Banner 980x90

"VIRŠI-A" uzsāk sociālu projektu "Telefons pagaidīs!"

Vairāk nekā 83% autovadītāju ir atzinuši, ka lieto mobilo telefonu, vadot automašīnu, liecina lielākā pašmāju degvielas tirgotāja "VIRŠI-A" veiktā interneta aptauja.

 Lai informētu sabiedrību par mobilo telefonu lietošanas bīstamību, vadot automašīnu, "VIRŠI-A", ar Valsts policijas un Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) atbalstu, uzsāk sociālo projektu "Telefons pagaidīs!".

Kā liecina "VIRŠI-A" veiktās interneta aptaujas rezultāti, 90,4% autovadītāju apzinās, ka, lietojot mobilo telefonu pie automašīnas stūres, apdraud satiksmes dalībnieku drošību. Neskatoties uz to, lielākā daļa nespēj atteikties no mobilā telefona izmantošanas, lai rakstītu un atbildētu uz e-pastiem, sekotu līdzi jaunumiem sociālajos tīklos un komentētu jaunākos ierakstus, rakstītu īsziņas un pat lasītu jaunumus ziņu portālos. Pēdējo gadu laikā, pieaugot viedtālruņu popularitātei, daudzi autovadītāji regulāri izmanto mobilo telefonu, vadot savu auto, ne tikai telefona sarunām, bet arī komunicēšanai sociālajos tīklos, sekošanai līdzi jaunumiem ziņu portālos un, protams, īsziņu sarakstei.

Turpina Jānis Priedītis, AS "VIRŠI-A" izpilddirektors: "Esmu dzirdējis stāstus, ka autovadītāji, paralēli auto vadīšanai, savā viedtālrunī seko līdzi sporta spēlei vai filmas sižetam. Vai viņi nesaprot, ka tādejādi reāli apdraud satiksmes drošību? Domāju, ka saprot, bet ieraduma spēks, viedtālruņa sniegtās iespējas, saspringtais dienas ritms un maldinošā doma, ka "ar mani jau nekas nenotiks" un " es vienmēr laicīgi noreaģēšu", ir galvenie iemesli, kāpēc šodien telefona izmantošana, vadot auto, jau diemžēl kļuvusi par normu. Tieši tāpēc nolēmām veikt savu ieguldījumu drošības uzlabošanai uz Latvijas autoceļiem, atgādinot autovadītājiem, ka lietot mobilo telefonu pie stūres ir nāvējoši bīstami!

Telefons pagaidīs, jo, patiesi, viena īsziņa, ieraksts sociālajos tīklos vai zvans nav dzīvības vērti!" Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis: "Mobilo ierīču lietošana pie stūres ir ļoti bīstams ieradums, jo novērš autovadītāja uzmanību no satiksmes un šoferis nevar savlaicīgi reaģēt uz notiekošo. Šis ieradums ir bīstams arī tādēļ, ka šķiet tik nevainīgs – ašs acu uzmetiens tikko saņemtai īsziņai, īss telefona zvans vai kāds interesants attēls sociālajos tīklos, taču katra šāda uzmanības novēršana, kaut uz sekundi, var būt liktenīga. Saprotams, ka mūsdienu dzīves ritms neļauj mums pilnībā atslēgt mobilos telefonus, tomēr, aicinu autovadītājus vismaz pārvietošanās laikā, tos atlikt malā, lai savu uzmanību vērstu uz ceļa."

Andris Lukstiņš, CSDD valdes priekšsēdētājs: "Ārvalstu pētījumi liecina, ka mobilā tālruņa lietošana pie stūres ir tas pats, kas auto vadīšana reibumā. Braucot ar auto un sērfojot internetā neatliek laika un uzmanības spēkrata vadīšanai. Mobilo ierīču lietošana pie auto stūres ir viena no lietām, kas uzskatāmi liecina arī par ceļu satiksmes kultūru kopumā. Tādēļ apsveicami, ka arvien vairāk uzņēmēju pievienojas CSDD centieniem un aktivitātēm uzlabot satiksmes drošību, ka uzņēmēji ir sociāli atbildīgi un aktīvi. Arī CSDD kopā ar Valsts policiju un partneriem šajā rudenī plāno kampaņu pret mobilo tālruņu lietošanu pie auto stūres.

Jāpiebilst, ka arī citas valstis cenšas nodrošināt autovadītāju 100 procentu uzmanību ceļu satiksmei braukšanas laikā, kas nozīmē arī mobilo ierīču nelietošanu pie stūres." Par sociālā projekta "Telefons pagaidīs!" vēstnešiem kļuvušas vairākas sabiedrībā zināmas personības, kuras projekta laikā dalīsies savā viedoklī un pieredzē par mobilo telefonu izmantošanu pie automašīnas stūres. Par kampaņas vēstnešiem kļuvuši Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis, autosportists un sporta kompleksa "333" vadītājs Haralds Šlēgelmilhs, hokeja kluba "Dinamo Rīga" tehniskais direktors Armands Simsons, motosportiste Monta Dišlere-Kirilko, multimediju eksperts Rolands Laķis, autosportiste un radio balss Kristīne Pavlovska, moto žurnālists Arnis Blodons, TV raidījumu un pasākumu vadītāja Anna Rozīte, dūla un sabiedrībā zināma māmiņa Katrīna Puriņa. Projekta laikā "VIRŠI-A" degvielas uzpildes stacijās tiks izvietoti informatīvie plakāti, sociālajos tīklos būs redzami video, kuros projekta vēstneši stāstīs par savu pieredzi, aicinot autovadītājus neizmantot mobilo telefonu pie automašīnas stūres, sniegti nozīmīgi fakti un piemēri par mobilo telefonu lietošanas ietekmi uz automašīnas vadīšanu, kā arī dzirdams radio džingls radio SWH un SWH Rock.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)