Banner 980x90

Niedrāju-Pilkas purva taka – gan putnu vērošanai, gan pastaigai

Kārlis Dambrāns/flickr.com
Kārlis Dambrāns/flickr.com
Limbažu novada Pāles pagastā atrodas dabas liegums Niedrāju-Pilkas purvs – Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta daļa, kur sastopamas retas putnu sugas, tāpēc tā ir ļoti iecienīta putnu vērošanas vieta. Purvu, tā ezeriņus, lāmas un akačus iespējams apskatīt, izstaigājot nepilnu kilometru garo laipu taku, kas ved uz purva salu, kurā pie nelieliem purva ezeriņiem izvietota trīs metrus augsta skatu platforma. Kopš 1987. gada tas ir dabas liegums.

Dabas liegums Niedrāju-Pilkas purvs

Niedrāju-Pilkas purvs ir augstais jeb sūnu purvs; augstie purvi, to skaitā arī Niedrāju-Pilkas purvs, veidojas no zāļu purviem, tiem lēnām aizaugot un uzkrājoties arvien biezākam kūdras slānim. Purvu veido ap sešus metrus bieza kūdras kārta, kas, ka zinātnieki pieņem, veidojusies pirms 7000 gadu. Niedrāju-Pilkas purvs ir samērā klajš, vietām apaudzis ar purva bērziem un sīkām priedītēm, kas nereti sasniegušas pat 100 gadu vecumu.

Purvs ir savdabīga dzīvotne gan augiem, gan dzīvniekiem. Tā pārmitro apstākļu dēļ izveidojies īpašs mikroklimats, nabadzīga augsne un samērā zema temperatūra. Augstajos purvos aug sugas, kas spēj izdzīvot mitros apstākļos ar niecīgu barības vielu daudzumu. Te sastopami gan sfagni, gan purva vaivariņi, sila virši, makstainās spilves, purva dzērvenes, melnās vistenes, kā arī citi augi.

Purvā mitinās un ligzdo tādi putni kā dzērves, sudrabkaijas un kajaki, tāpat iespējams novērot retāku sugu putnus, piemēram, melno stārķi, sējas zosi, ķīķi, mazo ērgli, rubeni, mežirbi, dzelteno tārtiņu, un citus. Reto augu un putnu dēļ vieta atzīta par Eiropas nozīmes aizsargājamu teritoriju un iekļauta "Natura 2000" īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā.

Pastaigu taka

Pēdējos gados Latvijas purvi kļuvuši jo sevišķi iecienīti pastaigu, skaisto saullēktu un saulrietu, kā arī brīnišķīgo ainavu dēļ, tomēr jāņem vērā, ka daudzi no tiem atrodas dabas liegumos.

Purvā izveidotā pusmetru platā un nepilnu kilometru garā pastaigu taka ir lokveida; loka vidū ierīkota arī skatu platformu putnu vērošanai. Laipu takas sākums un beigas atrodas pie bijušā Smiltenes-Valmieras-Ainažu šaursliežu dzelzceļa uzbēruma, kas Niedrāju-Pilkas purvu trīs četru kilometru garumā šķērso Dienvidaustrumu – Ziemeļrietumu virzienā. Takas sākumā ir uzstādīts arī informācijas stends.

Dabas taka pieejama visu gadu, bez maksas, un ik pa brīdim izvietoti informatīvie stendi un soliņi. Jāņem vērā, ka Niedrāju-Pilkas purva taka nav piemērota ratiņkrēsliem un bērnu ratiņiem. Purvā atļauts staigāt tikai pa Latvijas valsts mežu izvietotajām laipām; tās klāj metāla siets, kas ziemas un rudens laika apstākļos ir īpaši noderīgs, lai neslīdētu kājas.

Netālu atrodas arī Ķirbižu dabas taka, Meža muzejs, Svētupes Lībiešu upuralas, laivas veida akmens krāvumus, enerģētiskie akmeņi un citi neparasti un interesanti apskates objekti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)