Banner 980x90

Dabas eksperts: Latvijā varētu būt ap 30 000 dižkoku

Rīga, 27.jūn., LETA. Latvijā varētu būt ap 30 000 dižkoku, atsaucoties uz Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) datiem, aģentūrai LETA pastāstīja DAP speciālists Dainis Ozols.

"Dižkoki ir viena no dabas pieminekļu kategorijām. Pašlaik DAP reģistra datu bāzē ir reģistrēti 8625 dižkoki, lai gan ceturtā vai piektā daļa no tiem ir potenciālie dižkoki," norādīja Ozols. No tiem Vidzemē atrodas 45%, Kurzemē atrodas 30%, Latgalē un Zemgalē - pa 10%, savukārt Rīgā - ap 2%.

Ozoliņš skaidrojam, ka Vidzemē reģistrēts visvairāk dižkoku, jo šajā reģionā veikti visdetalizētākie apsekojumi. "Pirms astoņiem līdz deviņiem gadiem šos apsekojumus ir veikuši "Latvijas valsts meži", kas veica mežu apzināšanu Igaunijas pierobežas reģionos," sacīja Ozols.

Eksperts uzsvēra, ka iniciatīva "LV100 Dižošanās" ir Latvijā pirmā akcija, kuras laikā iedzīvotāji tiek aicināti doties dabā un palīdzēt dabas ekspertiem pilnveidot valsts dižkoku reģistru. Iepriekšējie apsekojumi un to rezultātā atklātie dižkoki tika uzskaitīti "dabasdati.lv" sistēmā "Ozols".

Lai īstenotu ieceri veikt pēc iespējas plašāku Latvijas dižkoku datu bāzi, akcijas "LV100 Dižošanās" laikā iedzīvotāji potenciālu dižkoku reģistrēšanai var izmantot interaktīvo karti interneta vietnē "dizosanas.lv100.lv". Pirms dižkoka reģistrēšanas, ir nepieciešams veikt tā stumbra apkārtmēra mērījumus 1,3 metra augstumā un ieteicams uzņemt arī pāris foto. Tāpat, reģistrējot potenciālo dižkoku, piezīmēs var norādīt dažādas putnu ligzdas un citas īpašas pazīmes.

Pēc koka reģistrēšanas interaktīvajā kartē, DAP eksperti veiks tā apsekošanu lai no teiktu, vai tas tikt tiešām atbilst dižkoka kritērijiem. Visiem atrastajiem dižkokiem tiks pievienota atpazīstamības zīme.

Akcijas organizatori skaidroja, ka dižkoki var izskatīties arī visai necili vai neveseli, taču, ja tas atbilst izmēra kritērijiem, tas ir klasificējams kā dižkoks. Latvijas valsts simtgades biroja interneta vietnē ir atrodama arī informācija par to, kā pareizi veikt koku mērījumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)