Banner 980x90

Latvijas Reģionu apvienība piedāvā atlikt pašvaldību reformas īstenošanu un sākotnēji izveidot apriņķus

Rīga, 12.aug., LETA. Latvijas Reģionu apvienība (LRA) Saeimā pārstāvētajām partijām piedāvās atlikt pašvaldību reformas īstenošanu un sākotnēji izveidot apriņķus, kā to paredz jau 2009.gadā īstenotā reforma, aģentūru LETA informēja LRA valdes priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Pēc viņa paustā, LRA valde sēdē secinājusi, ka līdz šim brīdim nav izpildīti 2009.gadā pieņemtā likuma nosacījumi, proti, nav izveidoti apriņķi kā 2.līmeņa pašvaldības.

Tāpat neesot veikti aprēķini par papildus izmaksām saistībā ar gaidāmo reformu, piemēram, cik izmaksās atlaišanas pabalsti, kompensācijas un juridiskie pakalpojumi. "Nav arī nodrošināta un izvērtēta nepieciešamā mijiedarbība saistībā ar paralēli ieplānotajām/notiekošajām veselības aprūpes, izglītības sistēmas un citām reformām," pauda Smiltēns.

LRA valdes ieskatā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvju un pieaicināto ekspertu sagatavotais reformas plāns ir veidots lielā steigā, balstoties uz patiesībai neatbilstošiem faktiem, tajā ir daudz kļūdainu pieņēmumu un tādēļ to nevar uzskatīt par izvērtētu un profesionāli sagatavotu piedāvājumu.

"ATR rezultātā lielai Latvijas iedzīvotāju daļai, apmēram 72 pašvaldībās no 119, ir paredzama esošā sadzīves līmeņa pazemināšanās, pieejamo pakalpojumu attālināšanās un īpašumu vērtības kritums. Tāpat tiks likvidēts liels skaits darbavietu reģionos, nenodrošinot līdzvērtīgas darba iespējas," pauda Smiltēns.

Līdz ar to LRA nolēmusi vērsties pie 13.Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem ar vairākiem priekšlikumiem.

Pirmais no tiem paredz līdz 2020.gada 1.jūlijam izstrādāt un apstiprināt Saeimā likumu grozījumus, kuri nepieciešami apriņķu izveidošanai, nosakot to administratīvās pārvaldības uzbūvi, administrācijas un pārstāvju ievēlēšanas vai iecelšanas kārtību un nosakot pārraugāmās funkcijas un to finansēšanas kārtību. Līdz tam brīdim LRA piedāvā atlikt jautājuma skatīšanu par 1.līmeņa pašvaldību teritoriju izmaiņām.

Vēl LRA piedāvā līdz 2020.gadā 30.jūnijam izstrādāt un pieņemt izmaiņas normatīvajos aktos par pašvaldības deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās, nosakot septiņu, deviņu, 11, un 15 deputātu skaitu, izņemot Rīgā, kā arī līdz 2021.gada 1.janvārim izstrādāt nosacījumus, kuri veicinātu brīvprātīgu pašvaldību apvienošanos.

Kā ziņots, pēc konsultācijām ar pašvaldībām VARAM sagatavojusi konceptuālo ziņojumu par administratīvi teritoriālo reformu, kuru jau šonedēļ nodos saskaņošanai iesaistītajām pusēm.

Ministru kabinetā to paredzēts skatīt 10.septembrī.

VARAM plāns paredz no 119 pašvaldībām izveidot 36.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)