Banner 980x90

13 jautājumi astrofotogrāfam Kasparam Kurcenam

Līdz ar salīdzinoši lētas un kvalitatīvas tehnikas pieejamību fotografēšana kā māksla pēdējos gados pulcē plašu entuziastu loku, taču nav daudz tādu, kas tajā visā pamanās ievīt arī vērā ņemamu aizraušanos ar astronomiju.

Šoreiz uz 13 jautājumiem atbild Kaspars Kurcens - fotogrāfs, kurš objektīvu it bieži pavērš pret debesjumu, lai kadrā iemūžinātu Zemes atmosfēras parādības un tūkstošiem gaismas gadu attālumā esošus zvaigznājus un miglājus.

1. Mūsdienās fotografēšana ir kļuvusi par ļoti populāru hobiju daudziem, taču tu gluži neesi vis fotoentuziasts "parastais". Kā pats nodēvētu to foto žanru, kurā darbojies?


Es fotogrāfēju vairākos žanros, arī parastākos, kā ainava un ielu fotogrāfija, tikai viens no tiem tāds neierastāks. Tā kā interesē visādas atmosfēras un astronomijas lietas, tad esmu pievērsies astrofotogrāfijai.

2. Cik sen ar to jau nodarbojies?

Ar fotogrāfēšanu nodarbojos kopš 2009.gada novembra, tātad sanāk trīs gadi. Astrofotogrāfijai pievērsos pirms aptuveni diviem gadiem.

3. Kas noveda līdz tam, ka reizi no reizes tavas kameras objektīvs raugās tālu debesjuma plašumos, nevis iemūžina mirkļus tuvāk zemes virsai?

Viss sākās ar to, ka eksperimenta rezultātā nofotogrāfēju nakts ainavu, kurā varēja redzēt mūsu galaktikas - Piena ceļa - daļu.

4. Šajā foto žanrā noteikti jābūt arī zināmām fona zināšanām ne tikai par fotografēšanas tehniku, bet arī par astronomiju.

Protams. Pirmkārt jau ļoti labi jāpārzin sava tehnika un tās maksimālas robežas. Tad vēl būtiski ir zināt, uz kuru pusi debesīs skatīties un kad - kādos mēnešos, laikos - vispār ir kas redzams.

5. Vai astrofotogrāfija ir tehniski sarežģīts process? Nu, teiksim, ja runājam par tādu amatieru-entuziastu līmeni?

Jā, manuprāt, astrofotogrāfija ir tehniski viens no sarežģītākajiem žanriem, jo bez pilnīgas izpratnes par tehnisko pusi un papildzināšanām par šāda materiāla apstrādi nekas prātīgs nesanāks.

6. Te uzreiz arī jājautā – kā ar ekipējumu? Kam obligāti jābūt fotogrāfa arsenālā, lai varētu uzņemt kvalitatīvas debesjuma, debess ķermeņu vai atmosfēras parādību bildes? Ar "ziepjutrauku" vai paša lētākā gala spoguļkameru un kit objektīvu droši vien būs stipri par īsu...

Svarīgi ir, lai būtu kamera ar zemu trokšņu līmeni pie lielas jutības. Ja fotogrāfē bez teleskopa, tad nepieciešams maksimāli gaišs objektīvs -F2.8 vai gaišāks, kā arī, ja grib nofotogrāfēt tikai zvaigznes bez priekšplāna uz zemes, tad nepieciešams ekvatoriālais montējums (statīvs, kurš izlīdzina zemes rotāciju). Ar lētā gala spoguļkameru vēl varētu izlīdzēties zvaigžņu bildēm, bet kvalitatīvām atmosfēras lietām varētu būt par īsu.

7. Nakts ainavu bildes nozīmē garu ekspozīciju. Atceries, aptuveni cik ilga bija tava garākā nonstop ekspozīcija?

Zvaigžņu bildēm garākā ir bijusi piecu minūšu ekspozīcija, nakts ainavām no 1,3 - 30 sekundēm. Pati garākā ekspozīcija ir bijusi dienas laikā - apmēram 10 minūtes.

9. Kā īsināji laiku, kamēr kamera darīja savu darbu?

Naktī var skaitīt krītošās zvaigznes, klausītiies radio, ēst cepumus un dzert tēju. Ja ir ziemeļblāzma, tad neko citu kā tās vērošanu nemaz negribās darīt!

8. Tev kadrā izdevies noķert arī zibeni. Ar cik mēģinājumiem sanāca?

Jā, ir gan, vairākas reizes. Nepieciešamo kadru skaitu gan neatceros, bet parasti 15 minūšu laikā zibens trāpīja vajadzīgajā vietā.

10. Ir bijis kāds kadrs, kuru atceries kā īpaši nepakļāvīgu – nu nedodas un nedodas rokās, nesanāk, kā cerēts...?

Jā, parasti vislielākās problēmas ir ar jau pieminēto zibeni. Ar to ir tā pat kā ar bitēm - nekad neko nevar zināt. Tik pat labi var gadīties, ka zibens tā arī neiesper tajā vietā, kur nepieciešams labai kompozīcijai.

11. Ar kuru savu foto visvairāk pats lepojies un kā tas tapa?

Visvairāk lepojos ar dubultparādību kadriem - ziemeļblāzma kopā ar nakts varavīksni, ziemļblāzma kopā ar Mēness halo, un sudrabmākoņi kopā ar zibeni, protams, arī Piena ceļa ainavas man ļoti patīk.

12. Vai ir plāns šo hobiju kaut kad pacelt pāris pakāpienus augstāk – teiksim, savus darbus apkopot un izveidot personālizstādi?

Jā, tāda doma ir par personālizstādi, bet gribētos savākt nedaudz lielāku kolekciju ar dažādiem objektiem.

13. Vai padomā jau ir nākamais meistardarbs? Padalīsies ar lasītājiem – kas plānā?

Nākošais objekts sarakstā ir Jupiters un Oriona miglājs, tik jācer uz labiem laikapstākļiem. Protams, visu laiku arī domāju par kādu jaunu nakts ainavu ar Piena ceļu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)