Banner 980x90

Eksperte: Uz "policijas vīrusu" neviens vairs "neiekrīt"

Foto: Lita Krone/ LETA
Foto: Lita Krone/ LETA

Sabiedrības izglītošana par dažādiem ar informācijas tehnoloģiju (IT) drošību saistītiem jautājumiem ir sarežģīta, bet dod rezultātu, piemēram, tāds pirms dažiem gadiem daudziem kaitējumu nodarījušais vīruss kā tā saucamais policijas vīruss šobrīd vairs problēmas nesagādā, šodien "Digitālās drošības alianses" atklāšanas pasākumā sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

"Ja runājam par to, kāda bija situācija pirms trīs līdz četriem gadiem un tagad, ja runājam par mājas lietotājiem, tad situācija ir mainījusies uz pozitīvo pusi diezgan būtiski," uzsvēra Kaškina. "Ja pirms gadiem trim bija pietiekami daudz policijas vīrusa upuru, kas gāja uz "Narvesen" pirkt talonus par toreiz 40 latiem, tad šobrīd uz policijas vīrusu neviens vairs "neiekrīt"."

"Ir cilvēki, kas pavaicā, ko tagad darīt, kā tikt vaļā, bet par maksāšanas gadījumiem sen neesam dzirdējuši," piebilda Kaškina. "Līdz ar to pozitīvā ziņa ir, ka sabiedrība ieklausās un mācās."

Viņa norādīja, ka tas dod stimulu arī "Cert.lv" turpināt sabiedrības izglītošanas darbu. "Jāsaka atklāti, ka vienkārši tas nav. Nav trīs padomu, kuriem sekot, un viss būs labi. Šī vide mainās nepārtraukti, krāpnieku izdoma ir bezgalīga, un tas, no kā jāuzmanās, katru gadu un mēnesi mainās."

Kā ziņots, februāra sākumā aktivizējusies tā sauktā policijas vīrusa tiešsaistes versija, kas nozīmē to, ka, apmeklējot atsevišķas interneta vietnes, lietotājam parādās ziņojums par it kā bloķētu datoru, pārkāpumu uzskaitījumu un izpirkuma pieprasījumu.

Izlecošais paziņojums datoram kaitējumu nenodara, taču to ir grūti aizvērt.

"Cert.lv" eksperti šādos gadījumos iesaka aizvērt interneta pārlūku, lietojot taustiņu kombināciju "Alt+F4" vai "Uzdevumu pārvaldnieku" ("Task manager"), vai arī pārstartēt datoru.

Šī krāpnieciskā lapa neveic datorvīrusa instalēšanu un nekādas paliekošas sekas datoram nerada.

Lai šādas nevēlamas vietnes turpmāk bloķētu, "Cert.lv" iesaka izmantot labu antivīrusu programmu.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)