Banner 980x90

Izsludina trīs mēnešus ilgušās gripas epidēmijas beigas

Rīga, 8.apr., LETA. Gripas intensitāte pēdējās divās nedēļās nevienā no monitoringā iesaistītajām pilsētām nepārsniedza epidēmijas slieksni jeb 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem, līdz ar to izsludinātas gripas epidēmijas beigas, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Gripas epidēmija Latvijā tika izsludināta 15.janvārĪ. Par gripas epidēmijas beigu dienu SPKC noteicis 9.aprīli.

Monitoringa dati liecina, ka aizvadītajā nedēļā gripas intensitāte, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, samazinājusies par 37%. Tomēr gripas vīrusu cirkulācija vēl turpinās un aizvadītajā nedēļā gripas gadījumi ambulatorajās iestādēs reģistrēti četrās no desmit monitoringā iekļautajām teritorijām.

Vidēji ģimenes ārstu praksēs vērsušos pacientu skaits bijis nedaudz lielāks par 14 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem. Par 20,5% samazinājies arī stacionēto pacientu skaits gripas un gripas izraisītas pneimonijas gadījumos - par stacionētiem gripas pacientiem ziņoja Daugavpils, Gulbenes, Jelgavas, Jēkabpils, Rīgas un Valmieras slimnīca.

Kopš sezonas sākuma cirkulē galvenokārt A tipa gripas vīrusi.

Kopumā gripas epidēmijas intensitāte šajā sezonā vērtējama kā vidēja, norāda SPKC speciālisti. Maksimālā saslimstība ar gripu tika novērota februāra pirmajās nedēļās. Šajā sezonā ievērojami lielāks gripas gadījumu skaits reģistrēts bērniem, īpaši bērniem līdz četru gadu vecumam, tostarp, gadījumos, kad bija nepieciešama hospitalizācija gripas izraisītas pneimonijas dēļ.

Lai gan gripas epidēmija noslēgusies un gripas vīrusu izplatība mazinās, SPKC atgādina, ka gripas un citi elpceļu vīrusi turpina cirkulēt.

SPKC epidemiologi aicina arī turpmāk atcerēties par elpceļu infekciju profilakses pasākumiem - bieži mazgāt rokas, regulāri vēdināt telpas un veikt telpu mitro uzkopšanu, kā arī pagarināt uzturēšanās laiku svaigā gaisā.

Savukārt Nacionālais veselības dienests atgādina, ka līdz ar gripas epidēmijas noslēgumu vairs nav spēkā valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vizītes pie pacientiem ar gripu. Šis nosacījums neattiecas uz pacientiem, kuriem valsts apmaksātas ģimenes ārsta vizītes tiek nodrošinātas bērniem, pirmās grupas invalīdiem un citām pacientu grupām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)