Banner 980x90

Zaļā partija tiesāsies ar VMD par Braku meža mikrolieguma neveidošanu

Rīga, 27.marts, LETA. Latvijas Zaļā partija (LZP) vērsīsies tiesā pret Valsts meža dienestu (VMD) saistībā ar atteikumu vērtēt iespējas veidot Braku meža mikroliegumu, aģentūru LETA informēja partijā.

Kā skaidroja LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, LZP likumdošanā noteiktajā kārtībā apstrīdēs VMD atteikumu izveidot mikroliegumu Braku meža bioloģiski vērtīgajā daļā 5,5 hektāru platībā, jo uzskata, ka tas ir pretlikumīgs.

Uz apstrīdēšanas iesniegumu tikusi saņemta atbilde, kurā VMD, "aizbildinoties ar līdzekļu trūkumu", atsakās izvērtēt pieteikto Braku mikroliegumu. LZP uzskata, ka valsts noteikto funkciju nepildīšana ir pretlikumīga, tādēļ LZP nolēmusi vērsties tiesā.

Tavars skaidroja, ka saņemtā atbilde no VMD par lēmuma apstrīdēšanu partijā radījusi "dziļu neizpratni" - tajā tiekot pausts, ka VMD pieteiktā mikrolieguma teritorijas izvērtēšanai naudas nav, lai arī to "pēc labās gribas principa" esot pieteikusies veikt biedrība "Vides aizsardzības klubs" (VAK).

Situācijas noskaidrošanai LZP sazinājusies ar VAK. Biedrība esot atzinusi, ka šādu piedāvājumu viņi esot VMD pauduši. Tas esot saistīts ar biedrības iepriekš gūto rūgto pieredzi mikroliegumu pieteikšanā. VAK praksē bijuši vairāki gadījumi, ka VMD "velk gumiju" ar mikroliegumu vērtējumu tik ilgi, kamēr vairs tur nav ko vērtēt, jo viss jau izcirsts, apgalvoja Tavars.

"Ar VAK palikām vienisprātis, ka Braku mežā mikroliegumam pieteiktā teritorija ir bioloģiski saudzējama un mikrolieguma cienīga. Augstu vērtējam VAK iniciatīvu un ar VAK vienojāmies, ka tā šī mikrolieguma izveide un cīņa par dabas aizsardzības sistēmas sakārtošana ir LZP goda lieta. Tāpēc esam atraduši sertificētu dabas ekspertu un apmaksāsim viņa darbu Braku mežā. Eksperts darbu uzsāks, kad sāksies atbilstošs veģetācijas periods," teica LZP valdes priekšsēdētājs.

"LZP nenodarbojas tikai ar sprunguļu mešanu VMD lauciņā. Mūsu mērķis ir panākt visu Latvijas vērtīgo dabas teritoriju tiesisku aizsardzību. Lai palīdzētu risināt VMD uzsvērtās problēmas, Saeimas deputāte Anda Čakša 2019.gada budžetam ir iesniegusi priekšlikumu, kurā, iekšējo resursu pārdales rezultātā, rosina Zemkopības ministriju piešķirt 97 000 eiro VMD tieši ekspertu piesaistei potenciālo mikroliegumu teritoriju izvērtējumam," apgalvoja Tavars.

Ņemot vērā sabiedrības un vides aktīvistu protestus un argumentāciju pret Valsts meža dienesta izsludināto cirsmu izsoli nekustamā īpašumā "Braki" Ērgļu pagastā, Ērgļu novadā, pērn LZP iesniedza VMD pieteikumu mikrolieguma izveidei Braku meža bioloģiski vērtīgākas daļas aizsardzībai, lūdzot nodrošināt, ka šajā teritorijā netiek veikti ciršanas darbi.

Šī gada februārī VMD Centrālvidzemes virsmežniecība atteica veidot mikroliegumu īpaši aizsargājam biotopam "Veci vai dabiski boreāli meži" nekustamajā īpašumā "Braki", lēmumu argumentējot ar finansējuma neesamību mikroliegumu pieteikumu izvērtēšanai, bet tomēr uzliekot saimnieciskās darbības ierobežojumu pieteiktajai teritorijai.

LZP, uzskatot, ka VMD nav tiesiska pamata atteikt mikrolieguma veidošanu finansējuma vai ekspertu trūkuma dēļ, šo lēmumu pārsūdzēja.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)