Banner 980x90

Ko ņemt vērā, iegādājoties gultiņu zīdainim

Viena no obligātajām lietām, kas vecākiem jāsagādā, gatavojoties mazuļa piedzimšanai, ir gultiņa. Ērta un droša guļvieta ir mazuļa primārā vajadzība, tāpēc nepieciešams šo pirkumu veikt pārdomāti, izvērtējot būtiskus aspektus, kas var ietekmēt gultiņas izvēli.

Gultiņu klāsts veikalos ir ļoti plašs, tām ir atšķirīgi izmēri, komplektācijas un dizaini, kā arī ļoti plaša cenu amplitūda. Tāpēc, lai zinātu, ko pirkt, svarīgi sākumā izvērtēt savas reālās vajadzības un iespējas. 

Jāizlemj, kur stāvēs mazuļa gultiņa
Vispirms nepieciešams izdomāt, kurā telpā un vietā tiks novietota mazuļa gultiņu, jo tad būs vieglāk izvērtēt, kurš modelis ir piemērotāks. Ja mājoklis nav pārāk liels, tad šis jautājums ir īpaši svarīgs, jo nepieciešams atrast risinājumu, kas būtu visērtākais gan mazulim, gan vecākiem, jo viņiem 24 stundas diennaktī vajadzēs mazuli aprūpēt. Gultiņa noteikti jāieplāno drošā vietā, telpā, kas ir labi vēdināma, kur ir silts, kur bērnam nebūs saskares ar kaitīgām vielām. 

Daži vecāki vēlas jau uzreiz zīdainim iekārtot atsevišķu istabu un ļauj viņam tur pavadīt arī nakti, tomēr vismaz pirmajos mēnešos būtu labāk, ja vecāki gulētu vienā istabā ar bērniņu, jo tas sniegs abpusēju sirdsmieru un drošības sajūtu, kas zīdainim ir ļoti svarīga. Ja vecāki to var atļauties, tad labs risinājums var būt divas gultiņas – viena atsevišķā istabā, kur bērniņš var gulēt pa dienu, bet otra tuvāk vecāku guļvietai.

Jāveic daži mērījumi
Zinot, kurā vietā tiks novietota zīdaiņu gultiņa, noderīgi būs veikt mērījumus, lai saprastu, kādi ir vietas ierobežojumi. Mazākā telpā tas var būt ļoti būtiski. Diezin vai būtu patīkami atvest mājās jauno gultiņu un konstatēt, ka tā nemaz neietilps plānotajā vietā. Tāpēc pirms došanās uz veikalu vai arī interneta veikalu piedāvājumu izpētes labāk apbruņoties ar vajadzīgajiem skaitļiem.

Jāizvērtē savas finansiālās iespējas
Zīdaiņu gultiņas pieejamas ļoti plašā cenu amplitūdā. Iespējams iegādāties mazlietotas gultiņas par saprātīgām cenām, kā arī nopirkt pēc individuāla dizaina izstrādātas mēbeles par iespaidīgām summām. Tomēr jāatceras, ka ne jau cena ir būtiskākā. Svarīgi, lai gultiņa ir tīra, stabila, droša un mazulim ērta. Un to iespējams nodrošināt arī par saprātīgu cenu.

Mazuļa ienākšana ģimenē jau tā ir nopietns pārbaudījums kopējam budžetam, tāpēc vajadzētu pirkumam pievērsties racionāli, neļauties mirkļa emocijām un netērēt milzu naudu par skaistu gultiņu, ja ir vēl daudzas citas vajadzības, kas mazulim jānodrošina.

Vispirms drošība un komforts, pēc tam dizains
Skatoties uz greznajām dizaina gultiņām, ikviens vecāks savam mazulim tādu gribētu. Tomēr jāatceras, ka mazuļa drošība un komforts ir prioritāte. Bērniņam nav svarīgi kādā krāsā ir gultiņa, no cik dārga materiāla tā izgatavota. Vispirms vecākiem jāpārliecinās, ka gultiņa atbilst visiem drošības un kvalitātes standartiem, ka tā ir sertificēta atbilstoši Eiropas Savienības likumdošanai.

Protams, gultiņas materiāls ir uzmanības vērts, jo mērķis ir nodrošināt mazulim pēc iespēja stabilāku un tīrāku vidi, tāpēc ieteicamākā izvēle ir koks, kas apstrādāts ar bērnam saudzīgiem līdzekļiem – ar speciālu eļļu vai bērniem drošām krāsām. 

Mammas ērtībai – pārvietojama zīdaiņu gultiņa
Mazuļa un mammas ērtībām labs risinājums ir arī zīdaiņu gultiņas, kas ir kompaktas, saliekamas un ērti pārvietojamas, kā arī piebīdāmas cieši pie vecāku gultas. Tādā veidā iespējams atvieglot vecāku ikdienu, jo mazulis vienmēr būs līdzās. Nakts laikā tas būs īpaši ērti. Šādas zīdaiņu gultiņas, kas reizē ir arī šūpulītis un ir pārvietojamas ar ritenīšiem, piedāvā bērnu preču ražotājs un pārdevējs Chicco, kas izstrādājis īpaši ērtas, vieglas un funkcionālas gultiņas, kas ir arī stiprināmas pie vecāku gultas un kompakti salokāmas, lai paņemtu līdzi. Chicco zīdaiņu gultiņas var atvieglot mazuļu aprūpi pirmajos mēnešos, kad diennakts ritms vēl ir jānoregulē, kad vecākiem jāpierod pie jaunās situācijas un arī jāatrod laiks, lai kaut nedaudz atpūstos.

Transformējam gultiņa – tālredzīgs pirkums
Pērkot gultiņu, vienmēr ieteicams padomāt arī tālāk par pusgadu un pat gadu. Ja zināt, ka nevarēsiet vai negribēsiet vēlāk iegādāties lielāku gultiņu, tad gudra izvēle būs gulta, kas ir transformējama. Tai var būt noņemamas redeles, pagarināma guļamā daļa, lai tajā ērti varētu gulēt viena, divu un pat piecu gada vecumā. Transformējamās gultiņas ir vecāku biežākā izvēle, jo tas ļauj vienu mēbeli izmantot vairākus gadus. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)