Banner 980x90

Gadījumi, kad KASKO apdrošināšanu var neizmaksāt

Prātīgi autovadītāji papildu obligātajai OCTA apdrošināšanai bieži izvēlas arī KASKO apdrošināšanu, lai braucieni ar auto vienmēr sagādātu prieku un nekad raizes. Tomēr jāatceras, ka reizēm ir situācijas, kad KASKO apdrošināšanas polise var nedarboties. Lai nebūtu lieku pārsteigumu uz ceļa, apdrošināšanas portāls Manapolise.lv aicina iepazīties ar dažiem gadījumiem, kad KASKO atlīdzību var neizmaksāt.

Labā ziņa – vairumā gadījumu KASKO apdrošināšanas atlīdzību izmaksā
Gadījumi, kad KASKO polises atlīdzību neizmaksā, ir visai reti un pārsvarā saistīti ar noteikumu pārkāpšanu – vai nu ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu vai KASKO apdrošināšanas līguma noteikumu nepildīšanu. Tāpēc visdrošākais veids, kā sevi pasargāt no nevēlamiem pārsteigumiem saistībā ar KASKO polisi, ir:
• rūpīgi izlasīt sava KASKO apdrošināšanas līguma noteikumus;
• apjautāties savam apdrošināšanas brokerim par gadījumiem, kad KASKO atlīdzību var neizmaksāt.

Tomēr, lai gūtu ieskatu, kādas ir šīs situācijas, kad KASKO var nedarboties, lasiet turpinājumā!

Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšana
KASKO atlīdzību visdrīzāk neizmaksās, ja būsi būtiski pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus. Piemēram, pārbraucis pie luksofora sarkanās gaismas, braucis ar ātrumu, kas ir vismaz par 30–40km/h ātrāks nekā atļautais, neievērojis ceļa zīmes (piemēram, "stop" zīmi, "dodiet ceļu" zīmi un citas), veicis pagriezienu neatļautā vietā un tamlīdzīgi.

Jāņem vērā, ka atlīdzību var neizmaksāt arī tad, ja it kā neesi pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus, bet tavs braukšanas stils ir bijis agresīvs, piemēram, esi veicis strauju apdzīšanu, apdraudot citus autobraucējus uz ielas, un tāpēc iebraucis grāvī.

Automašīna nav braukšanas kārtībā
Automašīnai ir jābūt derīgai tehniskajai apskatei, lai KASKO apdrošināšana darbotos. Tiek pievērsta uzmanība arī riepu stāvoklim – tām ir jābūt atbilstošām sezonai un labā kvalitātē (piemēram, riepu protektori nedrīkst būt nodiluši tik tālu, ka vairs neatbilst normai).

Nepareiza rīcība pēc ceļu satiksmes negadījuma
Lai saņemtu KASKO atlīdzību, pēc ceļu satiksmes negadījuma, lai cik neliels tas būtu, nedrīkst pamest notikuma vietu un ir jāizsauc policija. Vai tas būtu notriekts meža dzīvnieks vai sanācis ietriekties sētā, vai iebraukt bedrē – šis negadījums ir jāreģistrē policijai, lai pēc tam, piesakot atlīdzību apdrošināšanai, varētu norādīt negadījuma lietas numuru.

Tāpat vēlams ir veikt fotofiksāciju jeb uzņemt fotogrāfijas ar negadījuma vietu. Tas neietekmē KASKO atlīdzības izmaksāšanu, bet var noderēt pēc tam, precizējot negadījuma detaļas.

Negadījuma izraisīšana alkohola, narkotiku un citu psihotropo vielu ietekmē
Lai gan tas nebūtu jāsaka, negadījums, kas izraisīts, atrodoties aizliegto vielu ietekmē, netiek iekļauts KASKO apdrošināšanas segumā. Tāpat arī KASKO apdrošināšana netiks izmaksāta, ja tūlīt pēc negadījuma atteiksies veikt pārbaudi, lai noteiktu alkohola, narkotiku vai citu psihotropo vielu esamību asinīs. Pat tad, ja aizliegtās vielas nebūsi lietojis, atsakoties veikt testu, tu atsakies arī no KASKO apdrošināšanas.


Negadījumu ir izraisījusi persona bez vadītāja apliecības
Lai arī, tāpat kā iepriekšējā gadījumā, personai bez vadītāja apliecības nevajadzētu būt pie stūres, reizēm apdrošinātājiem nākas saskarties arī ar šādiem gadījumiem. Piemēram, autoīpašnieks vēlas saņemt KASKO atlīdzību par negadījumu, ko izraisījis viņa nepilngadīgais dēls vai meita. Diemžēl šādos gadījumos KASKO apdrošināšana nedarbojas, jo vadīt auto bez autovadītāja apliecības ir aizliegts.

Autovadītāja vecums ir pārāk mazs
Tas ir atkarīgs no KASKO līguma, bet dažos gadījumos līgumā ir norādīts minimālais autovadītāja vecums, lai KASKO apdrošināšana darbotos, piemēram, 21 gads. Tas nozīmē, ja negadījuma brīdī pie stūres būs jaunāks cilvēks par 21 gadu, tad KASKO atlīdzību neizmaksās. Tāpēc ir svarīgi rūpīgi izlasīt tieši savu KASKO līgumu un vajadzības gadījumā to pielāgot.

Šajā rakstā ir uzskaitīti tikai biežākie gadījumi, kad KASKO apdrošināšanas polise var nedarboties. Vienmēr svarīgi ir pārzināt tieši savu KASKO apdrošināšanas līgumu un izrunāt visus neskaidros jautājumus ar savu apdrošināšanas brokeri. Tāpat arī jāatceras, ka KASKO ir tikai drošības spilvens, jo nekas nespēj aizstāt pārdomātu un drošu braukšanas stilu. Lai izdodas šajā vasarā daudz skaistu braucienu!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)