos – dzīvi svētku kociņi, kurus nenākas nomērdēt un arī pēc svētkiem tie turpina mūs priecēt, piemēram, pārstādīti dārzā, vai atpakaļ pie "māsīcām" tuvākajā mežā! Taču, ne vienmēr viss ir tik skaisti, kā sākumā šķiet. Pirmkārt, izvēloties šādu dzīvu svētku kociņu, ir jāņem vērā, vai tas nav apstrādāts ar kādām ķīmiskām vielām – piemēram, it kā tik nevainīgais baltais, no flakona uzpūšamais, sniedziņš uz dzīvēs eglītes zariem pēc svētkiem var būt par iemeslu, kādēļ eglīte savu mūžu neturpina. Ķīmiskās vielas, ko satur šie sniedziņi, parasti nav nedz nomazgājamas, ne kā citādi dabūjamas nost no kociņa un, līdz ar to, kociņš vienkārši nokalst. Otra lieta ir šādas eglītes saglabāšana līdz brīdim, kad to varētu pavasarī izstādīt ārā – ne vienmēr šie kociņi spēj sagaidīt attiecīgo brīdi, nereti tie vienalga iet bojā. Katrā gadījumā, ja nolemts šādu kociņu saglābt, tad tas noteikti ir jātur vēsumā, jo skuju koki pēc savas būtības nav piemēroti kalpot telpaugu lomai! Turklāt, jārūpējas, lai podiņš neizžūst, kā arī nedrīkst to novietot jebkādu sildošu elementu tuvumā! Taču kopumā, šādi svētku kociņi podiņos ir ļoti laba un videi draudzīga izvēle. Vairāk par šādas eglītes celšanu svētku koka godā, jāpadomā lielu namu īpašniekiem, kuri svētkus svin lielās telpās, vai hallēs, jo eglītes podiņos parasti ir neliela izmēra, kas attiecīgajā gadījumā var šķist par mazu. Izvēloties šāda tipa kociņu būtiskas ir trīs lietas, kas jāņem vērā, lai iegādātais kociņš būtu labas kvalitātes, vesels un svaigs – pirmais, kam jāpievērš uzmanība, ir adatas, kurām jābūt spīdīgām, veselīga izskata un lokanām. Tās nedrīkst būt apkaltušas un lūzt. Otrais ir eglītes krāsa – košs zaļums liecina par labu kociņu, tai nevajadzētu būt nekādiem brūnganas krāsas zariem, arī pie pamatnes nē. ļoti svarīga ir arī smarža – svaigai un labas kvalitātes eglītei ir jāsmaržo pēc eglītes! Un visbeidzot - svarīga, protams, ir forma un lielums, kādā eglīte izaugs, ja to plānots izstādīt paša dārzā! To vērts izzināt, lai izraudzītos piemērotu vietu eglītei dārza kopējajā ainavā.

Ceturtais un pēdējais svētku eglītes izvēles veids ir mākslīgās eglītes. Šī veida svētku kociņu sortiments ir pat ļoti, ļoti plašs! Lielumi, formas un krāsas būs pa prātam jebkurai gaumei! Taču parasti šie svētku kociņi tiek izvēlēti par dekoriem, piemēram, darba vietām – biroja telpām, bankās, veikalos utt. Tas, protams, ir tikai apsveicami, jo, ja aizdomājamies, cik egļu mežus vajadzētu izcirst, lai visas biroju telpas aprīkotu ar svētku simboliem – eglītēm – tad ir skaidrs, kādēļ mākslīgās eglītes veikalos bija ir un būs pieejamas arī nākamajos gados. Turklāt mākslīgajām eglītēm ir virkne plusu, kas savā ziņā atsver to, ka kociņš nav īsts un dabisks – pirmkārt, šādas eglītes kalpo vairākus gadus, otrkārt, šīs eglītes nerada nekādas rūpes par to uzturēšanu, jo nav nepieciešams tās, piemēram, laistīt, vai mērkt vāzē ar ūdeni. Turklāt, šīs eglītes pieejamas un pasūtāmas jebkādos izmēros, krāsās un jau ar gataviem dekoriem. Savā ziņā šīs ir finansiāli visizdevīgākais variants dažādām iestādēm, kuras tad pamatā šāda tipa svētku kociņus arī izvēlas.

Lai ko Tu arī izvēlētos
Lai kāda arī nebūtu tava izvēle, attiecībā uz svētku eglīti, skaidrs ir viens – eglīte ir simbols, kas svētku vakarā atrodams teju ikvienā mājvietā un priecē ne vienu vien svētku dalībnieku. Turklāt, nereti, galvenais, kas šo svētku kociņu padara tik īpašu, ir tieši tā rotāšana pēc savas patikas un ieskatiem, kas konkrēto eglīti padara par unikālu un vienīgo tādu! Eglīšu rotāšanas jomā iespēju ir ļoti daudz – atliek ļaut vaļu fantāzijai un rīkoties! 

Raksts tapis sadarbībā ar "Espati.lv".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)