Banner 980x90

Reirs: Pašvaldības bērnudārzu būvniecības jautājumu var risināt, izvērtējot prioritātes

Rīga, 13.sept., LETA. Pašvaldības bērnudārzu būvniecības jautājumu var risināt, izvērtējot prioritātes, aģentūrai LETA pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Piektdien valdības ārkārtas sēdes laikā tika izskatīts jautājums par 2020.gada valsts budžeta prioritātēm. Ar lūgumu iekļaut limitu palielinājumu pašvaldībām piešķiramajiem kredītiem, lai pašvaldības ar kredītu palīdzību varētu būvēt jaunus bērnudārzus, pie ministriem vērsās Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), norādot, ka pašreizējais budžets neparedz šādu iespējamību.

Atbildot uz LPS izteikto ierosinājumu, finanšu ministrs pauda, ka šis jautājums tiks skatīts turpmākajā budžeta izstrādes procesā, vienlaikus vēršot LPS uzmanību apstāklim, ka pašreiz pašvaldību noteikto prioritāšu sarakstā bērnudārzu būvniecība nav noteikta kā augstākās prioritātes jautājumi.

"Bērnudārzu jautājums pašvaldību prioritātēs pašlaik ieņem salīdzinoši zemu vietu no infrastruktūras objektu attīstības realizēšanas prioritātēm. Ir nepieciešams pašvaldību prioritāšu pārvērtējums situācijas risināšanai, kas dotu pašvaldībām iespējas realizēt jaunu bērnudārzu būvniecību," uzsvēra finanšu ministrs.

Pēc Finanšu ministrijas (FM) sniegtās informācijas, izvērtējot pašvaldību aizņēmumu pieprasījumus iepriekšējos trīs gados, kuros turklāt pašvaldībām bija iespēja saņemt aizņēmumus izglītības iestāžu investīciju projektiem bez pašvaldības budžeta līdzfinansējuma, tikai piecas Pierīgas pašvaldības ir pieprasījušas un saņēmušas aizņēmumus jaunas pirmsskolas izglītības iestādes ēkas vai piebūves būvniecībai.

FM norādīja, ka katras pašvaldības kompetencē ir izvērtēt savu iedzīvotāju vajadzības, noteikt prioritātes un pieņemt lēmumus par attiecīgā investīciju projekta nepieciešamību un īstenošanu. 

"Ministrija vienmēr ir aicinājusi pašvaldības pārdomāti īstenot savus investīciju projektus, nosakot prioritātes un vērtējot projekta izmaksu pamatotību, samērīgumu un to finansēšanas avotus, neuzņemoties saistības bez seguma un neradot negatīvu ietekmi uz vispārējās valdības bilanci," sacīja FM.

Pašvaldību aizņēmumu pieprasījumi tiek nodrošināti ikgadējā pieļaujamā pašvaldību aizņēmumu kopējā limita ietvaros. FM sagaida LPS konstruktīvus un fiskāli atbildīgus priekšlikumus pašvaldību aizņemšanās nosacījumiem un kritērijiem 2020.gadam un vidējā termiņā pašvaldību aizņēmumu kopējā pieļaujamā aizņēmuma limita ietvaros.

Detalizēti par papildu piešķiramo finansējumu 2020.gada nozaru ministriju prioritātēm Ministru kabinets lems otrdien, 17.septembrī. Savukārt jautājums par pašvaldību aizņēmumiem tiks pārrunāts FM un LPS sarunās, kas notiks 18.septembrī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)