Banner 980x90

Zobu higiēna – kas par to jāzina

Vai arī jums zobārsts vizītes laikā ir vaicājis, kad pēdējo reizi bijāt pie zobu higiēnista? Daudzi uz šādu jautājumu atbild – nekad! Bieži vien vidējās un vecākās paaudzes cilvēki šo zobārstniecības pakalpojumu joprojām neuztver nopietni un neredz jēgu tam tērēt ne savu laiku, ne līdzekļus. 

Tas saistāms ar to, ka zobu higiēna Latvijā ir salīdzinoši jauns pakalpojums, pakāpeniski tas Latvija ienāca tikai nedaudz vairāk kā pirms divdesmit gadiem. Līdz ar to ir saprotams, kāpēc vairākas paaudzes uz to skatās ar skepsi. Tomēr nu jau pagājis diezgan ilgs laiks, ir ieguldīts liels darbs sabiedrības izglītošanā par to, kāpēc zobu higiēna ir tik svarīga, cik bieži un kad to veikt. 

Atkārtošana ir zināšanu māte – tāpēc vēlreiz atgādināsim būtiskāko par zobu higiēnu un viesošanos zobu higiēnista kabinetā. 

Zobu higiēna – ģenerāltīrīšana mutē
Zobu higiēnu var uzskatīt par ģenerāltīrīšanu mutē. To nav nepieciešams veikt katru nedēļu vai pat katru mēnesi, ja tiek veikta regulārā zobu ikdienas aprūpe. Zobu higiēna nepieciešama vienu vai pāris reižu gadā, lai iztīrītu visas grūti pieejamās vietas, kur sakrājas aplikums vai izveidojas zobakmens. Zobu higiēnas procedūras laikā tiek nodrošināta tāda tīrīšana, kāda mājās nav iespējama, jo tiek izmantoti speciāli rokas un mehāniski instrumenti, kā arī profesionāli līdzekļi, ar kuriem apstrādā zobu virsmas.

Kā notiek pati procedūra
Zobu higiēnists, pirmo reizi tiekoties ar pacientu, ievāc būtisku informāciju par viņa veselības stāvokli, lietotajiem medikamentiem un citiem veselības jautājumiem, jo tie var ietekmēt zobu higiēnista darbu un lietotās metodes, kā arī ieteikumus turpmākai mutes dobuma aprūpei. 

Vispirms notiek mutes dobuma vizuāla apskate un novērtēšana, kā arī pacientam tiek jautāts, vai un kādas ir sūdzības. Tālāk jau tiek sākta aplikuma un zobakmens noņemšana ar ultraskaņu un pēc tam arī ar rokas instrumentiem. Pēc tam zobus pulē ar profesionālu zobu pastu vai nopūš ar tā saucamo sodas strūklu. Pēc tam zobi tiek izdiegoti un pārklāti ar fluora preperātiem.

Vizīte tiek noslēgta ar konsultāciju, kuras laikā zobu higiēnists sniedz rekomendācijas par mutes dobuma aprūpi, vajadzības gadījumā iesaka specializētus līdzekļus, kas varētu palīdzēs kādas problēmas risināšanā.

Cik bieži jādodas pie zobu higiēnista
To, cik bieži būtu vēlams apmeklēt zobu higiēnistu, nosaka individuāli faktori, veselības stāvoklis, dzīvesveids un paradumi. Kādam zobakmens veidojas ļoti ātri, citam tas neveidojas nemaz. Kāds smēķē un ikdienā lieto daudz miltu produktu, kas liek ātrāk uzkrāties grūti notīrāmam aplikumam. Zobu higiēnists, izvērtējot pacienta mutes veselību, rekomendē, pēc cik ilga laika atkal vajadzētu ierasties uz vizīti. Vidēji tās ir 1-2 reizes gadā, bet ne retāk kā vienu reizi gadā. Tāpat speciālists var arī rekomendēt higiēnas procedūru veikt biežāk, ja tam ir objektīvi iemesli.

Kad ir labākais laiks higiēnas procedūrai
Vislabāk zobu higiēnistu apmeklēt neilgi pirms profilaktiskās vizītes pie zobārsta, jo tas atvieglos zobārsta darbu, jo visas virsmas būs pamatīgi notīrītas, atklājot zobu patieso stāvokli un ļaujot pamanīt pat niecīgus bojājumus, kas varbūt sākušies nesen un citos apstākļos paliktu nemanīti.

Jāatceras, ka zobu higiēnista apmeklējums jāplāno ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Zobu higiēnistu bērniem rekomendē apmeklēt jau no 2 gadu vecuma. Tas var būt pirmais solis, lai tuvāk iepazītos ar zobārsta kabinetu, pierastu pie darbošanās mutē un sekotu zobu veselībai, lai pēc tam būtu vieglāk uzsākt regulārās vizītes pie zobārsta. Bērniem līdz 18 gadu vecumam zobu higiēnas procedūras apmaksā valsts, ja pakalpojums tiek saņemts pie speciālista, kam noslēgts atbilstošs līgums. 

Pazīmes, ka nepieciešama zobu higiēna
Par to, ka nepieciešama zobu higiēnista palīdzība, var liecināt vairākas pazīmes mutes dobumā: asiņojošas un sāpīgas smaganas, pastāvīgi slikta elpa, dzeltenīgs vai brūns aplikums uz zobiem un mēles, sarkanas vai zilganas smaganas, atsegušies vai jutīgi zobu kakliņi. Zobu higiēnists veiks mutes dobuma aprūpi un rekomendēs, kā vislabāk cīnīties ar šīm problēmām vai novērst to tālāku attīstību.

Kādu labumu dod regulāra zobu higiēna
Ja zobu higiēnu padara par savu ieradumu un veic šo procedūru vismaz 1–2 reizes gadā, tad iespējams ievērojami uzlabot mutes dobuma kopējo stāvokli, novērst sliktu elpu, padarīt zobus baltākus, izvairīties no kariesa veidošanās un citu zobu saslimšanu attīstīšanās, līdz ar to retāk būs jāviesojas zobārsta kabinetā un jātērē nauda. Protams, tas palīdzēs arī nenonākt tik nepatīkamā situācijā kā zobu zaudēšana, kas jau pēc tam prasa radikālākus risinājumus un lielākus izdevumus, lai zaudēto zobu vai zobus aizstātu. 

Regulāra zobu higiēna palīdzēs uzlabot pašapziņu un radīs vēlmi biežāk smaidīt, jo būs pārliecība, ka smaids ir veselīgs, skaists un nav jāslēpj no citu acīm.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)