Banner 980x90

Kā izvēlēties datoru darbam un mājām?

Mūsdienās plaši izmantoti ir portatīvie datori – tie piemēroti gan darbam un mācībām, gan izklaidei. Turklāt tos var paņemt līdzi visur, kur vien nepieciešams. Īpaši to novērtē tie, kuri portatīvo datoru izmanto darbam vai mācībām – visa svarīgā informācija vienmēr ir pie rokas. 

Protams, dators mūsdienās nav tikai darba instruments vien, to var izmantot arī izklaidei – filmu skatīšanai, spēlēm, saziņai ar draugiem, kā arī citām interesējošām nodarbēm. Taču jautājums ir – kam pievērst uzmanību, izvēloties datoru? Lūk, daži ieteikumi! 

Datora izmantošanas mērķis
Portatīvais dators ir diezgan universāla ierīce, taču, ja ir vēlme pēc maksimālas kvalitātes, vajadzētu izvēlēties konkrētai nodarbei piemērotu risinājumu. Tātad vispirms jāsaprot, kādam mērķim dators galvenokārt tiks izmantots – kvalitatīvai izklaidei (spēlēm) vai darbam (apjomīgām datorprogrammām). 

Datora svars un ekrāna izmērs
Svarīgs kritērijs ir ekrāna lielums, kā arī datora svars. Ja datoru plānots bieži pārnēsāt, labāk izvēlēties kompaktāku ierīci. Bet, ja ir vēlme pēc datora ar lielu ekrānu, jārēķinās, ka ierīce attiecīgi būs arī smagāka.  

Ekrāna veids
Pieejami divu veidu ekrāni – matēts un glancēts. Katram no tiem ir savas priekšrocības. Piemēram, matēts ekrāns novērš gaismas atspīdēšanu, savukārt glancēts nodrošina lielāku attēla asumu.

Datora cena
Būtisks aspekts, kas ietekmē datora izvēli, ir tā cena. Izvēlei dažādu veidu datori par dažādām cenām – pieejami gan ekonomiskās klases datori, gan arī dārgāki modeļi. Lai arī pirms došanās uz veikalu vajadzētu izvērtēt savas finansiālās iespējas, jāatceras, ka mūsdienās pieejami arī datori uz nomaksu – tā ir lieliska iespēja izvēlēties sev piemērotāko datoru, taču norēķināties par to vēlāk. 

Procesors
Svarīgs ir arī datora procesors. Novērtētākie ir  Intel Core i5 un Intel Core i3 procesori. Pieminēšanas vērts ir arī Intel Core 7 procesors, jo tas nodrošina ātru darbību un ir piemērots multimediju failiem. Tātad šāda tipa datori piemēroti gan spēlēm, gan darbam ar profesionālām datorprogrammām. Savukārt, ja dators nepieciešams ikdienas lietošanai, var izvēlēties mazāk jaudīgu procesoru. 

Baterijas darbības laiks
Viena no datora būtiskākajām priekšrocībām – to var izmantot teju jebkur, arī bez elektrības pieslēguma. Tas, cik ilgi šādā režīmā būs iespējams pastrādāt, atkarīgs no baterijas darbības laika. Tādēļ, pērkot datoru, vajadzētu noskaidrot, kāds ir ražotāja noteiktais datora darbības laiks. Visdrošāk dot priekšroku ierīcei, kura bez pieslēguma strāvai var darboties 8–10 stundas. 

Operētājsistēma
Nozīme ir arī operētājsistēmai. Tas, kādam risinājumam dot priekšroku, pārsvarā ir gaumes un pieraduma jautājums. Pieejami arī datori bez operētājsistēmas – tas nozīmē, ka par tās izvēli un uzstādīšanu jāatbild pašam. 

Videokarte
Būtisks faktors ir videokarte – īpaši, ja dators tiek iegādāts spēlēm un cita veida izklaidēm. Izvēloties datoru ikdienas darbībām, video karte var būt integrētā. Bet, ja ierīce paredzēta videospēlēm un grafisku programmu lietošanai, labāks risinājums būs atsevišķi uzstādīta videokarte. 

Operatīvā atmiņa 
Arī te viss atkarīgs no datora izmantošanas mērķa. Piemēram, ikdienas lietošanai pietiks ar  4 GB operatīvo atmiņu, savukārt apjomīgākiem darbiem nepieciešama arī lielāka atmiņa. 

Kur iegādāties datoru?
Datoru var iegādāties gan specializētos veikalos, gan internetā. Lai arī kādai tirdzniecības vietai dotu priekšroku, svarīgi iepazīties ar ierīces specifikāciju un arī garantijas nosacījumiem. 

Mūsdienās datori pieejami patiešām plašā izvēlē – atliek tikai izvērtēt savas vajadzības un atrast tām atbilstošāko datora modeli! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)