Banner 980x90

Miljonāru saraksta priekšgalā piekto gadu pēc kārtas ir Fiļs un Bernis

Ernests Bernis/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Ernests Bernis/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Piekto gadu pēc kārtas Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksta pirmajās vietās ierindoti AS "ABLV Bank" īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, liecina žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Bormanes, žurnāla "Kapitāls", korporatīvo finanšu kompānijas "Laika stars" un SIA "Lursoft" pētījums.

Fiļa bagātība gada laikā samazinājusies par četriem miljoniem eiro, sasniedzot 310 miljonus eiro. Arī Berņa bagātība gada laikā samazinājusies par četriem miljoniem eiro, sasniedzot 307 miljonus eiro.

Šogad trešo vietu saglabājis AS "Rietumu banka" lielākais īpašnieks Leonīds Esterkins, kura īpašumu kopvērtība gada laikā samazinājusies par 16 miljoniem eiro, sasniedzot 250 miljonus eiro.

Šogad no piektās uz ceturto vietu pakāpies kompānijas "Mikrotīkls" līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš, kura īpašumu vērtība gada laikā palielinājusies par 65 miljoniem eiro, sasniedzot 150 miljonus eiro.

Savukārt uz piekto vietu no ceturtās noslīdējis otrs lielākais "Rietumu bankas" līdzīpašnieks Arkādijs Suharenko, kura īpašumu vērtība gada laikā samazinājusies par astoņiem miljoniem eiro, sasniedzot 128 miljonus eiro.

Topa sestajā vietā šogad nemainīgi ir Bergu dzimtas nekustamo īpašumu apsaimniekotājs Justs Nikolajs Karlsons, kura īpašumu vērtība augusi par trīs miljoniem eiro, sasniedzot 80 miljonus eiro.

Arī septītajā vietā šogad nemainīgi ir azartspēļu uzņēmuma "Alfor" līdzīpašnieks Jānis Zuzāns, kura īpašumu vērtība augusi par četriem miljoniem eiro, sasniedzot 69 miljonus eiro.

Uz astoto vietu no desmitās pakāpies farmācijas kompānijas "Olainfarm" lielākais akcionārs Valērijs Maligins. Viņa īpašumu vērtība augusi par septiņiem miljoniem eiro līdz 52 miljoniem eiro.

Devītajā vietā ierindojies Mārcis Martinsons, kura īpašumu vērtība samazinājusies par 11 miljoniem eiro līdz 50 miljoniem. Iepriekš jau vēstīts, ka par miljonāra godu Martinsons var pateikties savam tēvam, kriminālu nepatikšanu vajātajam būvniecības uzņēmējam Mārim Martinsonam, kurš savu biznesu pārrakstījis uz dēla vārda. Martinsons ir uzņēmuma SIA "MM investīcijas" vienīgais īpašnieks. "MM investīcijas" tieši un pastarpināti pieder kapitāldaļas vairākos uzņēmumos.

Uz desmito vietu no devītās vietas pērn ir nokritis meža nozares kompānijas AKZ īpašnieks Uldis Asars. Viņa īpašumu vērtība samazinājusies par trīs miljoniem eiro līdz 45 miljoniem eiro.

Topa veidotāji informēja, ka otro gadu pēc kārtas "Latvijas miljonāru Top 100" iekļuvušo uzņēmēju kopējā biznesa vērtība turpina samazināties. Valsts bagātāko cilvēku pirmajā desmitā ir notikušas ievērojamas pārmaiņas. "Topa pirmā desmitnieka īpašumu kopējā vērtība joprojām turpina pieaugt (1,74 miljardi eiro šogad pret 1,41 miljardu eiro pirms gada), taču tālākā "Top 100" daļa šo pieaugumu līdzsvaro ar vērtības kritumu," norādīja viens no topa veidotājiem žurnālists Lato Lapsa. Viņš piebilda, ka topā šogad konstatēts arī gandrīz visu turīgāko ģimeņu biznesa vērtības kritums. Vienlaikus kopumā topa dati tomēr liecina par vēl vienu stabilitātes gadu.

Kā norādīja "Laika stara" valdes priekšsēdētājs Vadims Jerošenko, šogad izvērtējums veikts, aplūkojot gandrīz 40 000 Latvijā strādājošu uzņēmēju ieguldījumus dažādu nozaru uzņēmumos. Ieguldījumu kopējā vērtība pārsniedz 2,83 miljardus eiro. "Šis skaitlis ir ievērojams, un tas apliecina, cik daudzi cilvēki ir ieguldījuši savus līdzekļus dažādos projektos - vai tā būtu nozīmīga Latvijas banka, vai pavisam neliela biznesa ideja."

Jaunais "Latvijas miljonāru Top 100" jau tradicionāli top sadarbībā ar "Lursoft" datubāzēm un korporatīvo finanšu kompāniju "Laika stars" un tiks publicēts biznesa žurnāla "Kapitāls" decembra numurā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)