Banner 980x90

Ģimenes ārsti valdību aicinās pārstrādāt e-veselības projektu; gatavojas neslēgt līgumus par tās lietošanu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) nākam otrdien, 1.decembrī, aicinās Ministru kabinetu pārstrādāt e-veselības projektu, šodien asociācijas biedru sapulcē pastāstīja LĢĀA prezidente Sarmīte Veide.

2016.gadā tiek plānots uzsākt e-veselības lietošanu. Valsts kontrole savā ziņojumā ir kontējusi, ka "e-veselības informācijas sistēma uz 2015.gada 1.aprīli nebija gatava no informācijas datu drošības un personu datu aizsardzības viedokļa" un "Nacionālais veselības dienests nav nodrošinājis priekšnosacījumus augstai pacientu datu aizsardzībai", stāstīja Veide.

Pēc Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas lūguma Nacionālais veselības dienests neesot spējis nodemonstrēt e-veselības darbību testa vidē, tāpēc esot pamatotas bažas par e-veselības sistēmas negatavību, kā arī tiesiskā un praktiskā nesakārtotība ietver ļoti augstu konfliktu potenciālu starp pacientu, ārstu un valsti, klāstīja Veide.

Izanalizējot šobrīd spēkā esošo tiesisko regulējumu, LGĀA vadība secinājusi, ka arī tiesību normas negarantē pacientu datu drošību. E-veselības darbības uzsākšana esošos apstākļos apdraudot pacienta sensitīvo datu aizsardzību un pakļauj riskam ārsta pienākumu saglabāt konfidencialitāti.

Ģimenes ārsti šodien uzklausīja zvērinātas advokātes Solvitas Olsenas skaidrojumu par e-veselības ieviešanas juridiskajiem aspektiem. Viņa atzina, ka e-veselība ir jāievieš, jo pacienti to ir pelnījuši, taču patlaban šo projektu nav iespējams ieviest nedz paredzētajā laikā, nedz apjomā.

"E-veselība joprojām nedarbojas. Un šis projekts ir tiesisks bardaks, jo tajā ir tiesiski nepamatotas vai kļūdainas lietas. Sabiedrība nav pelnījusi šādu tiesisku nekārtību," uzsvēra Olsena.

Veide informēja, ka uz LĢĀA sēdi aicinātais Nacionālais veselības dienests (NVD) tomēr neieradās, aizbildinoties, ka NVD vēl nav gatavs prezentēt e-veselības projekta ietvaros paveikto.

Veide aicināja LĢĀA biedrus atbalstīt asociācijas priekšlikumu rosināt Ministru kabinetu atsaukt un pārstrādāt noteikumus par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu. Šo priekšlikumu atbalstīja teju visi no gandrīz 400 balstiesīgajiem LĢĀA biedriem.

Tāpat LĢĀA biedri atbalstīja asociācijas vadības priekšlikumu neatbalstīt līguma slēgšanu ar NVD par e-veselības lietošanu, kamēr sistēma nebūs izstrādāta, kā arī nebūs izstrādāts tiesisks pamats personas datu aizsardzībai. LĢĀA biedri arī atbalstīja priekšlikumu - ja gadījumā sistēma tiek sakārtota, tad e-veselība ģimenes ārstiem nedrīkst būt obligāta, bet brīvprātīga.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)