Banner 980x90

Tiesa neaptur lēmumu par Madonas vidusskolu apvienošanu

Rīga, 28.nov., LETA. Administratīvā rajona tiesa ir noraidījusi lūgumu apturēt Madonas domes lēmumu, kas paredz apvienot un reorganizēt Madonas 1. un 2.vidusskolu.

Kā aģentūru LETA informēja tiesā, izvērtējot pašreiz tiesas rīcībā esošos materiālus, tiesa nekonstatēja, ka domes lēmums būtiski ierobežotu skolēnu tiesības. Lietas dalībniekiem vēl ir iespēja šo lēmumu pārsūdzēt 14 dienu laikā no tā pieņemšanas Administratīvajā apgabaltiesā.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja zvērināts advokāts Jānis Avotiņš, vairāki Madonas pilsētas 1. un 2.vidusskolas bērnu vecāki un "Madonas pilsētas 2.vidusskolas atbalsta biedrība" septembrī vērsās ar pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā, kur lūdza apturēt un atcelt Madonas novada domes 31.marta lēmumu par abu vidusskolu reorganizāciju, tās apvienojot.

"Kaut neapmierināto ar skolu reorganizāciju nav trūcis arī citviet Latvijā, mums kopā ar Madonas skolu bērnu vecākiem ir izdevies panākt, ka pirmo reizi Latvijas tiesu praksē Administratīvajā rajona tiesā ir ierosināta lieta, kurā tiks izvērtēts pašvaldības lēmums par skolu reorganizāciju," stāsta Avotiņš.

"Šī ir pirmā lieta, kas ierosināta tiesā par skolu reorganizāciju, apvienošanu un slēgšanu," skaidroja Avotiņš, piebilstot, ka līdz šim tiesa bija atteikusi vērtēt šo "tik svarīgo jautājumu", atsaucoties uz viedokli, ka pašvaldības lēmumi par skolu un citu izglītības iestāžu slēgšanu, apvienošanu vai reorganizāciju ir iekšējs pārvaldes lēmums un nav pakļauts izskatīšanai administratīvajā tiesā. "Šāds viedoklis gan sākotnēji nav nekādā veidā pamatots ar tiesību normām," norādīja advokāts.

Avotiņš uzskata, ka katras lietas apstākļi ir vērtējami atsevišķi un nebūtu pieļaujama situācija, ka tik svarīgs jautājums kā izglītības iestāžu reorganizācija netiek izvērtēts tiesā, aizbildinoties ar formālu vienkāršotu likuma tulkojumu, nevis konkrētu tiesību normu. "Vēlreiz vēlos uzsvērt, ka mēs neesam pret reformām, tomēr šīm reformām ir jābūt tādām, kas reāli risina sasāpējušus jautājumus un ilgtermiņā uzlabos sabiedrības stāvokli konkrēti izglītības sfērā," rezumēja advokāts.

Jau ziņots, ka dome nolēma izveidot Madonas pilsētas vidusskolu, apvienojot līdzšinējo Madonas pilsētas 1.vidusskolu un Madonas pilsētas 2.vidusskolu. Toreiz pašvaldībā uzsvēra, ka pamats pārmaiņu īstenošanai ir kopējā demogrāfiskā situācija gan pilsētā, gan novadā, kā arī nepieciešamība sakārtot, nākotnē racionāli izmantot un noslogot pilsētas skolu ēkas, tostarp pilnveidot un atjaunot materiāltehnisko bāzi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)