Banner 980x90

Gerhards: Pēc iespējas ātrāk jāpalielina pašvaldību loma uzņēmējdarbības veicināšanā

Rīga, 13.jūl., LETA. Pēc iespējas ātrāk jāpalielina pašvaldību loma uzņēmējdarbības veicināšanā, uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Lai pašvaldības savā teritorijā varētu sniegt atbalstu uzņēmējdarbības veicināšanā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sagatavojusi priekšlikumus izmaiņām normatīvajos aktos. Konceptuālais ziņojums "Problēmjautājumi saistībā ar pašvaldību iespējām veicināt uzņēmējdarbību savā teritorijā un to iespējamie risinājumi" sagatavots, lai nodrošinātu Reģionālās politikas pamatnostādņu 2013.-2019.gadam un Valdības rīcības plāna uzdevuma izpildi.

"Pašvaldībām radot iespējas atbalstīt uzņēmējdarbību, tiek veicināta pievilcīga uzņēmējdarbības vide pašvaldību attīstībai kopumā. Tāpēc ir ļoti būtiska pēc iespējas ātrāka atbalsta instrumentu ieviešana, kā arī to sinerģija pēc brīvprātības principa visos reģionos. Tajā pašā laikā mūsu piedāvāto risinājumu mērķis ir paplašināt uzņēmējiem pieejamo instrumentu atbalsta klāstu, nevis iejaukties to darbībā," uzsver Gerhards.

Priekšlikumi paredz pašvaldību resursu, precīzāk - īpašumu pilnvērtīgu izmantošanu. Piemēram, tiesības nomniekam jeb uzņēmējam kā pirmajam pretendentam iegādāties nomāto nekustamo īpašumu no pašvaldības.

Pēc VARAM rīcībā esošās informācijas, pašvaldību īpašumā un privātīpašumā kopumā ir 5 826 hektāri degradēto teritoriju. Ar Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu 2014.-2020. plānots atjaunot tikai 556 hektārus degradēto teritoriju. Ministrija uzskata, ka sagatavotie priekšlikumi motivētu komersantu veikt ieguldījumus pašvaldības nomātā īpašumā.

Tāpat plānots sniegt atbalstu pašvaldību nekustamā īpašuma pārdošanas un nomas procesā, kā arī gadījumos, ja valsts īpašums tiek izmantots saimnieciskās darbības veikšanai.

Būtiska aktualitāte ir arī pašvaldību finanšu instrumentu uzņēmējdarbības atbalstam. Tāpēc VARAM priekšlikums ir palielināt pašvaldību finansiālā atbalsta piešķiršanas iespējas uzņēmējdarbības attīstībai. Jau šobrīd pašvaldības no sava budžeta līdzekļiem īsteno dažādas iniciatīvas uzņēmējdarbības sekmēšanai, nozīmīgākos ieguldījumus ieviešot no ES fondu līdzekļiem. Būtiski arī citi resursi, ko pašvaldība var izmantot uzņēmējdarbības atbalstam, piemēram, Valsts kases īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums.

Vēl viens no konceptuālajiem risinājumiem ir pašvaldību tiesības atbalstīt uzņēmējus, izsniedzot tiem galvojumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)