Banner 980x90

"Lursoft": Pērn Latvijā likvidēti 20 745 uzņēmumi, kamēr reģistrēti 10 660 jauni uzņēmumi

Rīga, 17.janv., LETA. Pagājušajā gadā Latvijā likvidēti 20 745 uzņēmumi, kamēr jauni reģistrēti teju divas reizes mazāk - 10 660, liecina SIA "Lursoft" apkopotā informācija.

No visiem 2018.gada jaunajiem uzņēmumiem 52,5% reģistrēti Rīgā, savukārt no likvidētajiem galvaspilsētā koncentrēti 67,8%.

Pēc "Lursoft" datiem, salīdzinot ar 2017.gadu, jaunreģistrēto uzņēmumu skaits palielinājies 64 pašvaldībās, 59 pašvaldībās samazinājies likvidēto uzņēmumu skaits, savukārt 25 pašvaldībās jaunreģistrēto uzņēmumu skaits pārsniedzis likvidēto uzņēmumu skaitu.

Tostarp pozitīvākā bilance 2018.gadā bijusi Ikšķiles novadā, kur pagājušajā gadā likvidēts 51 uzņēmums, bet reģistrēts 81 jauns.

Teju tikpat liels jaunreģistrēto uzņēmumu skaita pārsvars pār likvidētajiem bijis arī Iecavas novadā - pagājušajā gadā novadā reģistrēti 43 jauni uzņēmumi, kamēr likvidēti - 15. Pērn, salīdzinot ar 2017.gadu, jaunreģistrēto uzņēmumu skaits Iecavas novadā audzis par 18 komersantiem, bet likvidēto skaits samazinājies par 25.

Vērtējot absolūtos skaitļos, negatīvākā situācija pagājušajā gadā bijusi atsevišķās lielajās pilsētās, piemēram, Rīgā 2018.gadā likvidēts par 8461 uzņēmumu vairāk nekā reģistrēti jauni uzņēmumi, Jūrmalā likvidēto uzņēmumu skaits jaunreģistrēto skaitu pārsniedzis par 229 uzņēmumiem, bet Liepājā - par 155.

"Lursoft" norāda, ka 2018.gadā jauni uzņēmumi reģistrēti visās Latvijas pašvaldībās, tiesa, atsevišķās no tām jauno uzņēmumu skaits bijis salīdzinoši zems, piemēram, Vārkavas un Ciblas novados gada laikā reģistrēts tikai viens jauns uzņēmums, bet Baltinavas un Naukšēnu novados - divi. Tajā pašā laikā Vārkavas novadā pērn likvidēti 11 uzņēmumi, kas pielīdzināms uzņēmumu skaitam, kas novadā reģistrēts pēdējo četru gadu laikā.

Vienlaikus kā pozitīvu piemēru "Lursoft" izceļ Pļaviņu novadu - ja 2017.gadā novadā tika reģistrēti deviņi jauni uzņēmumi, tad pērn to skaits sasniedza 20. Tajā pašā laikā likvidēto uzņēmumu skaits šajā novadā samazinājās no 22 uzņēmumiem 2017.gadā līdz 13 uzņēmumiem pērn.

Jaunu uzņēmumu skaits pagājušajā gadā būtiski palielinājies Rūjienas novadā, proti, 3,2 reizes - 2017.gadā šajā novadā tika reģistrēti četri uzņēmumi, bet 2018.gadā - 13 uzņēmumi, tāpat Varakļānu novadā būtiski audzis jauno uzņēmumu skaits - trīs reizes, Mērsraga novadā - 2,5 reizes, Rugāju novadā - 2,2 reizes, Aknīstes novadā - 2,2 reize, Pļaviņu novadā - 2,2 reizes, savukārt Tērvetes un Jaunpils novados, salīdzinot ar 2017.gadu, jauno uzņēmumu skaits audzis divas reizes.

Tikmēr lielākais jauno uzņēmumu skaita pieaugums absolūtos skaitļos 2018.gadā reģistrēts Rīgā - ja 2017.gadā galvaspilsētā tika reģistrēti 5382 jauni uzņēmumi, tad pērn to skaits palielinājies par 214, sasniedzot 5596 uzņēmumus. Tajā pašā laikā pērn galvaspilsētā likvidēti 14 057 uzņēmumi.

