Banner 980x90

Madonā izstādē varēs apskatīt Rīgas porcelāna kolekciju

Rīga, 5.janv., LETA. Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā no 14.janvāra līdz 5.martam būs apskatāma izstāde "Rīgas porcelāns. 20.gadsimta otrā puse. Servīzes no Rīgas Porcelāna muzeja kolekcijas", aģentūru LETA informēja Rīgas Porcelāna muzeja pārstāvji.

Izstāde ir veltīta 20.gadsmita otrās puses industriālās mākslas parādībām Latvijā. Izmantojot porcelānu un Rīgas Porcelāna rūpnīcas sortimentu kā galveno elementu, izstāde ilustrē plaša patēriņa produkcijas dizaina evolūciju, periodā no 20.gadsimta 40.gadiem līdz 90.gadiem, kā arī porcelāna mākslas un dizaina procesu dinamiku īsi pēc PSRS sabrukšanas un Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Izstādes eksponātu kodolu veido Rīgas Porcelāna muzeja kolekcijas darbi - porcelāna servīzes, kas ir gan rūpnieciski ražoti plaša patēriņa priekšmeti, gan ražošanas piedāvājumi, kas akceptēti, bet nav ražoti, vai arī neakceptēti palikuši Latvijas dizaina vēstures aizkulisēs. Tostarp arī unikāli autordarbi, ko Rīgas Porcelāna rūpnīcas mākslinieki radījuši ražošanas sasniegumu izstādēm, solo un grupu mākslas skatēm.

Ekspozīcijā iekļautas arī tējas un kafijas servīzes no Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja krājuma, kas ļauj spriest par šo priekšmetu izplatību, pielietojumu un kultūrvēsturisko nozīmi Ziemeļvidzemes reģionā. Aptuveni 50 servīzes ir atlasītas, lai uzskatāmā veidā atspoguļotu piecdesmit industrijas gadus, iezīmējot attīstības likumsakarības un izņēmumus plaša patēriņa produktu dizainā, uzrādītu to estētisko potenciālu un pieteiktu autoru individuālos rokrakstus, kas pus gadsimta garumā ir veidojuši gan rūpnīcas stilu, gan arī ietekmējuši sabiedrības priekšstatus par skaisto un lietderīgo.

Izstādes iekārtojums, kas izstrādāts īpaši Madonas novadpētniecības un mākslas muzejam, un vizuālie materiāli no Latvijas Arhitektūras muzeja ļauj parādīt eksponātus plašā kultūrvēsturiskā kontekstā, kopumā rosinot izstādes apmeklētājus aizdomāties par kompleksajām dizaina un sabiedrības, ideoloģijas, ekonomikas un citām attiecībām Latvijā 20.gadsimta otrajā pusē.

Izstādes koncepcijas autore mākslas vēsturniece, Rīgas Porcelāna muzeja krājuma glabātāja Iliana Veinberga. Dizaina autors mākslinieks Egils Mednis. Izstāde tapusi ar Rīgas domes, Madonas novada pašvaldības un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)