Situācija, kad likvidēto uzņēmumu skaits pārsniedz jaunreģistrēto skaitu, pagājušajā gadā vērojama visās Latvijas lielākajās pilsētās, neskatoties uz to, ka vairumā gadījumu jauno uzņēmumu skaits pagājušajā gadā bijis lielāks nekā 2017.gadā. Izņēmums ir vien Liepāja, Daugavpils, Rēzekne un Jēkabpils, kur jaunreģistrēto uzņēmumu skaits sarucis. Vienlaikus šīs četras pilsētas "Lursoft" izceļ arī pozitīvā gaismā, jo, salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn sarucis tajās likvidēto uzņēmumu skaits. Piemēram, Rēzeknē likvidēto uzņēmumu skaits gada laikā samazinājies par 81 (2017.gadā likvidēti 195 uzņēmumi, 2018.gadā - 114), savukārt Daugavpilī - par 88 (2017.gadā likvidēti 423, bet 2018.gadā - 335).

Pierīgas novadi arī pagājušajā gadā pēc reģistrēto jauno uzņēmumu skaita apsteiguši atsevišķas lielās pilsētas. Ventspils ar 97 jaunreģistrētiem uzņēmumiem un Valmiera ar 96 uzņēmumiem pēc reģistrēto jauno uzņēmumu skaita 2018.gadā starp visām Latvijas pašvaldībām ierindojas attiecīgi saraksta 14. un 15. pozīcijā, un tās apsteidz tādi novadi kā Mārupes, Ķekavas, Ogres, Salaspils, Siguldas, Olaines, Ādažu. Tostarp starp Pierīgas novadiem ielauzies arī Kuldīgas novads ar pērn reģistrētiem 105 uzņēmumiem, par 16 vairāk nekā 2017.gadā. Vienlaikus Kuldīgas novadā likvidēto uzņēmumu skaits pērn palielinājies par 11 komersantiem, sasniedzot 116 uzņēmumus.

Komentējot situāciju, kad Latvijā aizvien novērojama nevienlīdzība, kad dažādos reģionos uzņēmumu reģistrēšanas dinamika būtiski atšķiras, "Lursoft" valdes locekle Daiga Kiopa skaidro, ka šobrīd, kad īpaši aktualizēts jautājums par Latvijas administratīvi teritoriālā iedalījuma attīstības scenārijiem, būtu nepieciešams detalizēti izvērtēt uzņēmējdarbības attīstības tendences Latvijas reģionos pēdējos piecos līdz septiņos gados.

"Proti, jāvērtē, kādi faktori sekmē uzņēmējdarbības attīstību, tostarp jaunu uzņēmumu reģistrēšanas, nodarbinātības pieaugumu, uzņēmuma darbības efektivitāti un ilgtspēju reģionos. Statistika vēlreiz parāda, ka ir pamats runāt par Rīgas aglomerācijas veidošanos. Vienlaikus tautsaimniecības un citu ekonomisko rādītāju analīze ir svarīgs pamats, uz kuru balstīt diskusiju par reģionālajiem attīstības centriem. Jāatzīmē, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera kā uzņēmējus pārstāvošā organizācija jau uzsākusi diskusiju ciklu par šo tēmu. Nenoliedzami, ka politikas veidotājiem, piesaistot arī nevalstiskās organizācijas, administratīvi teritoriālās attīstības koncepcija jāveido izsvērti, tai skaitā balstoties uz statistikas datu analīzi," norāda Kiopa.

Analizējot likvidēto uzņēmumu skaitu, secināts, ka visstraujāk tas palielinājies Beverīnas novadā, kur 2017.gadā likvidēti pieci uzņēmumi, bet pagājušajā gadā - 18, uzrādot pieaugumu 3,6 reizes, kamēr Sējas novadā likvidēto uzņēmumu skaits palielinājies 2,8 reizes, Aknīstes - 2,7 reizes, bet Saulkrastu novadā - par 2,6 reizes.

Tikmēr lielākais likvidēto uzņēmumu skaita samazinājums pērn fiksēts Raunas novadā - ja 2017.gadā novadā tika likvidēti 17 uzņēmumi, tad pagājušajā gadā tie bija pieci uzņēmumi. Teju tāda pati situācija vērojama arī Jaunpils novadā, kur 2017.gadā likvidēti 16 uzņēmumi, bet pagājušajā gadā - pieci. Absolūtos skaitļos lielākais likvidēto uzņēmumu skaita samazinājums 2018.gadā reģistrēts Daugavpilī - par 88 likvidētiem uzņēmumiem mazāk nekā 2017.gadā, Rēzeknē - par 81 likvidētu uzņēmumu mazāk, kā arī Tukuma - (mīnus 53 uzņēmumi) un Bauskas (mīnus 53 uzņēmumi) novados.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)